Zdravje
4233 ogledov

Opozorilo epidemiologa: Okužilo bi se lahko 60 odstotkov svetovne populacije

Koronavirus
1/5
Virus se širi tudi z ljudi, ki niso bili na Kitajskem.

Eden vodilnih kitajskih epidemiologov iz Hong Konga, profesor z medicinske fakultete v Hong Kongu, Gabriel Leung je novinarjem Guardiana na poti na srečanje Svetovne zdravstvene organizacije dejal, da bi se lahko za koronavirusom okužili dve tretjini svetovne populacije, če se širjenje bolezni ne ustavi.

Novi koronavirus Opozorila Zdravje Superširitev koronavirusa v Evropi?

Pred tem je generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus opozoril, da se virus širi tudi z ljudi, ki niso bili na Kitajskem, kar bi lahko predstavljalo "vrh ledene gore". 

Koronavirus | Avtor:

Ključno je, kako velik je "vrh ledene gore"

Po oceni Leunga je sedaj ključno, kako velik je ta "vrh ledene gore". Večina strokovnjaka sicer ocenjuje, da vsaka okužena oseba virus razširi na 2,5 drugi osebi, na podlagi česar so zaključili, da ima virus 60 do 80 odstotno "stopnjo napada". 

Koronavirus v Južni Koreji 20 tisoč Slovencev? Slovenija Ubijalska igra številk

Koronavirus | Avtor:

60 odstotkov okužene populacije je po oceni Leunga ogromna številka, ki bi tudi ob smrtnosti zgolj en odstotek pomenila zelo veliko število smrtnih žrtev. Če na svetu živi 7,8 milijarde ljudi in se jih od tega okuži 60 odstotkov, to pomeni 4,2 mmilijarde okuženih in 42 milijonov smrtnih primerov.

Na vrhu WHO bo povedal, da bo sedanja ključna naloga ustavitve širjenja virusa ocenitev ustreznosti dosedanjih ukrepov. Če so bili ukrepi, ki jih je do sedaj izvedla Kitajska, ustrezni, bi morale podobno ravnati tudi preostale države. 

Koronavirus | Avtor:

Lahko pride do izbruha "neodvisnih epidemij"

Gibanje okuženih ljudi, ki niso razvili simptomov, bi lahko brez ustreznih ukrepov povzročilo, da bi prišlo do vrste "neodvisnih epidemij" v večjih mestih po vsem svetu. 

kitajski virus - 2019-nCoV, Virusi Zdravje Koronavirus že presegel sars

Lang sicer nima jasnega odgovora, ali bo res prišlo do okužbe 60 do 80 odstotkov populacije. "Morda se bo to zgodilo v valovih," ocenjuje kitajski epidemiolog. "Morda se bo tudi smrtnost virusa z njegovo širitvijo zmanjšala."

Koronavirus | Avtor:

Število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa je do sedaj na Kitajskem preseglo tisoč. 

Li Wenliang Smrt Zdravje Žalostna usoda zdravnika, ki je prvi opozoril na koronavirus

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 14:39 11.februar 2020.

    "Morda se bo tudi smrtnost virusa z njegovo širitvijo zmanjšala." Prav tako lahko virus mutira in se smrtnost poveča !! Sicer pa je vse skupaj bedno in meji na norost. Mislim seveda na prave ukrepe, ki jih ni in ne ...prikaži več vem kaj se čaka ?! Kitajci so zamudili in sedaj čakamo isti vlak še vsi ostali ?! Morda je res že napočil čas za uresničitev napovedi NWO o reduciranju zemljanov na pol milijarde, drugače si tega tiščanja glave v pesek ne znam razlagati..