Zdravje > Aktualno
1130 ogledov

Osebe, ki so se vrnile s teh območij, morajo to javiti

zemljevid koronavirus Profimedia
Sprejeli sklep, da bodo morale osebe, ki so se vrnile z območij s koronavirusom in bi bile lahko v stiku z okuženimi osebami, to javiti pristojnim organom.

Ministri za zdravje držav članic EU so se na današnjem izrednem zasedanju v Bruslju, na katerem so razpravljali o izbruhu novega koronavirusa, zavzeli za okrepljeno sodelovanje in skupno ukrepanje proti covidu-19. V sklepih so poudarili sprejem ustreznih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, ki je izbruhnil na Kitajskem.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je po zasedanju, ki ga je sklicalo hrvaško predsedstvo EU, med ukrepi izpostavil ustrezen nadzor obolelih na vstopnih točkah v unijo, navodila zdravstvenemu osebju in osveščanje mednarodnih potnikov.

"Slovenija že sledi izvajanju vseh priporočil, tako Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), Evropske agencije za nadzor bolezni, Odbora za zdravstveno varnost kot tudi držav članic," je v izjavi za medije povedal Šabeder, ki opravlja tekoče posle.

Na predlog Nemčije je bil sprejet tudi sklep, da bodo morale osebe, ki so se vrnile z območij s koronavirusom in bi bile lahko v stiku z okuženimi osebami, to javiti pristojnim organom, je dejal minister.

 

Glede razmer v Sloveniji je Šabeder povedal, da za zdaj ni obolelih za koronavirusom, prav tako ni neposrednih povezav s Kitajsko. "Vse to seveda ne pomeni, da v Sloveniji nismo pripravljeni na morebiten izbruh koronavirusa. Imamo laboratorij za hitro diagnostiko in kapacitete za morebitno epidemijo," je zagotovil.

"Pomembno je, da smo obveščeni, previdni in pripravljeni na morebiten izbruh virusa, da sodelujemo z drugimi državami in da izvajamo vse preventivne ukrepe," je poudaril.

Kitajski smo poslali maske

Ministrstvo za zdravje, Nacionalni inštitut za javno zdravje in ministrstvo za zunanje zadeve na svojih spletnih straneh sproti objavljajo vsa navodila in opozorila za slovenske državljane, ki potujejo na ogrožena območja ali prihajajo z njih. Poleg tega so potnikom na vstopnih točkah v Sloveniji na voljo obvestila in navodila za preventivno ravnanje, je navedel minister.

Zagotovil je, da razloga za preplah za slovenske državljane v tem trenutku ni. Omenil je še, da se je tudi Slovenija odzvala in bo Kitajski poslala 1,2 milijona zaščitnih mask ter namenila finančni prispevek WHO.

"Virusi nimajo meja, zato moramo delovati skupaj in usklajeno. Moramo biti previdni, čeprav so številke okuženih v Evropi zelo nizke," je izjavila evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides.

"Razmere so takšne, da se moramo odzvati kot unija. Ko so ukrepi usklajeni, so učinkovitejši," pa je dejal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

V Evropi so do zdaj potrdili okoli 40 primerov okužb s smrtonosnim virusom. WHO ob tem svari, da bi lahko število okužb po državah zunaj Kitajske naraslo.

EU je na različnih ravneh dejavna v boju proti izbruhu virusa. Med drugim sistem koordinacijskega odzivanja EU sodeluje z državami članicami pri organiziranju in dostavljanju zaščitne in druge opreme Kitajski. V začetku februarja so dale članice na voljo dve toni pomoči. Za raziskovalne namene pri preučevanju virusa pa je EU zagotovila deset milijonov evrov. V okviru mehanizma EU za civilno zaščito so v domovino prepeljali tudi evropske državljane, ki so bili na Kitajskem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.