Svet
2873 ogledov

Avstralca na ladji negativna na koronavirus, doma pozitivna

koronavirus
1/3
Epa
Dva Avstralca, ki so ju evakuirali z ladje Diamond Princess, sta bila doma na testiranju za novi koronavirus pozitivna. Na Japonskem je bil njun test negativen. V Italiji se je z novim koronavirusom okužil 38-letnik, ki ni bil na Kitajskem.

Avstralske oblasti so navedle, da je bilo vseh 164 Avstralcev, ki so bili na ladji, na testiranju za koronavirus na Japonskem negativnih. Šest ljudi so danes še enkrat testirali in pri dveh odkrili okužbo. Gre za starejšo in mlajšo osebo, so navedle avstralske oblasti. "Ta dva človeka imata blago bolezen," so dodali. Poudarili so, da to ni nepričakovano, saj se je virus na ladji, ki je zasidrana v japonski Jokohami, širil tudi po začetku testiranja.

Japonski minister za zdravje Katsunobu Kato je ob tem opozoril, da niso bili vsi Avstralci, ki so s čarterskim poletom odpotovali domov, negativni.

Avstralske zdravstvene oblasti so poudarile, da ni razlogov za zaskrbljenost med ljudmi. Zagotovili so, da so ustrezno pripravljeni za ukrepanje. Pred tem so v Avstraliji zabeležili 15 primerov okužbe z novim koronavirusom. Vsi so bili povezani z izbruhom bolezni na Kitajskem.

Ladjo Diamond Princess so ljudje, ki niso bili okuženi, po koncu 14-dnevne karantene lahko začeli zapuščati v sredo. Doslej jih je odšlo 700, danes pa naj bi jih ladjo zapustilo še 450. Na ladji je bilo vse skupaj 3700 potnikov in članov posadke. Že pred koncem karantene so okužene prepeljali v bolnišnice na Japonskem, več držav pa je evakuiralo svoje državljane. Na ladji je bilo tudi šest Slovencev.

Diamond Princess, Križarka na Japonskem | Avtor: Epa Epa

Italijan, ki ni bil na Kitajskem, se je okužil s koronavirusom

Italijana so namestili na intenzivni oddelek bolnišnice v kraju Codogno pri Milanu, so danes sporočile italijanske zdravstvene oblasti.

To je drugi primer okužbe z novim koronavirusom pri italijanskem državljanu. Prvo okužbo so potrdili pri 29-letniku iz dežele Emilija-Romanja, ki je bil pred tem v Wuhanu. V Italiji sicer obravnavajo še dve osebi s koronavirusom. V bolnišnici v Rimu je namreč še vedno kitajski par. Kitajska turista sta že tri tedne na infekcijski kliniki in se počutita bolje, so v četrtek sporočile zdravstvene oblasti.

V Italiji se je v četrtek zvečer zaključila 14-dnevna karantena za 19 Italijanov, ki so jih prepeljali iz Wuhana. Med njimi ni okuženih.

koronavirus | Avtor: Epa Epa

Diamond Princess, Križarka na Japonskem Koronavirus Zdravje Proti Evropi bo poletelo vojaško letalo, oglasil se je župan Slovenj Gradca

Dva Slovenca na poti domov

Popoldne bo z Japonske proti Evropi poletelo letalo, na katerem bodo potniki z ladje Diamond Princess, na kateri je prišlo do izbruha koronavirusa in ki je bila od začetka meseca v karanteni v pristanišču Jokohama. Na letalu naj bi bilo nekaj manj kot 60 potnikov, od tega 30 Italijanov. Med preostalimi potniki bosta tudi dva Slovenca. 

Slovenca, ki sta bila na omenjeni ladji, sta po podatki našega ministrstva za zdravje in ministrstva za zunanje zadeve opravila teste na okužbo z novim koronavirusom, ki so bili negativni. Po vrnitvi v domovino bosta morala test ponoviti, na kar ju najbrž čaka 14-dnevna karantena na domu. 

Medtem sta se domov že vrnila dva Slovenca, ki sta prav tako bila na ladji Diamond Princess. Kot so povedali na tiskovni konferenci v četrtek, sta v domači karanteni, njuni testi pa so bili negativni. 

Slovenca, pri katerih so potrdili okužbo z virusom, ostajata v bolnišnici na Japonskem. Oba se dobro počutita in sta v stikih tako z domačimi kot s slovenskimi epidemiologi. V domovino se bosta vrnila, ko bodo potrdili odsotnost virusa oz. ko njun odhod iz bolnišnice ne bo predstavljal tveganja za njuno zdravje in zdravje okolice. 

Koronavirus na križarki Koronavirus Zdravje Dva Slovenca okužena s koronavirusom, dva v karanteni na domu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • kapibara1 12:01 21.februar 2020.

    Sposojen komentar: - Kdo je tu nor? Naši sosedi Italijani so poslali na Kitajsko posebno evakuacijsko vojaško letalo po 56 njihovih državljanov, s posebnim konvojem so jih premestili v karanteno v za ta namen pripravljeno in varovano vojaško bazo, vsak ...prikaži več dan so jih testirali, po par dneh je bil eden pozitiven na virus, njega so premestili v karanteno v infekcijsko kliniko, za ostale se je karantena podaljšala za 14 dni. Včeraj se je karantena iztekla, spustili so jih domov. Danes bodo po.....