Zdravje
1002 ogledov

Slovenci z ladje, na kateri razsaja koronavirus, do konca tedna doma

Diamond Princess, Križarka na Japonskem Epa
Šest slovenskih potnikov z ladje za križarjenje Diamond Princess se bo v Slovenijo predvidoma vrnilo do konca tedna.

Na ministrstvu za zunanje zadeve so potrdili, da se intenzivno pripravljajo na njihovo vrnitev. Vseh šest Slovencev, ki so na ladji Diamond Princess, se počuti dobro in so v stalnem stiku s slovenskim veleposlaništvom na Japonskem. 

Pri dveh sta bila testa glede okužbe z novim virusom iz Kitajske negativna, za preostale štiri na MZZ zaenkrat nimajo podatkov.

Japonske oblasti so danes sicer sporočile, da so teste opravile pri vseh potnikih z ladje, da pa bo potrebnega nekaj časa za nekatere rezultate testov, zaradi česar načrtujejo izkrcanje potnikov z ladje med 19. in 21. februarjem.

Koronavirus Novi virus Zdravje Objavljena največja študija o koronavirusu: To so najbolj ogroženi!

Težave pri komercialnih letih

Koronavirus | Avtor: Epa Epa
Slovenske oblasti glede vrnitve slovenskih državljanov tako čakajo, da se v teh dneh konča karantena na ladji, nato bo sledila vrnitev slovenskih potnikov. Slovenija se med drugim dogovarja z evropskimi partnerji, da bi pripravili skupen prevoz potnikov iz Evrope. Predvideno je, da bi ti potniki do konca tedna pristali na enem od evropskih letališč, odkoder bi se nato slovenski državljani vrnili v domovino.

Pri komercialnih letih pa so nastopile nekatere težave, saj nekatere letalske družbe po navedbah MZZ že vnaprej zavračajo potnike z Diamond Princess.

Med šestimi Slovenci na Diamond Princess so štirje iz Slovenj Gradca. Tamkajšnja občina sporoča, da jim je v primeru kakršnih koli logističnih ali drugih težav pripravljena priskočiti na pomoč.

Največja smrtnost med starejšimi

Po zadnjih podatkih, ki jih je objavila univerza Johns Hopkins, je z virusom covid-19 okuženih 73.336 ljudi. Največ okuženih je na območju celinske Kitajske. Za posledicami virusa je do zdaj umrlo 1.874 ljudi, od tega pet izven Kitajske. O popolni ozdravitvi poročajo pri 13.067 ljudeh.

Na Kitajskem so objavili največjo študijo od izbruha epidemije koronavirusa, v kateri so predstavili najbolj rizične skupine. Po podatkih Kitajskega centra za nadzor in preventivo bolezni (CCDC) je smrtnost na območju province Wuhan 2,9-odstotna, v preostalem delu države pa 2,3-odstotna. Pri 80,9 odstotka okuženih je potek bolezni blag, pri 13 odstotkih resen in pri 4,7 odstotka kritičen. Največ umrlih je starih nad 80 let.

Koronavirus Koronavirus Zdravje Zunaj Kitajske pet, na Kitajskem 1800 smrtnih žrtev

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kapibara1 14:07 18.februar 2020.

    Naj jih zadržijo tam do 28 februar.. saj majo vse gratis..tu pa lahko naredijo celo štalo..

Sorodne novice