Svet
1894 ogledov

Zaradi koronavirusa okrepili karanteno

Koronavirus Epa
V Pekingu so okrepili preventivne ukrepe proti širjenju novega koronavirusa.

Ljudje, ki se vrnejo v kitajsko prestolnico, morajo ostati 14 dni v karanteni na domu ali na opazovanju, so poročali kitajski mediji. Po najnovejših podatkih je zaradi koronavirusa na Kitajskem umrlo 1523 ljudi, okuženih pa je 66.492 ljudi.

V Pekingu osebam, ki ne bodo upoštevale osebne karantene, grozijo stroge kazni, so posvarile oblasti. Glede na obvestilo se morajo ljudje, ki se vrnejo v Peking, javiti delodajalcem in upravnikom stanovanjskih stavb. Zaenkrat ni jasno, ali to velja tudi za ljudi, ki so prišli v Peking iz tujine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred tem so v okviru preventivnih ukrepov med drugim pozvali upravnike stanovanjskih stavb in naselij, da nadzorujejo pretok ljudi, ljudje, ki so se vrnili z bolj ogroženih območij, pa so morali ostati v karanteni.

Ladja pred japonsko obalo | Avtor:

ZDA bodo evakuirali Američane, ki so na ladji Diamond Princess

Ameriška vlada bo evakuirala svoje državljane z ladje za križarjenje Diamond Princess, ki je zasidrana pred japonsko obalo in na kateri so potrdili več kot 200 okužb z novim koronavirusom. Čartersko letalo bo Američane prepeljalo iz Japonske v ZDA, je danes sporočilo ameriško veleposlaništvo na Japonskem.

Evakuirane osebe bodo morale v ZDA ostati 14 dni v karanteni. "Potnike bodo preverili za simptome in sodelujemo z japonskimi partnerji, da zagotovimo, da bodo potniki, ki kažejo simptome, prejeli primerno zdravljenje na Japonskem, če se ne bodo mogli vkrcati na letalo," je pisalo v pismu, ki so ga poslali ameriškim državljanom na krovu ladje.

Na ladji za križarjenje je v karanteni že od začetka februarja več kot 3700 ljudi, več kot 200, ki se jih je okužilo z novim koronavirusom, so prepeljali na zdravljenje v bolnišnice. Na krovu je tudi šest slovenskih državljanov. Karantena za ladjo bo trajala najmanj do srede.

Japonsko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so po testiranju 217 oseb na ladji diagnosticirali 67 novih primerov koronavirusa. Z novimi primeri se je skupno število okužb na križarki povečalo na 285.

Koronavirus | Avtor: Epa Epa

V zadnjih 24 urah novih 2461 okužb in 143 mrtvih

Glede na najnovejše podatke se je število do sedaj okuženih na Kitajskem povzpelo na 66.492, med njimi je 1523 mrtvih. V Pekingu so skupno doslej potrdili 366 okužb, med njimi pa so trije umrli. V zadnjih 24 urah se je v državi na novo okužilo 2461 ljudi, umrlo pa je 143 ljudi. Smrtnost je v zadnjih dneh približno enaka.

Najhuje je v provinci Hubei, žarišču izbruha, kjer se je do sedaj z virusom okužilo več kot 54.000 ljudi.

V četrtek se je sicer število do sedaj okuženih precej povzpelo, in sicer v enem dnevu za več kot 14.000, a je bila to posledica širše definicije okuženih. Po podatkih ameriške univerze John Hopkins, ki sledi trendu okužb, se je do sedaj po celem svetu z virusom okužilo več kot 67.000 ljudi, umrlo jih je 1526, ozdravelo pa 8354.

zemljevid koronavirus Ministri Zdravje Osebe, ki so se vrnile s teh območij, morajo to javiti

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.