Zdravje > Aktualno
2975 ogledov

Znane nekatere podrobnosti okoli prihoda Slovencev

Koronavirus Epa
Letalo z Japonske časti EU, poleg Slovencev bodo potovali še Nemci, Hrvati, Grki in Romuni.

Na Ministrstvu za zunanje zadeve so potrdili, da je danes potekla 14-dnevna karantena za potnike na križarki Diamond Princess, s katero je potovalo tudi šest državljanov Slovenije. "Postopek izkrcavanja potnikov se začenja danes za potnike, ki imajo potrdilo z negativnim izvidom glede okužbe z virusom nCoV," so zapisali. 

Po zadnjih in uradnih podatkih sta bila testa glede okužbe z novim virusom iz Kitajske pri dveh Slovencih negativna, za preostale štiri jih zaenkrat še ni. 

Zunanje ministrstvo se je z evropskimi partnerji dogovorilo za skupni prevoz potnikov iz evropskih držav, ki bodo predvidoma iz Japonske v Evropo prileteli do konca tedna. Na katero letališče bodo prileteli, še ni znano. "Ko bomo imeli več informacij, bomo pravočasno sporočili," so nam sporočili z zunanjega ministrstva. 

Obrnili smo se še na Ministrstvo za zdravje, kjer so pojasnili nekatere podrobnost o ukrepih, ki Slovence čakajo ob prihodu domov. 

Poleg naših državljanov bodo na letalu, ki ga časti Evropska unija, še državljani Nemčije, Hrvaške, Romunije in Grčije. Ob prihodu na letališče države EU, katere ime še ni znano, jih čaka testiranje, enako ob prihodu v domovino in kot že rečeno, pred odhodom z Japonske.  

Scenarijev je več

Šest Slovencev, med katerimi so štirje iz Slovenj Gradca, bo tako ob prihodu v domovino pričakala posebna ekipa zdravstvenih delavcev, sicer jih bo v letalu na poti v Slovenijo ( neuradno naj bi le to poletelo iz Berlina ali Rima), spremljal infektolog. 

Po končanih testih na Brniku, kar bo trajalo približno tri ure, se bodo odločili, kako naprej. "Vse bo odvisno od njihovega zdravstvenega stanja, scenarijev je več," je sicer že včeraj dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. Govor je seveda o nadaljni karanteni.

S falconom ne bo nič

Za takšne primere oziroma prevoze bolnikov (Slovence z Diamond Princess bo treba prepeljati z enega od evropskih letališč) imamo v Sloveniji na razpolago vladnega falcona, ki pa je prav od danes na tritedenskem rednem remontu, kar so nam potrdili tudi na ministrstvu za obrambo.

slovenija 16.10.09, falcon, vladno letalo, brnik, foto: bostjan tacol | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Kdo in kako bo Slovence pripeljal v domovino, še tako ni znano, ure njihovega prihoda na letališče (v petek ali v soboto), pa pristojni ne nameravajo razkriti." Ob vrnitvi teh ljudi je naš moto, da varujemo tako naše državljane kot integriteto posameznikov, ki vstopajo v državo. Vedeti morate, da so ti ljudje že kar nekaj preživeli oziroma dali skozi,"  je včeraj popoldne dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. 

vanda.levstik@zurnal24.si
 

Komentarjev 13
  • Pepe007 07:22 20.februar 2020.

    Po Evropi pa res ni problem oseb prepeljati po cesti do Slovenije. Osebe so zdrave in ne bolniki.

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 06:11 20.februar 2020.

    [ Zunanje ministrstvo se je z evropskimi partnerji dogovorilo za skupni prevoz potnikov iz evropskih držav ... ] Nova praksa. Ko se vam naslednjič zalomi na dopustu, recimo v Grčiji, vam Ministrstvo za zunanje zadeve organizira prevoz. Joj, kako sem ...prikaži več zaveden, ker sem mislil, da mora za to poskrbeti turistična agencija oziroma prevoznik, ali pa je tem primeru agencija/prevoznik MZZ. Nikoli ne veš.

  • maresem 18:15 19.februar 2020.

    A zdaj je treba že vsakega štoparja voziti s falconom?