Zdravje > Aktualno
16473 ogledov

Proti Evropi bo poletelo vojaško letalo, oglasil se je župan Slovenj Gradca

Diamond Princess, Križarka na Japonskem Epa
Slovenca bosta iz Berlina domov priletela jutri, s komercialnim letalom, ki ga je danes odobrila vlada.

Okoli 14. ure po evropskem času naj bi danes z japonske Jokohame odpeljalo italijansko vojaško letalo z državljani članic Evropske unije, ki so bili potniki križarke Diamond Princess in niso okuženi z novim koronavirusom. Po napovedih bodo v Evropo prispeli v soboto. Letalo, na katerem bosta tudi dva slovenska državljana, naj bi se najprej ustavilo v Berlinu in nato v Rimu. Slovenca bosta izstopila v Berlinu.

Vlada je medtem dala soglasje za najem letala. "Vlada soglaša z najemom letala v višini do 20.000 evrov, ki bo slovenske in hrvaškega državljana pripeljalo v Slovenijo in nalaga Upravi RS za civilno zaščito in reševanja, da v okviru mehanizma EU za krizne razmere Evropsko komisijo zaprosi za povračilo stroškov najema in poleta letala v Slovenijo v višini 75 odstotkov," so sporočili po dopisni seji. 

Najem komercialnega letala

Ministrstvo za zunanje zadeve je v okviru EU konzularnega kriznega odzivanja v dogovoru z italijanskim in nemškim zunanjim ministrstvom sprejelo ponudbo Kriznega oddelka Ministrstva za zunanje zadeve Italije, da se pri evakuaciji EU državljanov vključi tudi slovenske državljane. Po predvidenem načrtu bo letalo z evropskimi državljani pristalo na berlinskem letališču Tegel. Predstavniki ministrstev za zunanje zadeve, zdravje, obrambo in notranje zadeve so se strinjali, da je najbolj ustrezna in finančno racionalna rešitev za evakuacijo slovenskih državljanov iz Nemčije najem komercialnega letala.

Po Hrvata pridejo z rešilcem

Zunanje ministrstvo se je po zaprosilu veleposlaništva Hrvaške v Ljubljani strinjalo, da se skupaj s slovenskimi državljani iz Berlina pripelje tudi hrvaškega državljana. "Slednjega bodo hrvaške oblasti prevzele s svojim zdravstvenim vozilom neposredno po pristanku na letališču v Sloveniji," so še sporočili z vlade. 

Poletelo bo vojaško letalo

Na letalu naj bi bilo 56 ali 57 potnikov z ladje, je za italijansko tiskovno agencijo dejal namestnik italijanskega ministra za zdravje Pierpaolo Sileri.  Na letalu bo 30 Italijanov, ostali pa so iz Nizozemske, Nemčije, Romunije, Grčije, Hrvaške in Slovenije. Med njimi naj bi bili tudi državljani Srbije in Črne gore.

Vodja konzularne službe na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je za Radio Slovenija zjutraj potrdil, da je evakuacijsko letalo vendarle dobilo dovoljenje za polet od japonskih oblasti, tako da bo proti Evropi zagotovo poletelo danes popoldne po našem času. 

Koronavirus na križarki Koronavirus Zdravje Dva Slovenca okužena s koronavirusom, dva v karanteni na domu

Vsaka država pa naj bi nato organizirala prevoz svojih državljanov v svoje domovino. Slovenca bosta nato iz Rima ali Berlina domov priletela z letalom, kjer ju bo pričakalo zdravstveno osebje, saj morata opraviti osnovni test na okužbo z virusom. Za tem ju najverjetneje čaka 14-dnevna samokarantena na domu.

Oglasil se je župan Slovenj Gradca

Od šestih Slovencev, ki so bili na dopustu na omenjeni križarki, v Jokahomi ostaneta še dva. Gre za potnika, ki so jima tako kot mnogim drugim, odkrili okužbo. Čeprav zaenkrat nimata simptomov in nista zbolela za boleznijo covid-19, sta pa bila po potrditvi okužbe premeščena v bolnišnico, v tamkajšno karanteno. Po Šterovih besedah še ni jasno, kdaj in kako se bosta vrnila, je pa povedal, da so z njima ves čas v telefonskem kontaktu, ob tem se lahko posvetujeta tudi s slovensko epidemiologinjo. "Pogovarjata se lahko tudi s svojci, da ju pogum ne bi zapustil," je dodal.

Če predstavniki ministrstev za zunanje zadeve in za zdravje ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje na včerajšnji novinarski konferenci niso želeli razkriti identitete šestih Slovencev z ladje, prav tako niso povedali od kod so, je župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler sinoči na Facebooku potrdil, da sta dva Slovenca, ki sta v bolnišnici na Japonskem, občana Slovenj Gradca. Dodaja, da se oba dobro počutita in je z njima govoril po telefonu.

dezurni@zurnal24

 

Komentarjev 5
  • franc09 14:51 21.februar 2020.

    Bo kdo odgovarjal za tale prvi par na civilnem letalu? Ali pa tile vpleteni delajo za visoko plačo, v kateri pa ni odgovornosti, samo bonitete?

  • VojtehVišenhofer 14:45 21.februar 2020.

    Če se niso okužili na ladji, se bodo pa na avionu.

  • kapibara1 11:55 21.februar 2020.

    Sposojen komentar: - Kdo je tu nor? Naši sosedi Italijani so poslali na Kitajsko posebno evakuacijsko vojaško letalo po 56 njihovih državljanov, s posebnim konvojem so jih premestili v karanteno v za ta namen pripravljeno in varovano vojaško bazo, vsak ...prikaži več dan so jih testirali, po par dneh je bil eden pozitiven na virus, njega so premestili v karanteno v infekcijsko kliniko, za ostale se je karantena podaljšala za 14 dni. Včeraj se je karantena iztekla, spustili.......