Popotnik
2776 ogledov

Kje na letalu sedeti, da se izognete koronavirusu

letalo
Številni potniki po vsem svetu so zaradi hitre širitve koronavirusu odpovedali svoja potovanja. Nedavna raziskava pa je pokazala, kako se okužbam na letalu lahko izognemo.

S hitro širitvijo koronavirusa, ki je samo na Kitajskem za seboj pustil ogromno smrtnih žrtev, si države s Kitajske množično prizadevajo evakuirati svoje državljene. Mnoge potnike zato skrbi, da bi na letalu lahko prišli v stik z okuženimi osebami. 

Postojnska jama Slovenija Tako je koronavirus udaril slovenski turizem

Čeprav za virus še ne obstaja nobeno cepivo oziroma zdravilo, pa nedavna raziskava ponuja rešitev, ki bi letalske potnike lahko pomirila, poroča britanski časnik Independent.

Z raziskavo iz leta 2018, kjer so znanstveniki z Univerze Emory v Atlanti preučevali gibanje in prenos kapljično prenosljivih dihalnih bolezni na čezcelinskih letih, so potrdili, da je tveganje za prenos bolezni na letalu relativno nizka. Verjetnost okužbe s strani drugega potnika na letalu za večino znaša od nič do enega odstotka, verjetnost okužbe tistih, ki sedijo v isti vrsti oziroma na drugi strani prehoda, pa je nekoliko višja.

letališče prtljaga Odpovedi Slovenija "Mislim, da se ljudje najbolj boljijo letal in letališč"

Večji vpliv na verjetnost okužbe ima bolezen stevardese, ki se po letalu več giblje in ima s potniki tudi več stika. Večina potnikov ob prehodu in na srednjih sedežih ima štiri do petodstotno možnost okužbe, medtem ko so potniki ob oknu z največ nič do enega odstotka možnosti okužbe najbolj varni.

Eden izmed vodij raziskave Howard Weiss je ugotovitev takrat komentiral z besedami: "Naše simulacije nakazujejo, da lahko okužena stevardesa razširi največ okužb. Pomembno, da ne letijo takrat, ko so bolne."

Tu se morate usesti, če se želite izogniti okužbi

Znanstveniki, ki so leteli na desetih 3,5-5 urnih letih od Atlante do petih destinacij na ameriški zahodni obali, so prišli še do druge zanimive ugotovitve.

Qantas najdaljši polet letalo boeing | Avtor: Qantas Qantas
Raziskava je razkrila, da je verjetnost okužbe odvisna od tega, kje potniki na letalu sedijo. Najmanj možnosti, da potniki pridejo v kontakt z nalezljivo boleznijo, po njihovih ugotovitvah nudijo sedeži ob oknu. To se ne spreminja, tudi ob dejstvu, da se potniki med letom po kabini premikajo. 

Za razliko od tistih, ki sedijo v isti vrsti kot okuženi, imajo potniki ob oknu pet odstotkov oziroma še manj možnosti, da pridejo v kontakt z njim. Večina je imela od nič do enoodstotno možnost stika, kar je znatno manj od tistih, ki sedijo na sredini oziroma ob prehodu.

Tisti, ki sedijo ob oknu, namreč redkeje vstanejo s sedeža in se le v 43 odstotkih primerov gibajo po letalu. Posledično obstaja manjša verjetnost, da pridejo v stik z nosilci/prenosniki virusa. To se v povprečju zgodi dvanajstkrat.

Medtem ko se po letalu giba največ, to je 80 odstotkov, potnikov ob prehodih, ki pridejo do stika 64-krat. Potniki na obeh straneh srednjih sedežev pa v povprečju do stika pridejo 58-krat.

Koronavirus Virus Svet Zaradi koronavirusa okrepili karanteno
Sorodne novice