Popotnik
6555 ogledov

To so velike novosti v letu 2024!

Blejski pletnarji Bled otok Anže Petkovšek Blejski pletnarji
Preverili smo, kakšna pričakovanja imajo pred začetkom poletne sezone slovenske občine in kakšne novosti so pripravile pred prihodom turistov.

Občine po državi se zavzeto pripravljajo na začetek poletne sezone, ko Slovenijo tradicionalno obišče največ turistov. Naša država se že nekaj let vse bolj uveljavlja na svetovnem turističnem zemljevidu, čemur potrjuje število obiskov. Po podatkih Statističnega urada RS smo lani našteli skoraj 6,2 milijona prihodov turistov, ki so ustvarili nekaj več kot 16,1 milijona prenočitev. To je bilo tudi največ doslej.

Naravni most Krčnik Intervju Popotnik Te kraje v Sloveniji morate poleti nujno doživeti

Kljub globalnim izzivom, kot so neugodna gospodarska situacija, visoki transportni stroški in omejitve potovanj, ter lanskoletnim hudim poplavam, je turizem pri nas okreval hitreje od evropskega in celo globalnega povprečja.

morje 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pričakovanja so zato tudi letos upravičeno visoka. Med prvimi, ki so pogled usmerili v prihodnost, so nekateri smučarski centri, ki so se s pomočjo državnih sredstev prestrukturirali v gorske centre s celoletno ponudbo.

Slednjo so pri devetih slovenskih smučiščih razširili z različnimi aktivnostmi, s katerimi želijo tudi izven smučarske sezone pritegniti obiskovalce, sem sodijo novi zip line progami, adrenalinski parki, progami za downhill in gorsko kolesarjenje, ureditev pohodniških poti ter tematskii in doživljajski parki. Več o njihovih načrtih si preberite v tem prispevku. Tokrat amo preverili, kakšne načrti imajo pred glavnino turistične sezone najbolj obiskane občine po državi.

Hrvaška obala preverili smo Popotnik Pozabite na last minute, to je nov trend pri rezervaciji dopusta

Ljubljana

Ena izmed destinacij, ki ve, kako obiskovalce privabiti skozi celo leto, je zagotovo slovenska prestolnica. Ljubljano je v prvih dveh mesecih letošnjega leta obiskalo 103.340 obiskovalcev, kar je 7 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Slovenska prestolnica tudi v poletnem času računa predvsem na tuje goste; lanskega junija, julija in avgusta so ti ustvarili od 96 do 98 odstotkov vseh prihodov in prenočitev.

Ljubljana | Avtor: Profimedia Profimedia
Čeprav so s številkami obiska zadovoljni, pri Turizmu Ljubljana izpostavljajo, da strateško zasledujejo predvsem podaljšanje povprečne dobe bivanja obiskovalcev in večanje njihove potrošnje. Poleg tega jim je pomembno zadovoljstvo domačih in tujih obiskovalcev ter vseh turističnih deležnikov, ki soustvarjajo Ljubljano kot gostoljubno in v trajnostne prakse usmerjeno destinacijo. 

"Po raziskavi TravelSAT, ki na podlagi analize objav na spletnih platformah meri spletni ugled evropskih destinacij in jo v Turizmu Ljubljana kontinuirano spremljamo zadnja tri leta, Ljubljana beleži izrazito nadpovprečen ugled. V letu 2023 je dosegla povprečno oceno 78, medtem ko je povprečje evropskih mest 42 (razpon ocene je 0–100)," se pohvalijo za začetek.

Ljubljana Vprašali smo Popotnik To je po mnenju direktorice Turizma Ljubljana najlepši kotiček v mestu

 Te cilje bodo zasledovali tudi poleti, ko ponovno pričakujejo dober obisk. Goste želijo povabiti izven strogega mestnega središča in jih navdušiti z nedavno obnovljenim Petkovškovim nabrežjem s Centrom Rog na čelu, kulturno četrtjo Šiška, galerijo Cukrarna ter širšim zelenim zaledjem Osrednjeslovenske regije. 

Tivoli | Avtor: Profimedia Profimedia
Tako kot v preteklih letih so pri Turizmu Ljubljana turistično ponudbo tudi letos posodobili. Dopolnili so jo z dvournim doživetjem Zeleni pobeg, v sklopu katerega gostje v družbi strokovnega vodnika obiščejo osrednjo ljubljansko tržnico. Tam lahko okušajo lokalno pridelane dobrote. Nato se odpravijo na vožnjo z električnim vlakom Urbanom in na poti odkrivajo številne znamenitosti mesta. Ogled zaključijo s sprehodom po parku Tivoli in piknikom v bližini dvorca Tivoli.

Letošnja ponudba bo vključevala tudi več kulinaričnih doživetij, ki so med gosti zelo priljubljene. Manjše prenove je bilo deležno tudi doživetje Dobimo se na plac', ki obiskovalcem nudi interaktivno doživetje osrednje ljubljanske tržnice. To dosegajo skozi pokušnje lokalnih pridelkov, izdelkov ter jedi in pijač, kar spremljajo najzanimivejše zgodbe iz preteklosti in sedanjosti tržnice.

Maribor

Tudi štajerska prestolnica ima za seboj rekordno turistično leto, v katerem je dosegla kar nekaj mejnikov. Kot prvega lahko izpostavimo organizacijo največjega športnega festivala pri nas doslej – OFEM Maribor 2023. Maribor je v tekmovanju za najboljšo evropsko destinacijo v letu 2023 zasedel odlično 3. mesto in prejel naziv najboljše evropske kulinarične destinacije. Vsi ti dosežki postavljajo visoko letvico tudi za letošnje turistične rezultate. 

A očitno so zastavili nekoliko previsoke cilje, saj so v prvih treh mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležili 0,5 % manj nočitev in 5 % nižjo rast turističnih prihodov. Na Zavodu za turizem Maribor to povezujejo s slabo smučarsko sezono na Pohorju. Ob tem dodajo, da mariborski turizem v posamezni sezoni sicer ni neposredno vezan na izključno en produkt. 

Maribor | Avtor: Profimedia Profimedia
"Maribor je v prvi vrsti mestna destinacija, ki obiskovalcem ponuja oddih ali rekreacijo v naravi ali na bližnjem podeželju. Zimska in poletna sezona sta vezani na različna ključna tržišča. Pozimi, ko so turisti v Mariboru lani ustvarili 20 % vseh prenočitev, so ta Hrvaška, Slovenija, Srbija in Madžarska. Medtem pa v poletni sezoni, ko smo v letu 2023 zabeležili 38 % vseh prenočitev, izstopajo trgi, kot so Nemčija, Poljska, Slovenija in Češka," pojasnjujejo.

Nekoliko slabši rezultati iz začetka leta Zavoda za turizem Maribor niso vznemirili, saj menijo, da bo upad števila prenočitev in turističnih prihodov obveljal le za zimsko/smučarsko sezono. Pričakujejo, da bodo turistični rezultati v spomladanskih mesecih primerljivi z lanskoletnimi.

Maribor nova blagovna znamka Popotnik Zbudila se je tudi Podravska regija – bo Ljubljana dobila konkurenco?

"Trend se bo predvidoma nadaljeval tudi v glavni turistični sezoni, ko naj bi približno 90 % vseh prenočitev ustvarili tuji turisti," pričakovanja predstavijo na zavodu. Prizadevajo si, da bi bil pri doseganju ciljev v ospredju predvsem razvoj kakovostne in celoletne turistične ponudbe.  

Piran in Portorož

Na Obali je zgodba povsem drugačna, saj so turistični rezultati prvih treh mesecev več kot le obetavni. Od januarja do konca marca so v vseh nastanitvenih kapacitetah občine Piran zabeležili že 194.345 prenočitev, kar je 15 % več kot lani. Izstopajo predvsem marčevski rezultati, ko je bilo prenočitev za dobro četrtino več kot lani.

Pri Turističnem združenju Portorož pričakujejo, da se bo dober trend nočitev nadaljeval tudi v poletje: "Za destinaciji Portorož in Piran v poletnem času pričakujemo podoben turistični obisk kot lani. Poleg domačih, ki jih bo največ, računamo predvsem na goste iz Avstrije, Nemčije, Italije in Srbije."

morje intervju Popotnik Portorož je zaspal, tako ga bodo reševali

Obiskovalci si lahko obetajo številne novosti, predvsem na področju prireditev. Pestro dogajanje se bo v Portorožu začelo že 18. maja z dogodkom Vrtnice & Rosé. Nadaljevalo se bo 30. junija, ko se bo začel festival Portorose in July. Takrat bo na velikem otvoritvenem koncertu na portoroški plaži nastopil Gramatik. Na portoroško plažo se bodo preselile tudi Portoroške noči, v okviru katerih si bodo obiskovalci 15. avgusta lahko ogledali nastop priljubljene italijanske skupine The Kolors. Več o načrtih za lepšo prihodnost Portoroža si lahko preberete v našem intervjuju z novo predsednico Turističnega združenja Portorož mag. Patricijo Gržinič.

morje | Avtor: Saša Despot Saša Despot
To pa niso edine novosti na destinaciji Piran & Portorož. Z manj prijetno novico so upravljalci parkirišč Okolje Piran postregli že februarja, ko so sporočili, da bodo za evro dvignili cene parkirnin in razširili plačljiva parkirišča. V središču Pirana bo tako parkirnina pozimi znašala štiri evre, poleti pa šest evrov. Dražili so tudi v garažni hiši Arze, kjer bo urna tarifa dražja za 50 centov in bo znašala dva evra. Poleg tega od aprila ni več brezplačen piranski avtobus, ki povezuje Fornače in center mesta. Podražitvam so sledili tudi v središču Portoroža, kjer je po novem za parkirnino treba plačati dva evra.

parkirišče Piran Popotnik Parkiranje na Obali spet dražje, prihaja še ena sprememba

Za konec pri Turističnem združenju Potorož vse slovenske goste vabijo na odkrivanje pestrih doživetij, kot so kolesarjenje s kulinaričnimi postanki po zaledju, degustacije oljčnega olja ali piranskega brancina, lov na tartufe, odkrivanje Zgodb Strunjana ali piransko pustolovščino po sledeh gospodarjev soli.

Kranjska Gora

Med glavne osmoljence zimske sezone sodi Kranjska Gora, ki je zaradi pomanjkanja snega s sezono začela pozno in zaključila med prvimi. To se pri številkah obiska na destinaciji očitno ni tako poznalo. 

Po besedah Turizma Kranjska Gora so namreč rezultati iz zimske sezone kljub slabim vremenskim razmeram še vedno primerljivi s tistimi iz rekordnega leta 2019. "Kranjska Gora je v preteklih dveh letih beležila precejšnji porast nočitev, lani smo denimo zabeležili več kot 960.000 nočitev," podatke ponosno razkrijejo pri Turizmu Kranjska Gora. Tam si prizadevajo, da bi vsi gostje na njihovi destinaciji našli to, kar iščejo, in se k njim z veseljem vrnili. 

Kranjska Gora | Avtor: Profimedia Profimedia
Visokih pričakovanj pred poletno sezono nimajo, želijo si predvsem ohraniti zdravo mero števila obiskovalcev in jim ponuditi edinstveno ter kakovostno doživetje. Med najštevilčnejše goste v poletnem času pri njih sodijo Madžari, Čehi, Nemci in gostje iz Beneluksa.

Kljub previdnim pričakovanjem so obeti pred letošnjo sezono dobri. Rezervacije so namreče začele prihajati že zelo zgodaj. "Nastanitvene kapacitete so dobro zasedene v juliju, medtem ko je v avgustu še dovolj prostih kapacitet, september pa je tudi že dobro zaseden. Poletno turistično sezono je tako zgodaj sicer težko napovedati, saj lahko še vedno pride do odpovedi v zadnjem trenutku," na destinaciji ne hitijo s pretiranim optimizmom..

K obisku povabijo tudi slovenske goste, ki lahko na destinaciji izbirajo med številnimi možnostmi za preživljanje prostega časa. "Kranjska Gora je prepletena z zanimivimi pohodniškimi in kolesarskimi potmi, na katerih lahko mirne vesti raziskujete tudi njeno okolico. Tistim, ki si jo želite ogledati z višine, pa priporočamo obisk ene izmed štirih ferat v Kranjski Gori: ferata Hvadnik, ferata Jerm'n in dve ferati v Mojstrani," nekaj možnosti izpostavijo pri Turizmu Kranjska Gora.

Martuljški slapovi ideja za izlet Popotnik Ta spektakularna naravna znamenitost je povsem blizu Kranjske Gore

Omenijo, da obiskovalcem pri njih ne bo dolgčas niti v primeru slabega vremena. Ta čas namreč lahko izkoristijo za obisk Slovenskega planinskega muzeja, ki ga priporočajo predvsem adrenalinskim navdušencem in raziskovalcem zgodovine kraja. Tam bodo med drugim našli virtualni zipline, mystery box in escape room.

"Tistim, ki si želijo več interaktivnosti, priporočamo obisk prvega slovenskega escape muzeja, ki se nahaja v Kajžnkovi hiši v Ratečah. Za aktivnosti na prostem in pod streho poskrbijo še v Nordijskem centru Planica. Ena zanimivejših in edinstvenih aktivnosti je zagotovo disk golf – igra, ki je zelo podobna tradicionalnemu golfu, le da namesto udarjanja žogice v luknjo mečemo frizbi v posebej oblikovano kovinsko košaro," zanimive možnosti za preživljanje prostega časa v Kranjski Gori predstavijo sogovorniki.

Bled

Smeji se jim lahko tudi na Bledu, kjer je po trenutnih razpoložljivih podatkih za čas poletja rezervirana več kot polovica nastanitvenih kapacitet. Podatki so jim naklonjeni tudi za jesen. Na Bledu večino, to je približno 95 % nočitev, ustvarijo tuji gostje. V poletnih mesecih jih beležijo največ iz Nemčije, Velike Britanije, Nizozemske, Madžarske, Združenih držav Amerike, Češke in Francije. 

Bled dež Blejsko jezero | Avtor: bled.si bled.si
"Na dobro poletno sezono nakazuje že majska zasedenost hotelskih kapacitet na račun skupin in dogodkov. Bled je bil namreč izbran za 26. gostiteljico in soorganizatorko Slovenske turistične borze (SIW), ki bo potekala med 14. in 16. majem z glavnim prizoriščem v večnamenski Ledeni dvorani. Tam bomo premierno gostil tudi vodilno svetovno serijo tekov z ovirami Spartan Race Bled, ki bo 18. in 19. maja. Na tekmovanje je za zdaj prijavljenih skoraj 2.500 tekačev iz 31 držav. V času prvomajskih praznikov bo, ko kaže, zasedenost kampov in nastanitvenih obratov odvisna predvsem od vremenskih razmer, ki imajo v regiji Julijskih Alp znaten vpliv na aktivno počitnikovanje," sporočijo iz Turizma Bled.

dolina Gračnice jo poznate? Popotnik Tudi to skrivnostno in povsem skrito dolino ponuja Slovenija

Veseli jih, da so se rekordnemu letu 2019, ko so gostili 499.648 gostov, ki so ustvarili 1.101.917 nočitev, že približali. Lani je na Bledu 442.073 gostov ustvarilo 1.083.034 nočitev, kar kaže na podaljševanje dobe bivanja in zmanjševanja števila obiskovalcev, k čemur stremijo. Pozitivni trendi se očitno nadaljujejo tudi letos, saj so nadpovprečen obisk beležili že marca, ko so našteli 21.903 obiskovalcev. Za primerjavo: lanskega marca so na Bledu zabeležili 13.986 prihodov in 26.168 nočitev.

Pred začetkom sezone so na Bledu pripravili tudi nekaj novosti. Kot glavno izpostavijo nedavno dokončano sanacijo konzolnega pločnika na Milnem, s katero se je ponovno sklenila krožna sprehajalna pot okoli Blejskega jezera. Prav tako sporočijo, da so na v Zavodu za kulturo Bled na Blejskem gradu v sodelovanju s Hišo eksperimentov in dr. Niko Leben odprli sobo eksperimentov, namenjeno družinam z otroki. Tam lahko prek eksperimentov na izkustven način spoznajo Blejski grad in okoliške zgodbe. 

Bled Blejski grad | Avtor: Profimedia Profimedia
Od 4. maja dalje ponovno vabijo v Začaran gozd na pravljično-tematsko pot, ki predstavlja aktiven izlet za celo družino. Od 1. junija do 30. septembra bodo vsak petek potekali redni vodeni ogledi Bleda, z začetkom ob 10. uri in zbornim mestom pred Turistično informativnim centrom Bled (Cesta svobode 10). Na Zavodu za turizem Bled omenijo še, da bodo za namen prometne razbremenitve tudi letos v juliju in avgustu vzpostavili tri brezplačne linije Bled Busa s traso okoli jezera, povezovanjem okoliških vasi s centrom in linijo na Pokljuko. 

Blejski vintgar redka priložnost Popotnik Obisk te slovenske znamenitosti bo en dan brezplačen

Povabijo nas k obisku ene najbolj prepoznavnih in obiskanih naravnih vrednot v Sloveniji, soteske Vintgar, ki je aprila ponovno odprla svoja vrata. Kot novost so predstavili nadgradnjo krožne poti in vključitev dveh tematskih poti – unikatno izkustveno in interpretacijsko doživetje, ki so ga poimenovali Vintgarjenje. Na voljo je tudi strokovno vodenje po soteski. "Parkiranje avtomobilov neposredno pred Sotesko Vintgar ni več možno, zato so uredili brezplačni električni Vintgar Shuttle, ki sotesko povezuje s tremi bližnjimi parkirišči – centralno parkirišče Vintgar Lip, Vintgar Blejski grad in Vintgar Blejska Dobrava. Neposredno pred sotesko so na voljo parkirišča le za motorje in kolesa," sogovorniki seznanijo s pomembno novico.

Dolina Soče

Nekaj težav pred začetkom sezone imajo v Dolini Soče, kjer so sporočili, da bodo zaradi plazu v Pologu zamaknili odprtje Tolminskih korit in Javorce. Predvidoma se obe znamenitosti odpirata 8. junija. Z dosedanjim obiskom so zadovoljni, želeli pa bi si enakomernejšo sezonsko porazdelitev, čemur se pri razvoju destinacije najbolj posvečajo.

reka Nadiža pri nas Popotnik Na tej priljubljeni turistični točki uvedli poletni režim, obiskovalci na nogah

V dolini tudi letošnje poletje pričakujejo dober obisk, zato trenutno največ pozornosti namenjajo usmerjanju le-tega. Ukvarjajo se predvsem z urejanjem javnih prevozov, parkirišč, omejevanjem vstopa v Tolminska korita. Goste opozarjajo, da naj z rezervacijo nastanitev ne odlašajo do zadnjega trenutka. S pomočjo destinacijske kartice jim ponujajo namige, kaj lahko v Dolini Soče poleg vsem znanih glavnih znamenitosti še doživijo. "Letos je 180. letnica rojstva Simona Gregorčiča, zato ste prisrčno vabljeni na Vrsno v rojstno hišo našega pesnika," predlagajo pri Turizmu Dolina Soče. Več namigov za izlet lahko najdete TU

Tolminska korita | Avtor: Profimedia Profimedia
Letos so v Dolini Soče, kjer beležijo največ nemških, slovenskih, nizozemskih in čeških gostov, začeli tudi z razvojem doživetij. Ponudnike spodbujajo, da razvijejo doživetja višje kakovosti, ki jih lahko tik pred začetkom sezone dajo v ocenjevanje strokovnjakom. Doživetjem, ki bodo dobro ocenjena, bodo nato podelili znak kakovosti – certifikat Iz Doline Soče (Soča Valley finest). "Ta že vključuje pridelke, izdelke in jedi, ki jih je mogoče najti v restavracijah. Letos bo nadgrajeno še z doživetji," sporočijo. Izpostavijo tudi, da so daljinski poti Juliana Trail dodali pridruženo zanko v Breginjski kot, ki jo bodo otvorili 1. junija 2024.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 07:49 26.april 2024.

    no ja sobodajalci štecejejo novce, narava pa smeti in uničenje. hecno da se gresta ravno blejska in gorjanka občina "zero vaste" zraven pa se povsod kjer se leda ponuja plastika in konzerve . ajde turistični delavci, dajte podatke za kolk ...prikaži več se je ed leta 2015 povečala proizvodja smeti. in za povrh, turisti imajo zelo radi ogled bleda, ma dejte no mir. na vseh kotičkih lazijo rinejo v naravo kjerkoli jim paše s čimerkoli, podijo krave po pašnikih živali po gozdovih.

Sorodne novice