Popotnik
13563 ogledov

Parkiranje na Obali spet dražje, prihaja še ena sprememba

Piran Profimedia
Ne zgolj v Bohinju, parkiranje bo očitno dražje tudi v obmorskih mestih, kjer parkiranje že samo po sebi predstavlja pravcati zalogaj.

Ozke ulice in natrpana središča na Obali ne dopuščajo večjega števila avtomobilov, ki jih s seboj prinese vedno daljša poletna sezona. Z željo po umiritvi prometa so v primorskih mestih zato ponekod že sprejeli določene ukrepe. Med drugim so podražili parkirnine, o čemer smo lani na Žurnalu24 že pisali, prav tako so podaljšali trajanje poletne tarife in razširili plačljivo parkirno cono.

poletje 2020 slovenska obala analiza Popotnik Presenetilo vas bo, kakšne so cene parkiranja na slovenski obali

Nedavno pa so svetniki občine Piran potrdili predlagane spremembe upravljalca parkirišč Okolje Piran, ki poleg dviga cen parkirnin in širjenja plačljivih parkirišč prinaša še eno pomembno novost. Z njo bodo obiskovalci Pirana seznanjeni že ob prihodu v mesto.

Piran | Avtor: Profimedia Profimedia
Avtobus, ki povezuje Fornače in center mesta, za obiskovalce od aprila dalje namreč ne bo več brezplačen. Povezava je zlasti priljubljena med turisti, saj jim omogoča, da lahko avtomobil pustijo v garažni hiši Fornače in se brezplačno odpeljejo do Tartinijevega trga.

Turisti bodo po novem morali za vožnjo plačati en evro, enako bo veljalo za vožnjo z avtobusom proti piranskemu pokopališču. Novost ne bo veljala za domačine in imetnike abonmajev za parkirišče v garažni hiši Fornače, ki se bodo še naprej lahko vozili brezplačno. Od Okolja Piran bodo morali le prejeti dovolilnico.

Za uvedbo voznine so se v javnem podjetju odločili zaradi velike obremenjenosti avtobusov, ki je privedla do hitrejše obrabe in naraščajočih stroškov vzdrževanja vozil. Do sedaj so se ti stroški pokrivali iz naslova parkirnih abonmajev, ki jih plačujejo občani, medtem ko so avtobuse pretežno zasedali turisti. 

"S tem ukrepom se bo na minibusih sprostilo več mest za lokalne uporabnike, ki so jim brezplačni avtobusi prvotno tudi namenjeni, obenem pa bomo spodbudili obiskovalce, da peš raziščejo območje med Fornačami in središčem Pirana, kjer lahko odkrijejo številne zanimivosti in pestro lokalno ponudbo," so prepričani na Okolju.

morje intervju Popotnik Portorož je zaspal, tako ga bodo reševali

Tu bo parkiranje dražje

Najobsežnejši del sprejetih sprememb, ki bodo po poročanju Primorskih novic začele veljati z marcem, se sicer nanaša na višje cene parkiranja. Parkirnino bodo za pol evra dvignili v središču Portoroža, kjer bo skozi vse leto na uro treba plačati 2 evra. Za en evro bo dražja tudi parkirnina v središču Pirana, kjer bo v zimskem času znašala 4 evre na uro, v poletnem pa celo 6 evrov. Prav tako so dražili v garažni hiši Arze, kjer bo urna tarifa dražja za 50 centov in bo znašala 2 evra. Več boste plačali tudi ob izgubi parkirnega listka; namesto dosedanjih 120 vas bo raztresenost stala 150 evrov.

vinska fontana Marzige se strinjate? Popotnik To je verjetno najlepši razgled na Slovensko Istro

Na podlagi občinske dokumentacije bo parkiranje poleti za 30 centov dražje tudi v Fiesi, Strunjanu in pri garažni hiši Arze. V Seči pa bo treba na uro odšteti 80 centov več. V Fiesi se na novo uvaja še parkirnina v zimskem času, medtem ko se ta v Seči in Strunjanu dviga "le" za 50 centov.

Poleg podražitev parkiranja so po odločitvi občine ob portoroški obali razširili tudi območje, na katerem se parkirnine plačujejo vse leto. Tako bo treba plačevati vsa parkirišča ob cesti Obala med Solinsko potjo in krožiščem pri Mercatorju v Luciji.

Poletne parkirnine po novem že aprila

Če je bilo dražjo poletno tarifo do sedaj treba plačevati od aprila do oktobra, bo z letošnjim letom ta daljša za dva meseca in bo veljala od marca do novembra.

poletje 2020 slovenska obala | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zakaj so se v občini Piran sploh odločili za podražitev parkiranja, podaljševanje poletne tarife, širjenje plačljivih parkirišč in uvedbe plačljivih avtobusnih prevozov?

Kot so za spletni portal N1 pojasnili v Okolju Piran, so pri pripravi predloga upoštevali tri dejavnike. Prvi, ki je verjetno vplival predvsem na podaljšanje poletne tarife, je vse daljša turistična sezona. V javnem podjetju omenjajo tudi inflacijo, ki od zadnjega dviga cen v piranski občini oktobra 2020 znaša 20,1 odstotka. Kot tretji razlog pa navajajo načrtovane investicije, ki jih želi izvesti v prihodnje. V namenu imajo nakup dveh dodatnih avtobusov in dveh električnih vozil za dostavo potnikov in blaga.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 34
  • sandi76 19:49 02.marec 2024.

    Kot vidim, se povsod na vse kriplje trudijo, da bi se znebili turistov. Uspelo jim bo.

  • Avatar NickMason
    NickMason 15:16 02.marec 2024.

    Tam sem bil nazadnje ,ko je bila še Jugoslavija,brez veze

  • Avatar jate
    jate 14:22 02.marec 2024.

    mi v portorožu že sedaj imamo gužvo,tako da ni straha da bo poleti prazno,magari da bi ,bi se vsaj delavci malo odpočili,to ko direktorji jamrajo da ni zasedenosti ni res,še vsak normalen bi potlej zaprl objekt,rdece št.so samo na papirju

Sorodne novice