Popotnik
32365 ogledov

Presenetilo vas bo, kakšne so cene parkiranja na slovenski obali

poletje 2020 slovenska obala Saša Despot
Poleg gneč na cestah in na plažah se obiskovalci slovenske obale soočajo še z enim neljubim opravilom – plačilom parkirnine. Preverili smo, kje se na Obali najbolj splača parkirati in kje se je parkiranju bolje izogniti.

Želja vsakega obiskovalca Obale je, da jekleni konjiček pusti čim bližje želeni plaži. Ker pa tako razmišlja večina, je v poletnih mesecih, ko naša 42-kilometrska obala poka po šivih, lahko pravi zalogaj. V vseh večjih obalnih mestih, sploh blizu kopališč oziroma obale, je parkirišč razmeroma malo. Poleg zasedenosti parkirišč pa se obiskovalci soočajo še z enim manj prijetnim dejstvom – cenami parkiranja, ki se med posameznimi parkirišči lahko precej razlikujejo. Naša analiza je pokazala, da kdor se na plažo odpravi za pet ali šest ur, lahko za parkirnino plača tudi več kot 13 evrov. 

poletje 2020 slovenska obala | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Preverili smo, kje se najbolj splača parkirati in kje se je parkiranju bolje izogniti. Pod drobnogled smo vzeli parkirišča v Piranu, Portorožu, Kopru, Izoli, Strunjanu in Luciji ter preverili cene za dnevne obiskovalce naših najbolj priljubljenih obmorskih krajev.

Piran

V starem mestnem jedru Pirana je na voljo zelo omejeno število parkirnih mest, zato na Turističnem združenju Portorož priporočajo, da svoje vozilo parkirate v garažni hiši ali se v Piran podate z javnim avtobusnim prevozom. Cena ure parkiranja za zunanje obiskovalce, torej za vsa vozila brez dovolilnic, po poletni tarifi (1. april – 30. september) sicer znaša 5 evrov.

Piran | Avtor: Profimedia Profimedia

Bolj ugodna je cena parkiranja v garažni hiši Arze, kjer enourno parkiranje stane 1,5 evra, dnevno parkiranje (nad 10 ur) pa je 15 evrov. Še cenejše je parkiranje ob omenjeni garažni hiši, kjer za eno uro plačate 1,3 evra, za 10 ur ali več pa 13 evrov.

Obiskovalci lahko parkirajo tudi v parkirni hiši Amfora blizu vstopa v mesto na Fornačah. Tam ura parkiranja stane 2,6 evra, dnevno parkiranje (10-24 ur) pa nanese 26 evrov. Od tu na vsakih 15 minut vozi brezplačen avtobus, ki pelje na Tartinijev trg.

parkiranje v ljubljani, parkirišče, parkirnina Slovenija Nove cene: Toliko boste odslej odšteli za uro parkiranja

Portorož

V obdobju med 1. majem in 30. septembrom se v Portorožu od križišča ceste Obala s Solinsko potjo do prvega krožišča v Luciji (pri trgovini Mercator) v obe smeri plačuje po poletni tarifi; vsaka začetna ura parkiranja (do 10 ur) stane 1,5 evra, dnevno parkiranje pa je 15 evrov. Ura parkiranja je ista tudi v garažni hiši Portorož, kjer se razlikuje le dnevno parkiranje (nad 12 ur), ki stane 20 evrov. Nespremenjene cene veljajo tudi za parkiranje za splošno plovbo v Portorožu.

 

Za parkiranje na vseh ostalih plačljivih parkirnih površinah – parkirišče pri Mercatorju na Fizinah, parkirišče med skladišči soli, parkirišče pri bivši upravni stavbi Droge, parkirišče pri Hotelu Marko, parkirišče Kaštel in parkirišče bivše Cvetje se skozi vse leto plačuje po enaki tarifi, in sicer vsaka začeta ura parkiranja (do 10 ur) stane 1,50 evra, dnevno parkiranje (nad 10 ur) pa je 15 evrov.

hrvaški bankomat Preverite! Popotnik "Zaznavamo težave pri dvigih na bankomatih, predvsem na Hrvaškem"

poletje 2020 slovenska obala | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Prav tako so cene iste na parkiriščih v Strunjanu (Stjuža, parkirišče pri kiosku v centru mesta, parkirišče nasproti gostilne Sosič). Na parkirišču nasproti gostilne Trta imajo obiskovalci prvo uro brezplačno, nato velja enourna tarifa v višini 1,5 evra.

Medtem ko na parkirišču Marina Portorož v Luciji, kjer je parkiranje do 15 minut brezplačno, urna tarifa med tednom za osebno vozilo znaša 1,5 evra, med vikendom pa je za dvajset centov dražja. Cena dnevnega parkiranja (nad 12 ur) pa od ponedeljka do nedelje stane 17 evrov. Prva ura parkiranja je brezplačna tudi na domočju parkirišča Mercator Lucija, kjer nato vsaka nadaljnja začeta ura parkiranja (do 10 ur) stane en evro, dnevno parkiranje pa znaša 10 evrov. Parkirnina se skozi vse leto ob delavnikih med 7. in 16. uro. plačuje še na parkiriščih pri OŠ in vrtcu Lucija in pri Športni dvorani Lucija med 6. in 18. uro (1 evro na uro in 10 evrov na dan).

Plačilo parkirnine na omenjenih mestih je možno le s kreditnimi karticami, za izgubo parkirnega listka pa vam bodo zaračunali dodatnih 65 evrov.

Brezplačna ura "dobrodošlice" je prav tako na parkirišču pod odcepom za Šentjane na Belem križu. Obvezno je sicer treba vzeti listek na parkomatu ali to potrditi preko mobilnega telefona. Vsaka nadaljnja ura nato stane 1,5 evra, za dnevno parkiranje nad 10 ur pa je treba plačati 15 evrov.

V Portorožu in okolici boste najceneje prišli skozi v Fiesi in Seči, kjer je za uro parkiranja poleti treba plačati evro.

Bohinjsko jezero pozor Popotnik Nove cene v Bohinju: velja dvakrat premisliti, če se do tja odpraviti z avtom!

Izola

Eno najdražjih obalnih parkirišč se nahaja v Izoli. Na parkirišču Lonka je prva ura parkiranja sicer brezplačna, vsaka nadaljnja ura pa stane 2,7 evra. Kdor tu avtomobil pusti šest (začetih ur), bo torej za parkiranje plačal 13,5 evra. Sprva ugodna začetna ura je prav tako pri Pošti, kjer znaša 50 centov, vse naslednje pa so 2,7 evra. Zasoljeno urno postavko (2,7 evra) imajo tudi na parkirišču Veliki trg.

Izola | Avtor: Profimedia Profimedia

V Izoli so veliko cenejša parkirišča pri Zdravstvenem domu, Ladjedelnici, pri Rudi in na Tomažičevi ulici. Ura parkiranja je tam 1,2 evra, 24-urno parkiranje pa stane osem evrov. Nekatera parkirišča so sicer od morja oddaljena in zahtevajo nekaj hoje.

Na parkomatih v Izoli je možno plačilo s kovanci, z uporabo aplikacije ali poslanim SMS sporočilom. Plačilo z brezstično bančno kartico je možno na parkirišču Ladjedelnica, Pošta, Veliki trg, Tomažičeva ulica in pod Belvederjem. Na parkirišču Ruda, kjer ni postavljenega parkomata, pa je plačilo možno le z uporabo aplikacije ali poslanim SMS sporočilom.

Koper

V začetku maja je v Mestni občini Koper začel veljati poletni parkirni režim, ki je prinesel nekaj novosti, tako v cenah kot urnikih. Dva evra na uro je po novem treba odšteti v Žusterni, na Severni obvoznici 3 in 4, na Trgu Brolo in Vergerijevem trgu.

Občina si postopoma prizadeva umakniti promet z Ukmarjevega trga, zato bo že to poletje za približno tretjino zmanjšala kapaciteto parkirišča. Ceno parkiranja bo dvignila na 2,5 evra na uro, parkiranje pa bo plačljivo 24 ur na dan.

Parkirnina, plačilo na parkomatu "Neizbežno" Slovenija Poletna sezona je tu: nora podražitev parkirnin na Obali

Prva ura parkiranja za zapornicami na tržnici ostaja brezplačna, za vsako nadaljnjo pa bo treba odšteti 1,5 evra. Tudi v Parkirni hiši Belveder ostaja prva ura brezplačna, medtem ko se ukinja druga brezplačna ura med vikendi. Vsaka naslednja ura parkiranja bo po novem stala 1,5 evra.

parkirni režim Koper | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Na parkiriščih Za banko in Zeleni park bo za prvo uro parkiranja treba odšteti en evro, za vsako naslednjo pa dva evra. Na parkiriščih Mandrač, Piranska cesta, Ob stadionu in Ob atletskem stadionu ter na parkirišču izven zapornic in na makadamskem parkirišču za tržnico bo prvo uro možno pakirati za 0,50 evra, vsaka naslednja pa bo stala 1,5 evra.

Tudi na parkiriščih ob Rotundi in za Barko bo prva ura stala 0,50 evra, medtem ko bo za vsako naslednjo treba odšteti en evro. Na parkiriščih ob Rotundi, za Barko, Ob stadionu in Ob atletskem stadionu se hkrati podaljša urnik obratovanja do 19. ure.

Nižja je cena na parkiriščih, ki so bolj oddaljena od mestnega jedra, do katerega vozijo avtobusi. Celodnevno parkiranje pri pasareli v Semedeli ter na območjih ena in dva ob Kolodvorski cesti s povratno avtobusno vozovnico stane dva evra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Obalni_kraševec 19:25 18.junij 2023.

    Zgleda smo na obali dobili novo občino. Občino Portorož! .. Žurnal..

  • rd2dmk2 09:31 18.junij 2023.

    no ja obstaja pa vsaj ena turistična občina v sloveniji kjer je parkiranje zastonj. trej pustite tam avto in se z javnim prevoznim sredstvom odpeljite na morje,lahk tudi s kolesom. lahk greste tud peš.. aja..ne gre.. vi se še doma ...prikaži več na skret morate prpeljat...

  • crniovcar 09:27 18.junij 2023.

    V Izoli še premalo--!!!!!!!!!!!!!!! Na Lonki imam plačano letno parkirnino in mi vsaj 4 mes. in vikende nič ne pomaga ne morem parkirat na Lonki