Popotnik
5165 ogledov

Kapacitete na hrvaški obali so na vrhuncu sezone skoraj zapolnjene. Kako kaže slovenskim?

Piran Profimedia
Preverili smo, koliko kapacitet na slovenski obali je v poletni sezoni še na voljo in koliko boste zanje odšteli.

Do začetka šolskih počitnic in poletnih dopustov je še približno mesec dni in pol. Nekateri svoje počitnice skrbno načrtujejo vnaprej, spet drugi čakajo do zadnjega trenutka. Kakor lahko sklepamo iz našega pregleda razpoložljivosti kapacitet na Hrvaškem, kamor tradicionalno zaide največ Slovencev, je pametno pohiteti. 

poletje 2020 slovenska obala | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zanimalo nas je, ali se s podobnim trendom v terminu med 31. julijem in 7. avgustom 2023 kot na Hrvaškem soočajo tudi na slovenski obali. Naredili smo podroben pregled cen enotedenskega dopusta za štiričlansko družino (dva odrasla in dva otroka, mlajša od 5 let) v obmorskih mestih Ankaran, Piran, Portorož in Izola. Pri tem smo si pomagali s platformo Booking.com.

Da je zanimanje že sedaj veliko, so nam potrdili na Turističnem združenju Portorož-Piran. Sogovorniki napovedujejo celo, da bo letošnja poletna sezona na Obali presegla lanskoletne številke.

Parkirnina, plačilo na parkomatu "Neizbežno" Slovenija Poletna sezona je tu: nora podražitev parkirnin na Obali

Piran

V Tartinijevem mestu je bilo za ta termin na voljo še 16 % namestitev. Če želimo, da se namestitev nahaja ob plaži, odstotek pade na 8 %. Najcenejša možnost enotedenskega oddiha za štiričlansko družino se nahaja 500 metrov od centra mesta in stane 818 evrov. Cene še razpoložljivih 24 namestitev se gibljejo do 3741 evrov za teden dni počitnikovanja, medtem ko bi zgolj še en apartma družino stal manj kot tisoč evrov.

Piran | Avtor: Epa Epa

Portorož

Portorož | Avtor: Profimedia Profimedia
Največji odstotek prostih nastanitev v tem terminu je na voljo v Portorožu, kjer je zasedenih 77 % kapacitet. Med 91 nastanitvami jih našim kriterijem, torej da se nahajajo blizu plaže, ustreza 31. Cene zanje so se izkazale za najdražje med iskanimi. Najcenejši apartma, ki je 1,5 kilometra iz centra mesta, bi družino s štirimi člani stal 1051 evrov, medtem ko večina nastanitev tega tipa za sedem dni v glavni sezoni stane približno 2000 evrov. 

Za zmagovalca med najdražjimi nastanitvami velja petzvezdnični hotel Kempinski Palace, za katerega bi družina morala plačati 8826 evrov.

kampiranje cene Popotnik Potrjeno! Na Hrvaškem imajo dražje kampe kot pri nas

Izola

Izola | Avtor: Profimedia Profimedia
Niti v Izoli v tem terminu ni na voljo prav veliko kapacitet. Tam je zasedenih že 88 % vseh nastanitev, še višji odstotek zasedenosti pa je med tistimi ob plaži. Glede na zastavljene kriterije je na voljo zgolj osem primernih nastanitev. Družina s štirimi člani bi za najcenejši apartma, ki se sicer ponaša z zelo visoko oceno na Bookingu (9,2) v bližini plaže za enotedenski dopust plačala 921 evrov, pri čemer ostale namestitve stanejo krepko čez 1200 evrov. Za sedemdnevni oddih v najdražjem hotelu z vključenim zajtrkom bi denimo plačali 3556 evrov.

Turisti intervju Popotnik Strokovnjak za turizem: "Smo kot privesek Hrvaške"

Ankaran

Še manj nastanitev lahko najdemo v Ankaranu, kjer jih je na voljo zgolj devet. Če dodamo kriterij bližina plaže, se seznam zmanjša na štiri namestitve, pri čemer najcenejša možnost z vključenim zajtrkom stane 2492 evrov. Za najdražjo izmed ponujenih pa bi štiričlanska družina plačala 3561 evrov.

Ankaran | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 3
  • sandi76 20:41 14.maj 2023.

    Tole se mi bere kot plačan reklamni oglas. Resnično stanje je verjetno drugačno. Med prazniki sem bival v Portorožu in lahko zagotovim, da je bil hotel skoraj prazen. Isto stanje na promenadah. Malo boljše stanje v Piranu. Tako da, ljudje, ...prikaži več ne verjemite in ne nasedajte reklamam.

  • alen04 10:00 14.maj 2023.

    Ali res ne zmorete brez usrane Hrvaške? Dajte vsaj 1x za spremembo objaviti Grčijo, Španijo, konec, koncev Italijo patetiko od Žurnal. Dare povsem prav do napisal, meni tudi dol visi za kopanje v fekalijah. Vedno nabijatw avto Hrcaško. Jebajte se ...prikaži več z nji. Kot, da ni drugega na svetu.

  • darefoks 08:47 14.maj 2023.

    jebe se men za ta drek