Popotnik
18376 ogledov

Obisk te slovenske znamenitosti bo en dan brezplačen

Blejski vintgar Profimedia
Pri Turističnem društvu Gorje so pripravili prijetno presenečenje.

Soteska Vintgar, ena najbolj prepoznavnih in obiskanih naravnih slovenskih vrednot, bo v petek, 19. aprila, po zimskem premoru ponovno sprejela obiskovalce. Ta dan bo ogled soteske brezplačen.

polet z balonom ideja Popotnik Tako se boste poleti na Bledu izognili gneči

Zimski čas v Turističnem društvu Gorje, ki skrbi za sotesko, tradicionalno izkoristijo za redna vzdrževalna dela. Nič drugače ni bilo letos. Nekaj težav so v turističnem društvu imeli že lansko poletje, ko so Vintgar prizadele poplave. Tem so se v društvu uspešno zoperstavili in pred začetkom letošnje sezone celo pripravili obogateno ponudbo. Letos bo luč ugledalo novo izkustveno in interpretacijsko doživetje, imenovano Vintgarjenje.

Pot bo sestavljena iz osrednje poti skozi sotesko od Vstopnega središča Vintgar do izstopne točke pri slapu Šum, kjer se bodo obiskovalci odločili za eno od dveh tematskih poti, ki jih pripeljeta nazaj do izhodišče. Odločili se bodo lahko za Pot kralja Triglava in Pot reke dreves. Obe tematski poti sta obogateni s strokovno interpretacijo v obliki vodenih ogledov z vodnikom ali avdiovodnikom za skupine in posameznike.

Soteska Vintgar je 1600 metrov dolga in do 250 metrov globoka soteska na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka, 4 kilometre severozahodno od središča Bleda. Pot skozi sotesko je enosmerna, za povratek sta na voljo dve urejeni povratni poti, in sicer Zelena pot – Krožna Pot Vintgar – Sveta Katarina – P1 in Rdeča pot – Krožna Pot Blejska Dobrava- P1.

V soteski bodo prvič prisotni predstavniki Vodniške službe Vintgar, ki bodo oglede vodili. V Turističnem društvu Gorje si na ta način želijo ponuditi strokovno, odgovorno, poglobljeno in pristno izkušnjo te naravne vrednote državnega pomena.

Grajsko kopališče Bled Popotnik Zaradi onesnaževanja sprejemajo ukrepe, v primeru neupoštevanja sledi globa!

V letošnjem letu bo obiskovalcem na voljo tudi v celoti prenovljeno Vstopno središče Vintgar, ki bo odslej prostor za trajnostno izobraževanje. Prav takio so omogočeni redni prevozi z električnim avtobusom iz treh parkirišč do Vstopnega središča Vintgar. To naj bi omililo gnečo in mučno iskanje prostega parkirnega mesta. Prenovili pa so tudi podporno infrastrukturo na izstopni točki pri slapu Šum.

Blejski vintgar | Avtor: Turistično društvo Gorje Turistično društvo Gorje
Na spletni strani soteske obiskovalcem predlagajo, da obisk načrtujejo v jutranjih ali popoldanskih urah. Običajno je soteska najbolj obremenjena med 10. ter 13. uro. Cena vstopnine za odrasle znaša deset evrov, za otroke od 3 – 15 let vstopnica stane pet evrov, še tri evre pa je treba odšteti za pasje ljubljenčke. Otrokom, mlajšim od 3 let, obisk odsvetujejo. V kolikor se obiskovalci želijo udeležiti razpisanih vodenj, morajo plačati osemnajst evrov. Zadnji vstop v sotesko je pol ure pred zaprtjem.

Vila Bled preverili smo Popotnik Toliko stane nočitev v nekdanji Titovi vili na Bledu

Odpiralni čas soteske Vintgar

april – 26. maj     9:00 – 17:00

27. maj – 23. junij   8:00 – 18:00

24. junij – 15. avgust     7:30 – 19:00

16. avgust – 10. september      8:00 – 18:00

11. september – 8. oktober    8:00 – 17:00

9. oktober – do konca sezone     9:00 – 16:00

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 09:29 20.april 2024.

    Pred leti smo bili z družino v času dopustov bilo je veliko obiskovalcev in precejšnja gneča na slabo vzdrževanih objektih . Seveda smo najprej plačali parkirnino ob vstopnini .

  • sandi76 09:51 19.april 2024.

    Za ogled naravnih lepot, ki bi morale biti dostopne vsem , so v preteklosti zaračunavali vstopnine, nato parkirnine, sedaj so začeli z vodninami, prevozninami, čeladninami... vse za to, da bodo dobički čim večji !! Kam to pelje ?

Sorodne novice