Popotnik
5902 ogledov

Zato je tej svetovno znani znamenitosti tako zelo slabo kazalo

Blejski vintgar
1/3
Profimedia
Soteska, ki je bila nekaj dni celo zaprta in je v njej sedem dni potekala intenzivna sanacija, ob koncu meseca pripravlja pestro dogajanje.

Turistični znamenitosti nedaleč od Bleda, ki poleti dnevno sprejme tudi 3000 ljudi, je pred 130. obletnico slabo kazalo. Poplave, ki so prizadele večji del Slovenije, niso prizanesle niti Blejskemu vintgarju. Soteska je bila nekaj dni celo zaprta, v njej pa je potekala intenzivna sanacija, ki si jo lahko ogledate v spodnjem videoposnetku. Složno, tako kot celotna Slovenija, so škodo odpravljali noč in dan, in so prve obiskovalce lahko sprejeli že po sedmih dneh po poplavah.

Najhuje je očitno za njimi, že kmalu se jim tam celo obeta pravo rajanje. Od konca zadnje ledene dobe, torej več kot 10.000 let nazaj, je slikovito sotesko, ki jo je izdolbla gorska reka Radovna, narava hranila zgolj zase. Potem je vanjo posegel človek in jo sklenil pokazati svetu. Konec avgusta bo minilo že 130 let, odkar so Gorjanci, kakor si pravijo prebivalci Gorij, Vintgar pripravili za turistični obisk. 

Blejski vintgar | Avtor: Profimedia Profimedia

Turistično društvo Gorje v sklopu praznovanja 130. obletnice odprtja soteske Vintgar pripravlja tudi pestro dogajanje, ki se bo 26. in 27. avgusta 2023 večinoma odvijalo v šotoru za Gorjanskim domom v Zgornjih Gorjah, razen slavnostne akademije, ki se bo odvijala v soteski Vintgar, in predstavitve zbornika, ki se bo odvijala v Gorjanskem domu. Celoten program lahko najdete spodaj.

Prav tako ob častitljivi obletnici na društvu pripravljajo obsežen zbornik, ki bo predstavil široko paleto zgodovinskih, turističnih in kulturnih vidikov soteske. Eden izmed osrednjih delov zbornika bo predstavitev celovite zgodovine soteske Vintgar, ki se ne začne samo z njenim odprtjem 26. avgusta 1893, temveč sega nazaj v zgodnje 19. stoletje. Omembe soteske in njenega znamenitega slapa Šum je moč najti že v zgodnjih dokumentih in virih, ki dajejo soteski bogato in dolgo zgodovinsko ozadje, je pred dogodkom zapisal podpredsednik zapisal Turističnega društva Gorje – Janez Hudovernik.

Blejski vintgar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Bled ostaja varna destinacija za počitnice in oddih"

14. avgusta, ko je bil v Sloveniji razglašen Dan solidarnosti, so v Turističnem društvu Gorje navdušili z akcijo, ko so ves dnevni izkupiček namenili žrtvam poplav. "Že 130 let, odkar so sotesko Vintgar prvič odprli za obiskovalce, vemo, kako pomembno je, da skupaj premagamo izzive tudi v trenutkih, ko se nam narava ne zdi več naš zaveznik. Skupaj gradimo mostove upanja, tako kot so jih v Vintgarju zgradili že pred dobrim stoletjem. Če kdo ve, kaj je moč narave, tudi surova moč, potem smo to upravljalci soteske Vintgar," so takrat med drugim zapisali. Skupna vrednost donacije pomoči potrebnim je nanesla kar 45.000 evrov.

To ni čudno, saj Julijske Alpe in območje Triglavskega narodnega parka, v katerega sodijo tudi v Vintgarju, letos beležijo rekordno število obiskovalcev. Ena izmed ključnih turističnih točk za obisk je prav naravna vrednota državnega pomena – soteska Vintgar. Dolga je 1600 metrov in globoka do 250 metrov, nahaja pa se na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka, štiri kilometre severozahodno od središča Bleda.

reka Krka strokovnjak za turizem Popotnik "Turizem si želi vode, nenazadnje tudi morje lahko poplavi"

Na Slovenski turistični organizaciji (STO) še sporočajo, da tudi Bled ostaja varna destinacija za počitnice in oddih, kjer lahko obiskovalci uživajo v čudoviti naravi, kulturnih znamenitostih in prijaznem vzdušju. "Vse namestitve so odprte in pripravljene sprejeti goste, prometnice so prevozne, oskrba pa poteka nemoteno. Tudi poletno sankališče na Straži je ponovno odprto, prav tako parkirišče pod Stražo. V tem trenutku je zaprta zgolj Pokljuška Soteska," veselo pišejo na STO, kjer dnevno zbirajo podatke in aktualne razmere po destinacijah.

Vila Bled | Avtor: Booking.com Booking.com

Ob tem na STO izpostavljajo, da je manjši del države zaradi posledic poplav ostaja nedostopen. Na povezavi lahko najdete številne praktične napotke in koristne povezave, da bo vaš oddih v Sloveniji kar najbolj brezskrben.

Vila Bled preverili smo Popotnik Toliko stane nočitev v nekdanji Titovi vili na Bledu

V soteski pa obiskovalce še opozarjajo, da se skladno s krajšimi dnevi, krajša tudi odpiralni čas soteske Vintgar. Zadnji vstop v sotesko je tako pol ure pred zaprtjem, torej ob 17:30. Za optimalen obisk priporočajo nakup spletne vstopnice in dostop z organiziranim prevozom. Cena odrasle vstopnice stane deset evrov, dijaška in študentska cena je sedem evrov, otroška (6-15 let) vstopnica pa stane tri evre.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice