Popotnik
29591 ogledov

Toliko stane nočitev v nekdanji Titovi vili na Bledu

Vila Bled
1/5
Booking.com
Vila Bled je v svoji zgodovini vse do leta 1984, ko je postala hotel, zamenjala že več vsebinskih predznakov.

Čeprav je Vila Bled odmaknjena od blejskega vrveža in za bujnim zelenjem skrita na hribčku ob Blejskem jezeru, bi težko rekli, da je neopazna. Da gre za stavbo posebnega pomena, potrjujeta že njena velikost in oblika. Bela fasada marsikateremu obiskovalcu Bleda, posebej tistemu iz tujine, v spomin prikliče ameriško belo hišo, kjer so od leta 1800 živeli vsi predsedniki Združenih držav Amerike. Tudi v vili na Bledu je bival predsednik, pa čeravno ne ameriški. 

Po koncu druge svetovne vojne so na območju nekdanje Jugoslavije množično gradile Titove vile in rezidence s takšnim in drugačnim namenom – od lovskih do morskih. Na seznamu želenih Titovih protokolarnih lokacij se je kajpak znašel tudi prečudoviti slovenski biser Bled.

 

Vila Bled | Avtor: Booking.com Booking.com

Vile Bled Tito sicer naj ne bi obiskal pogosto, raje se je zadrževal na Brdu pri Kranju. Nazadnje se je v alpski rezidenci za dan ali dva ustavil leta 1977. A ne glede na to je v vili ob jezeru gostil številne eminentne goste, med drugimi na primer etiopskega cesarja Haileja Selassieja, voditelja Sovjetske zveze Nikito Hruščova, jordanskega kralja Husseina, predsednika indijske vlade Džavaharlala Nehruja, egiptovskega predsednika Gamala Abdela Naserja, japonskega cesarja Akihita, predsednika Zambije Kennetha Kaundo, vladarja Centralnoafriške republike Jean-Bédela Bokasso in predsednika Severne Koreje Kim II Sunga.

Cristiano Ronaldo vila Madeira pri nas Popotnik 9 najlepših vil, ki jih morate obiskati

Zgodovina vile sega daleč v preteklost; na idilični legi ob Blejskem jezeru s pogledom na otok in grad, je že v 19. stoletju nastal dvonadstropni dvorec s stolpiči, ki je odražal značilnosti tedanje dunajske arhitekture in hkrati spominjal na angleške vile.

V letih 1883 in 1885 ga je dal zgraditi plemič, knez Ernest Windischgrätz. V rokah avstrijske rodbine je ostal do leta 1922, dokler stavbe ni kupil Aleksander Karađorđević, kralj Srbov, Hrvatov in Slovencev. Stavbo so po bitki iz prve svetovne vojne poimenovali Suvobor.

Vila Bled | Avtor: Booking.com Booking.com
Vila, ki je bila v rokah več upraviteljev ter nastajala v različnih zgodovinskih obdobjih, je konec postavitve doživela šele po drugi svetovni vojni. Gradnjo je po prirejenih Fürstovih načrtih in navodilih Tita leta 1946 po posredovanju ministra za gradnjo Ivana Mačka prevzel arhitekt in Plečnikov učenec Vinko Glanz, ki se je podpisal tudi pod slovenski parlament. Glanz je imel za dokončanje projekta le šest mesecv, pri čemer mu je precej težav povzročalo tudi dejstvo, da je bilo v povojnem času precej težko dobiti gradben material in končno opremo. Ker mu je to uspelo, si je arhitekt prislužil Titovo naklonjenost. To mu je prineslo položaj glavnega projektanta protokolarnih objektov v nekdanji Jugoslaviji.

Od leta 1984 je Titova vila hotel s štirimi zvezdicami z imenom Vila Bled, ki pa še vedno uteleša čas, ko so ob hedonističnem uživanju na večerjah s kaviarjem in šampanjcem usodo svojih narodov krojili nekateri najbolj sloviti možje tistega časa. V hotelu je gostom na voljo 31 sob, apartmajev in suit ter predsedniški apartma. Pozimi je hotel zaradi energetske potratnosti, ki bi zahtevala posodobitev, zaprt. V njem potekajo tudi manjše konference, sprejemi in poroke.

načrtovalka porok Intervju Magazin "Mogoče si bom sedaj pljunila v skledo, ampak ne morem delati s parom, pri katerem ne čutim ljubezni"

In končno še cene: nočitev v suiti za dve osebi, ki nima pogleda na jezero, na platformi Booking.com v prvem tednu julija znaša 316 evrov, pri tem je zajtrk na terasi jedilnice s pogledom na jezero vključen v ceno. Pogled na jezero bi k ceni nočitve dodal še 50 evrov, kar pomeni, da bi znesla 366 evrov.

Vila Bled | Avtor: Booking.com Booking.com

Na posestvu Vile Bled se razteza tudi veličasten paviljon Belvedere, ki ji mnogi pravijo najlepša razgledna točka na Bledu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:44 18.april 2024.

    In koliko sob je v lasti vlade?ki so zastonj

  • GarBollo001 13:30 04.avgust 2023.

    Praktično je bila vila (beri bordel) od vseh ostalih komunajzerjev, še najmanj je bila Titova.

  • Avatar Andrej42
    Andrej42 07:01 02.julij 2023.

    TITO nam je kaj pustil, JJ pa nas bo uničil in pustil samo njegov grob, ki bo služil kot pisuar za vse njegove oboževalce.

Sorodne novice