Popotnik
39336 ogledov

Vsi bi si želeli takih počitnic

1/11
Letos je med dopustniki izjemno priljubljen tip potovanja, ki so si ga v preteklosti lahko privoščili le nekateri.

Še ne dolgo nazaj so bila luksuzna križarjenja rezervirana za premožnejše. Korona je turistični sektor dodobra premešala in omogočila, da lahko za večdnevno križarjenje po Jadranu sedaj plačate po polovični ceni, kot je bila v preteklosti. Če so bile lansko sezono večje križarke v večini primerov obsojene na mirovanje v pristanišču, so v tem poletju priljubljene predvsem manjše križarke, ki sprejmejo do 40 ljudi. Z ene izmed manjših križark, ki so te dni plule po Jadranu, se nam je javila bralka Nina Simić ter nam vtise strnila v spodnjem intervjuju.

 | Avtor:

Kako doživljate Hrvaško z druge perspektive? Katere stvari lahko sedaj vidite in počnete, pa bi jih na celini le s težavo?

Doživetje Hrvaške z ladje je popolnoma drugačno kot s celine. Tudi kraje, ki sem jih že obiskala 'po cesti', sem doživela na novo. Ladja je vedno usidrana nekje ob promenadi in si, ko stopiš z nje, nemudoma v središču dogajanja. To pomeni, da ti ni treba priti iz oddaljenega apartmaja ali hotela in iskati ter v mestu plačevati parkirnine. Običajno je tako, da se ladja pozno popoldne ali proti večeru ustavi v mestu in se je nekje do petih ali šestih zjutraj treba vrniti, saj odpluje dalje. Tako imamo dovolj časa za večerno in nočno uživanje na vsakem od postankov.

Čez dan smo se večkrat ustavili na prelepih mestih za kopanje, ki so z obale običajno nedosegljivi. Nekatere ladje ponujajo tudi supanje in ostale podobne dejavnosti, ki jih ob postankih lahko izvajamo. Zanimiva je tudi vožnja skozi Kornate, kjer se enostavno lahko ustavimo v kakšni konobi enako kot manjša plovila. To po cesti seveda niti ni dosegljivo. Tudi Dugi otok in njegov nacionalni park Telašćica je lažje dosegljiv z ladjo. Če ladja zaradi velikosti ne more direktno do kopnega, gremo lahko na obalo s pomožnim plovilom – manjšim čolnom. Če komu ni kopanja ali raziskovanja mesta lahko svoj čas prebije na ladji, kjer nikoli ni dolgčas.

Cinque Terre Novi trendi Popotnik Dopust: preverili smo cene pri naših sosedih

Se je na začetku težko privaditi na potovanje po morju? Bi komu tovrstna potovanja tudi odsvetovali?

Iskreno, zelo hitro se privadiš, saj je soba luksuzna in vključuje kopalnico, ne velja niti nobena omejitev glede porabe vode, elektrike, klime ... Z morsko boleznijo nimam težav in mislim, da drugi gostje niso niti opazili, da smo na ladji, saj je gibanje komaj opazno. Ladja se je nekoliko premikala le v primeru močne burje in valov. Večino noči prespiš zasidran, tako da te tudi motorji zmotijo šele v jutranjih urah.

 | Avtor:

Križarjenja imajo pridih upokojenskega izleta, a znajo biti v praksi pravo nasprotje – vsaj pri nas se je pokazalo tako in smo imeli bolj malo časa za spanje (smeh). Če je nekdo zelo občutljiv na mir in ne mara toliko družbe, zna biti taka oblika druženja, kjer si teden dni ujet s 40 ljudmi, nekoliko naporna. Kot rečeno, vsak pa si lahko naredi svoj urnik in si izbere, kje in kako bo užival.

Sedaj so aktualne predvsem manjše križarke, ki sprejmejo približno 40 ljudi. Kaj je čar tovrstnih potovanj?

 | Avtor:
Čar je predvsem v tem, da je ladja ravno prav velika, da se spoznajo vsi gostje. Ko je na ladji še prijazna posadka, je potovanje še toliko bolj zabavno. Ljudje se po nekaj dneh spoznajo, začnejo družiti med seboj, skratka do konca potovanja se vsi poznajo in nekateri ohranijo stike tudi kasneje ali celo skupaj načrtujejo naslednje potovanje. Malo v šali smo potovanje primerjali s knjigo Smrt na Nilu, avtorice Agathe Christie, le da se umor ni zgodil.

Ladja je sicer tudi ravno prav velika, da deluje kot velika jahta, prav tako so kabine podobne hotelskim sobam. Hkrati pa je veliko bolj osebna, manj okorna, lažje dostopa do skritih kotičkov na otokih, kot na primer velika križarka. Sama sem preizkusila tako manjša plovila kot veliko križarko, a se mi zdi, da je ta možnost veliko bolj zanimiva in udobna. Seveda pa ima vsaka svoje prednosti in slabosti.

Komu bi priporočili luksuzno križarjenje po Jadranu?

Sama sem se tokrat prvič na malo drugačen dopust odpravila na križarjenje po Jadranu, in sicer od Krka do Hvara. Križarjenja pogosto veljajo za 'upokojenska', a jih je bilo recimo v našem terminu na ladji manj kot polovica. Zato se mi zdi, da je taka oblika potovanja primerna tako za staro kot mlado. Res pa je, da je nekoliko odvisno tudi od tipa ladje in njihove ponudbe. Naša je bila zelo moderna in namenjena splošni populaciji, nekatere pa imajo posebno ponudbo, kot je na primer kolesarjenje po otokih, piano večeri in podobno. Z nami je bila tudi družina z majhnimi otroki, a nisem prepričana, če je tak dopust primeren za vsako družino. Tudi sicer mislim, da so bolj zaželeni odrasli potniki, ker za otroke na palubi ni organiziranih nobenih dejavnosti. Tako jim lahko hitro postane dolgčas, kar je lahko moteče za druge goste.

Navagio Beach, Zakynthos, Grčija Slovenci na dopust Popotnik Takšni so trendi pri izbiri poletnih dopustov

Kakšno vzdušje vlada na ladji in iz katerih držav večinoma prihajajo drugi gosti?

V naši skupini je bila skoraj polovica gostov iz Slovenije, nekaj parov iz Nemčije, našli pa so se tudi Danci in Hrvati, tako da je bila druščina kar pisana. Običajno gre za dobro situirane goste, nekateri imajo tudi sami plovila, a se jim zdi ta opcija še boljša. Težko je opisati z besedami, kako zabavno je. Zame je bilo vzdušje popolno nasprotje od pričakovanega. Pripravljena sem bila na branje knjig na ležalniku in bolj 'upokojenski' dopust.

 | Avtor:
Na koncu se je vse skupaj sprevrglo v druženje, odkrivanje novih mest, podrobno spoznavanje novih, zanimivih ljudi, s katerimi se spletejo tudi trajnejše vezi, skoraj vsakodnevne zabave na kopnem in na ladji, kopanje na prelepih lokacijah, dostopnih samo z morja, ali samo počivanje v jacuzziju. Skoraj ni bilo časa za spanje (smeh). Pika na i je kapitanova večerja, ki se odvije predzadnji večer, ko se vsi že dobro poznajo in je zato vse skupaj še toliko bolj sproščeno. Zabava lahko traja lahko do jutra in vključuje nočno kopanje za najpogumnejše.

Kakšne pogoje je treba izpolnjevati za vstop na križarko?

Slišala sem, da je za večje križarke pogosto potreben PCT pogoj in z željo, da bi zagotovili varen mehurček, včasih celo za vse opravljen test pred vstopom na ladjo. Nekateri so opravljali teste tudi vmes in pred končnim odhodom z ladje. Sama pogoj izpolnjujem tako, da ni bilo nobenih težav, niti testiranj. Sicer menim, da s testom pred odhodom ne more noben zagotoviti popolne varnosti, saj si med večernimi izhodi z ladje lahko veliko bolj ogrožen kot na sami ladji. Po obmorskih mestih se odvijajo številna druženja, zabave, večerje, posebej po nekaj kozarčkih ljudje hitro pozabimo na distanco in paniko okrog virusa. Najbolje je, da gremo na ladjo s pozitivnim mišljenjem in ne z mislijo o nevarnosti na vsakem koraku.

Ali je na ladji zaradi korone vseeno kaj omejitev?

Sicer smo na začetku s strani turistične agencije dobili veliko navodil, vezanih za križarjenje, a v praksi ni opaziti posebnih omejitev. Ladja je bila dovolj velika, da so lahko recimo ležalniki primerno razmaknjeni in lahko držimo distanco, ali pa se zabavamo skupaj z drugimi gosti. Na srečo je ravno sedaj čas sproščanja ukrepov, tako da posebne distance, maske, razkuževanja in testi pred prihodom na ladjo niso bili obvezni. Tudi pri obrokih na srečo niso več tako stroga pravila, enako kot v restavracijah na kopnem. Na celotni poti in v krajih, kjer smo bili zasidrani, je bilo vse zelo sproščeno. Vsak večer nas je čakalo novo mesto za odkrivanje. Oddih od 'nove realnosti' je bil tako popoln.

Hrvaška nove skrbi Svet Hrvaška obala spet oranžna: "Edina rešitev je, da nemudoma ustavimo vse ..."

Kako pa je s cenami?

Cena se mi je na prvo žogo zdela tako ugodna, da sem se tudi sama kot butična načrtovalka potovanj odločila, da tokrat potujem v organizirani skupini in z možgani 'na off'. Gre za posebne ponudbe po znižanih cenah oziroma prilagojenih 'domačim' gostom, saj tovrstna križarjenja zelo pogosto zapolnijo Američani in drugi tujci, ki plačajo tudi dvojne ali trojne cene od trenutnih, koronskih. Sedaj en teden križarjenja po Jadranu s polpenzionom dobite že za 700 do 1200 evrov. A mesta so zelo hitro zapolnjena. Seveda pa je cena odvisna od kakovosti same ladje in ponudbe, nekatere namreč izgledajo veliko bolje kot druge. Sama sem bila na ladji, ki je začela pluti šele lani in je dala čez komaj nekaj skupin. Izgled je dosti bolj moderen kot od večine drugih, ki smo jih srečevali na poti, saj deluje kot velika jahta. Definitivno pa so cene, ki se trenutno ponujajo zelo ugodne, za to kar dobimo.

 

 

 

Komentarjev 6
  • Jacqueline_Hall 09:52 29.julij 2021.

    Zdaj bo Google za spletno delo od doma plačeval od 25.000 do 30.000 dolarjev na mesec.Z mojo zadnjo mesečno spletno plačo sem prejel 27483 dolarjev iz računa paypal. Več o tem na tej spletni strani ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • ichigo 14:15 21.julij 2021.

    Sicer imamo pri Umagu vikend in tam je res, res lepo ampak nikar ne pretiravajte no.. Poskusite objaviti se kaj drugega. Za Sejsele ste ze slisali..? Nismo vsi na socki 😂

  • alen04 09:28 18.julij 2021.

    Razumem pa vse, ki imate vikend dol.

Sorodne novice