Popotnik
45039 ogledov

Kaj za vstop zahtevajo Italija, Grčija, Španija, Avstrija, Srbija ...

mejni prehod Avstrija Profimedia
Po članku o pravilih za vstop na Hrvaško, smo dobili kar nekaj vprašanj: kakšna so pravila za vstop v Francijo, kaj potrebujem za vstop v Srbijo. Tokrat smo pripravili pregled, kje najti vse te informacije.

Najprej je treba vedeti, da se bodo pravila za prehod meje pred poletjem skoraj gotovo še spreminjala in da se lahko spremenijo zelo hitro. Trenutno pričakujemo, da na boljše, torej zmanjšanje zapletov.

Okviren podatek, kakšne so epidemijske razmere po posameznih regijah, vam lahko da zemljevid Evropskega centra za nadzor bolezni, ki ga najdete tukaj.

Ob načrtovanju dopusta imejte v mislih pogoje za vstop v državo, v katero želite, pogoje za tranzit skozi države, skozi katere boste potovali in pogoje ob vrnitvi v Slovenijo.

Slovenija za države oziroma regije, ki niso rdeče, ob vrnitvi ne zahteva testov ali drugih potrdil. Več informacij lahko najdete tukaj. Zemljevid ECDC Slovenija pri seznamu rdečih in temno rdečih držav upošteva z enim tednom zamika. 

Tranzit načeloma omogočajo vse države, ponekod je potrebno izpolniti obrazec za najavo, je pa čas, ki je namenjen tranzitu, praviloma zelo omejen.

Precej zanesljive informacije lahko najdete na spletni stran Re-open Europe, kjer, vnesete, v katero državo želite, od kod iz skozi katere države boste v tranzitu in dobite informacije, kakšne so zahteve posamezne države. 

 

Ministrstvo za zunanje zadeve je pripravilo seznam pravil po državah, ki ga lahko najdete tukaj. Na seznamu so povezave do relevatnih virov.

Če govorite tuje jezike, se je najbolje obrniti na spletne strani posameznih držav, navadno deluje, da v iskalnik vneseš ime države, enter, covid (Hrvaška, Italija, Grčija, Španija, FrancijaAvstrija, Srbija). Ene so bolj, druge manj pregledne in jasne.

Zelo dobro so po naših izkušnjah osvežene tudi spletne stran naših veleposlaništev, kjer so informacije v slovenščini. Če na primer iščete informacije za Malto, morate vedeti, da je zanjo zadolženo veleposlaništvo v Rimu, kar je zapisano tudi v zgoraj omenjeni tabeli, ki je osvežuje ministrstvo za zunanje zadeve.

Nekatere države trenutno tudi za cepljene zahtevajo negativen test, na primer Italija ali Francija. Poleg tega je pred vstopom v mnoge države izpolniti obrazec z osebnimi podatki in osnovnimi podatki o potovanju.

Bodite pozorni, kaj posamezna država zahteva za otroke, saj se pravila glede otrok se zelo razlikujejo. Tako Italija zahteva test za vse otroke nad dve leti, Hrvaška nad 12, Slovenija pa nad 15.

V kratkem se sicer obeta poenotenje nekaterih pravil znotraj EU. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • alen04 09:39 13.junij 2021.

    Končno nekaj spremembe. Samo o tej fucking Hrvaški pišete, kot, da samo do nosa vidimo. Pohvale vreden korak Zurnal 24.

Sorodne novice