Popotnik
17619 ogledov

Konec kaosa, takšna bodo pravila za prehod meja v EU

Hrvaška obala
1/3
Profimedias
Države članice EU so na ravni veleposlanikov danes potrdile priporočilo glede omejitev potovanj v času pandemije covida-19, ki ga je konec maja predlagala Evropska komisija. Za povsem cepljene osebe in prebolevnike v skladu z novim priporočilom za potovanja po Evropi naj ne bi veljale dodatne omejitve.

V času pandemije covida-19 so države članice pokazale široko soglasje za ponovno vzpostavitev prostega gibanja v Evropski uniji, je ob novici o odobritvi priporočila na Twitterju danes sporočilo portugalsko predsedstvo EU. 

Države članice so se strinjale, da za polno cepljene in tiste, ki so preboleli covid-19, ne veljajo dodatne omejitve glede potovanj, kot sta testiranje ali karantena. Kdaj bo oseba veljala za cepljeno, še ni jasno, ali bo to 22 dni po prvem odmerku, kot velja na Hrvaškem in v Italiji, ali 14 dni po drugem. 

Prav tako so dosegli soglasje glede veljavnosti testov. Testi PCR naj v vseh članicah unije veljajo 72 ur, hitri antigenski testi pa 48 ur, kar so pri komisiji glede na dosedanji razdrobljen pristop danes toplo pozdravili.

Priporočilo bo tudi vneslo več jasnosti v pravila glede potovanj otrok, kar bo zagotovilo enotnost družin med potovanji, je še dejal Wiegand. Komisija je predlagala, naj za otroke, mlajše od šestih let, ne velja obveznost testiranja v povezavi s potovanji, in naj za mladoletnike, ki potujejo s starši, ne velja karantena, če ta ne velja za njihove starše, na primer ker so bili cepljeni.

Veleposlaniki so potrdili tudi pragove zemljevida Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Komisija je predlagala, da za osebe, ki prihajajo z zelenih območij, naj ne veljajo nikakršne omejitve. Od oseb, ki prihajajo z oranžnih, lahko oblasti zahtevajo negativen test. Osebam, ki prihajajo z rdečih območij, pa lahko naložijo tudi karanteno, če oziroma dokler nimajo negativnega testa. Za temno rdeča območja lahko oblasti zahtevajo test in karanteno.

 | Avtor: ECDC ECDC

Hitro odobritev na ravni stalnih predstavnikov držav članic EU je danes pozdravila tudi Evropska komisija, ki je novo priporočilo glede omejitev potovanj predlagala konec maja ob upoštevanju izboljševanja epidemioloških razmer in napredka pri cepljenju v uniji. 

Prepričani smo, da bodo s tem osveženim priporočilom in digitalnim covidnim potrdilom, ki naj bi bilo po vsej EU uveljavljeno s 1. julijem, Evropejci uživali v varnih poletnih počitnicah, je v Bruslju dejal govorec komisije Christian Wiegand.

Priporočilo mora sedaj potrditi še Svet EU, v katerem odločajo države članice, kar se pričakuje prihodnji teden.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Avatar MS
    MS 15:20 16.junij 2021.

    Višje temperature, posebaj pa še cepljenje kažeta današnje ugodne rezultate! A antvakserji še kar nakladajo! Argumenti antivakserjev so da cepiva, niso dovolj preizkušena, saj so imeli znanstveniki za razvoj premalo časa za testiranje! So res slabo testirana? Seveda NE! Zato, ...prikaži več, ato, ker gre pri cepivih proti Covidu-19, za tehnologijo, ki je nastajala več desetletij in pomeni drugačen pristop k aktivaciji protiteles! A končne zmage nad virusom ne bo pred zmago nad antivakserji!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:38 12.junij 2021.

    Edini pravilno, da se države znotraj EU poenotijo, ker tako kot je trenutno nihče ne ve kdo opije in kdo plača. Cel čas tega korona sranja se že govori, kdor se bo cepil bo lahko potoval, ne bo se mu ...prikaži več potrebno testirati,..., zato je pram, da ob vsej cepilni propagandi, tisti, ki se je cepil ne potrbuje še ne vem kakšnih testov in jih še celo iz svojega žepa plačevati.

  • JZekspert 00:05 12.junij 2021.

    Eden redkih neplačanih komentatorjev krucefiks ima seveda prav, ni se treba testirat. Bil sem konec marca v Istri, brez testa, sem prišel tja in nazaj, a so mi dali nazajgrede karantensko odločbo - totalno neupravičeno! Korona-fašisti so zdaj čedalje bolj ...prikaži več pogumni, čedalje več si upajo, vedno bolj otežujejo gibanje zdravim in normalnim. Ko se še pri otrocih ne ustavijo več, jih hočejo pomaskat, potestirat in pocepit, vidiš, da gre zares. Zbudite se že enkrat, PREKLETO!! Kaj je z vami? Ste nori??