Popotnik
17200 ogledov

Dopust: preverili smo cene pri naših sosedih

Cinque Terre Profimedia
Ob vnovičnem zagonu turizma in prihajajočem lažjem prehajanju mej smo preverili zasedenost in cenovno dostopnost treh priljubljenih italijanskih počitniških destinacij.

Na podlagi podatkov s portalov booking.com ter trivago.si in višine cestnin, smo preverili, koliko približno stane načrtovanje počitnic na treh različnih destinacijah ob morju v Italiji.

Za primerjavo smo vzeli štiričlansko družino z otrokoma, starima sedem in deset let, v časovnem obdobju med 15. in 22. julijem. Takšen datum smo izbrali, da bi se izognili pretirani gneči zaradi Ferragosta v avgustu, časa, ko dopustujejo Italijani. Izbrane destinacije niso na rdečem seznamu regij. 

Rimini | Avtor: Profimedia Profimedia
Rimini

Rimini je znana poletna destinacija zaradi svojih peščenih plaž, bližine San Marina, več zabaviščnih in vodnih parkov, ostankov rimskega amfiteatra in muzeja filmskega režiserja Federica Fellinija.

Cena za štiriposteljno sobo v hotelu s tremi zvezdicami, v katerem se da zgolj prenočiti, se večinoma za omenjeno obdobje začne pri 500 evrih za tedenski oddih. Za polpenzion je potrebno za teden počitnic odšteti 900 evrov, cene pa se gibljejo tudi nad 2.000 evri.

Najti je še mogoče hotele, v katerih se da prenočiti s približno 100 evri na noč. Najcenejša ponudba se začne pri 66 evrih.

Veliko število hotelov ponuja možnost brezplačne rezervacije in ne zahteva predplačila, obstaja pa tudi možnost brezplačne odpovedi rezervacije nekaj dni v naprej, kar pa je odvisno od ponudnika. Nekateri hoteli zahtevajo, da se odpoved sporoči vsaj 7 dni pred predvidenim prihodom.

Izbira med hoteli v različnih predelih kraja je še mogoča, a se zasedenost nastanitev že pozna predvsem pri hotelih, ki ponujajo tako zajtrk kot večerjo.

italija Od danes Svet V Italijo tudi brez testa za to skupino prebivalstva

Termini v avgustu so lahko nekoliko dražji, pri več kot polovici ponudnikov je tako potrebno za štiričlansko družino odšteti več kot 200 evrov na noč. Cene so odvisne tudi od želja po poziciji sobe, balkonu, bližini plaže in možnosti kopanja v hotelskem bazenu. Nekatere nastanitve so prijazne hišnim ljubljenčkom.

Cene apartmajev so nekoliko različne med seboj, saj se začnejo pri približno 700 evrih, sežejo pa lahko tudi krepko nad 2000 evrov za celoten termin. Podobno kot pri hotelih, je pri veliki večini mogoča brezplačna odpoved rezervacije.

Cene se ne razlikujejo veliko glede na oddaljenost od mestnega središča ali plaže, saj je tudi v neposredni bližini plaž še mogoče najti cenovno ugodne nastanitve.

Za obisk Riminija, ki je od Ljubljane oddaljen 500 kilometrov, bi poleg polnega rezervoarja za avto odšteli 30 evrov za cestnino na italijanskih avtocestah, bi pa na poti imeli možnost obiska Benetk, Padove in Bologne.

Pasta | Avtor: Profimedia Profimedia


Ravenna

V neposredni bližini Ravenne, na peščeni plaži Marine Romee, ki je ena lepših v bližini mesta, je zasedenost večja kot v Riminiju. Na portalu booking.com je zasedenih že več kot 70 odstotkov vseh nastanitev v terminu med 15. - 22. julijem. Destinacija je blizu Benetk, iz Ljubljane jo dosežemo po 365 kilometrih.

Ravenna | Avtor: Profimedia Profimedia

Celotno počitniško hišo za štiričlansko družino se lahko rezervira za nekaj več kot 600 evrov za 7 nočitev. Tudi apartmaji so še na voljo za do 100 evrov višjo ceno pri tedenski nastanitvi, večina pa jih prav tako ponuja brezplačno možnost odpovedi. Za večino nastanitev, hotelskih in apartmajev, ki so še prosti, je potrebno odšteti manj kot 200 evrov na noč.

V primerjavi z Riminijem je zaenkrat prostih več nastanitev, ki jih ponujajo zasebniki. Manj pa je hotelov in ponudnikov, ki bi imeli zagotovljena tako zajtrk kot večerjo.

Destinacija omogoča širšo izbiro enodnevnih izletov po pokrajini Emilija-Romanja, obisk glavnega mesta Ravenne z osmimi spomeniki iz 5. in 6. stoletja pod UNESCO-vo zaščito, regionalnega parka izliva reke Pad in številnih italijanskih vasic.

Države članice EU so v petek potrdile priporočilo glede omejitev potovanj v času pandemije covida-19, ki ga je konec maja predlagala Evropska komisija. Za povsem cepljene osebe in prebolevnike v skladu z novim priporočilom za potovanja po Evropi naj ne bi veljale dodatne omejitve.

 

Monterosso, Cinque Terre

Priljubljena in svetovno znana destinacija se nahaja na enaki oddaljenosti od Ljubljane kot Dubrovnik. Do Le Spezie, od koder se začnejo gričevnate obdelane terase, ki se strmo spuščajo proti morju, bo pot iz Ljubljane trajala 7 ur, za cestnino iz Gorice pa je potrebno odšteti 43,40 evrov. Na poti se lahko ustavimo in obiščemo tudi severni del Toskane in Piso.

Cinque Terre | Avtor: Profimedia Profimedia

Monterosso je največja izmed zaščitenih petih vasi, ki so medsebojno povezane s hitrim vlakom in ladjicami. V njem je 80 % nastanitev v izbranem datumu že zasedenih. Najcenejša nočitev za štiričlansko družino znaša 111 evrov, hoteli s tremi zvezdicami pa so dražji kot v prej omenjenih situacijah. Za nočitev v večini še prostih hotelov je potrebno odšteti več kot 200 evrov. Moč je še najti hotele, za katere je potrebno odšteti 1500 evrov za 7 nočitev, a veliko število še prostih nastanitev krepko presega 2000 evrov.

V Italijo je možen vstop brez karantene od 15. maja. Potrebno je imeti izpolnjen spletni obrazec prijave bivanja - European Digital Passenger Locator Form (dPLF) in negativni hitri antigenski ali PCR test star največ 48 ur. Priporočljivo je imeti angleško potrdilo. Otroci so glede testiranja izjema tega pravila do vključno starosti 2 let. Potrdilo o cepljenju ali prebolelosti zaenkrat še ni dovolj za vstop v Italijo brez karantene - tudi potniki s temi potrdili potrebujejo imeti negativen hitri ali PCR test.

Nekaj apartmajev je še prostih v cenovnem razponu med 1300 in 1600 evrov na teden, z možnostjo brezplačne odpovedi, sicer pa se tudi cene apartmajev gibljejo višje v primerjavi s prejšnjima destinacijama.

Nekatere pohodniške poti so kljub strmini pobočij primerne za otroke, daljši sprehodi z vozički pa so zaradi terena vendarle težje izvedljive.