Popotnik
22403 ogledov

Takšni so trendi pri izbiri poletnih dopustov

Navagio Beach, Zakynthos, Grčija Profimedia
Prihaja poletna sezona, z njim pa želja po varnih počitnicah in potovanjih. Preverili smo, kakšni so najnovejši trendi pri organizaciji potovanj, izbiri destinacij, možnosti rezervacij in cenah.

V turističnih agencijah Palma, Sonček, Oskar in Relax Turizem že nekaj mesecev zaznavajo veliko željo po potovanjih. Turizem se počasi vrača proti ustaljenim tirnicam, trendi kažejo na to, da bo to poletje povpraševanje večje – zato bo potrebno z rezervacijami pohiteti.

Letos bo še eno leto, ko bomo beležili ogromno nočitev kar doma, ugotavljajo sogovorniki. Vzrok za to so turistični boni, pa tudi izogibanje meji in ukrepom za prehod le-te. Na Obali so tako nekateri hoteli v poletnih terminih že razprodani, obenem je še veliko Slovencev brez počitnic, opažajo na agenciji Sonček. V terminih v glavni turistični sezoni je zato potrebno rezervacijo opraviti čim prej. Temu pritrjujejo v agenciji Oskar: ''Vedno smo priporočali, da rezervirajte potovanja vsaj 3 - 6 mesecev vnaprej, sploh za izven Evrope, danes pa se pogovarjamo predvsem o last minute možnostih.''

Spremembe v navadah potnikov

Dopustniki večinoma doplačajo zavarovanje, ki krije tudi covid primere. ''Opažamo tudi, da preko agencije zaradi varnosti v primeru novega izbruha epidemije, potujejo tudi tisti popotniki, ki so si prej potovanja organizirali sami,'' spremembe v navadah popotnikov opisujejo v Sončku.

Ocenjujejo, da bo letos počitnice v agencijah vplačalo veliko ljudi: ''Nenazadnje nudimo pri večini aranžmajev možnost brezplačne odpovedi 14 dni vnaprej brez navedbe vzroka. Zaenkrat odpovedi skorajda ne beležimo.''

Poleg prehoda na last-minute rezervacije na agenciji Oskar ugotavljajo, da ''cena ne igra več takšne vloge, destinacija pa mora biti varna in kvalitetna''.

Higienski ukrepi po izkušnjah sogovornikov iz agencij večini popotnikov pravzaprav ustrezajo, saj je še bolj poskrbljeno za čistočo, manj je tudi gneče.

 

Porast povpraševanja

Največji porast povpraševanj so v Relax turizmu zabeležili v zadnjem časovnem obdobju, od 20. maja naprej. Generalno je porast v primerjavi s sezono 2020 približno 25-odstoten. ''Še vedno pa je povpraševanje v primerjavi z letom 2019 slabše,'' opišejo situacijo pri Relax turizmu. Vsem ponujajo tudi nadgradnjo rizika odpovedi.

Zaradi spremenjenih okoliščin se je po opažanjih v agencijah zmanjšalo predvsem povpraševanje po bolj oddaljenih eksotičnih destinacijah. Zaradi povečanega povpraševanja po dopustovanju v Sloveniji, pa opažajo več novih ponudb za doživetja pri nas.

V agenciji Oskar pojasnjujejo, da je zanimanje v tem trenutku odlično, še posebej zadnja tri tedne: "V primerjavi z 2019 enako ali celo boljše." Tudi za potovanja v bolj eksotične kraje so se po njihovem opažanju stvari že premaknile s prepustnicami, zato pričakujejo uspešno poletje. Do 15. aprila potovanja v tujino sploh niso bila možna, dodajajo. Kmalu zatem so že izvedli potovanje v Palermo: ''Lepo je biti prvi na destinacijah, ki so relativno prazne, pristne.''

Porast povpraševanja so v zadnjem mesecu in pol, odkar so odprte poslovalnice, zabeležili tudi v agenciji Palma. Ugotavljajo, da je ta večji tudi od prejšnjega leta.

Sicilija | Avtor: Profimedia Profimedia


Cenovne politike

''Turistične agencije smo bolj ali manj vzdrževale cene, kljub temu, da pritisk na cene je in da so se te sploh pri letalskih prevozih dvigovale, saj jih je za vsaj 60 odstotkov manj,'' pojasnjujejo pri agenciji Oskar.

Zaenkrat sicer še ni čutiti bistvene rasti cen, kar pa se zna že v nekaj tednih drastično spremeniti, ugotavljajo v Palmi: ''Ko se bodo potovalne omejitve še bolj sprostile, bodo seveda dvignili cene tako hotelirji, kot tudi ostali ponudniki, zato goste spodbujamo k hitrim rezervacijam in fleksibilnim pogojem.''

Akcijskih cen načeloma ni za pričakovati, napovedujejo sogovorniki iz turističnih agencij.

Sarakiniko, Milos, Grčija | Avtor: Profimedia Profimedia
Kam Slovenci torej najraje potujemo?

''V ponudbi imamo kar 20 otokov in prav za Grčijo beležimo največje povpraševanje,'' povejo v Palmi in dodajajo, da so bili že lani zadovoljni z njihovo brezhibno organizacijo. Sezona v Egiptu je prav tako že uspešna in ugodna: ''V Egipt smo poleteli 24. aprila, sedaj pa ta trend nadaljujemo vsako soboto in to direktno, brez vmesnih pristankov do Hurgade.''

Izven Evrope z Oskarjem potujejo, kjer je možno – trenutno so to predvsem Uzbekistan, Turčija in Tanzanija. Iz Relax turizma sporočajo, da so poleg destinacij na Jadranu zelo priljubljeni Ciper, na katerega letijo z lastnim čarterjem iz Ljubljane, Združeni Arabski Emirati, Tunizija in Djerba.

Večina potovanj bo še vedno potekala znotraj Evrope.

Popularni so tudi Turčija, Egipt in Španija, ki se je turizmu odprla najprej. Turistične agencije imajo organizirane čarterskih polete na različne destinacije. S Palmo so tako že v februarju poleteli na Tenerife, ki so na zeleni potovalni listi, v aprilu pa so dodali prav tako zeleno Majorko: ''letošnja največja novost je, da smo tudi za potovanja pripravili koncept s posebnimi letali na različne destinacije, ki niso zgolj v južnejših delih Evrope, na primer na Škotsko, Irsko in skandinavske države, prav tako pa nismo pozabili na bogato izbiro v Sloveniji.''

restavracija Ribca novo Popotnik Vrednost novih bonov bo očitno precej višja, kot je bilo sprva načrtovano!

Varnost ostaja na prvem mestu

Prilagajanje epidemiološkim razmeram je še vedno poglavitno za načrtovanje. ''Potrebno je sproti preverjati, če je predvidena država na listi varnih destinacij, upoštevati je potrebno vstopne in izstopne protokole, pogoje prevoznikov, lokalnih transportov. Organizacija počitnic in potovanj je precej zapletena, zato se na nas obračajo tudi tisti gostje, ki so prej potovali in raziskovali po svoje. Dobro je, če imaš sedaj v ozadju agencijo, ki poskrbi za vse podrobnosti,'' opisujejo v Palmi.

Vse turistične agencije pričakujejo bolj optimistično obdobje, vmesni čas pa so izkoristili za raziskovanje in pripravo prenovljenih aranžmajev in potovanj. V primerjavi z lanskimi poletnimi počitnicami v agencijah ocenjujejo, da je letošnja situacija boljša. 'Realno pa pričakujemo realizacijo vsaj 60% v primerjavi z letom 2019,'' so še pojasnili v Relax turizmu. Kljub vsemu agencije računajo na dobro poletno ter tudi jesensko in zimsko sezono.

 

Komentarjev 2
  • 154bb981b46dec9676b53ddcf41cbd570c99c952 08:14 14.junij 2021.

    Grčija, Egipt in Tunizija, preverjeno super, sploh za družine z malimi otročki, ki so skozi lačni žejni. All inclusive je top za take primere.

  • eminenca 21:43 13.junij 2021.

    kdo je še bogatejši kot slovenček ... na dopust gremo pa na kredo ...obresti so nizke, ampak vseeno je treba vrnit ... no za to bo poskrbel možek, ki premalo dela