Popotnik
8585 ogledov

Na ta hrvaški otok se vedno znova vrača, ker ga pomirja

Otok Sušac
1/6
Martin Pavlovec
Nekega dne je prišel pravi trenutek in je na otok vrgel sidro ...

"Sušac obiščem vsaj enkrat na leto. Za obisk otoka sem se odločil, ker sem mnogo let na poti do Lastova samo jadral mimo, nikoli pa se nisem ustavili. Nekega dne je prišel pravi trenutek, zato sem na otok vrgel sidro," nam je zaupal skiper inštruktor ter predavatelj Martin Pavlovec iz Navtični-tečaji.si.

Sušac je sicer majhen otok, ki leži 23 kilometrov zahodno od otoka Lastovo in ima le 16,38 kilometra obale. 

Martin pojasnjuje, da lahko obiščete Sušac le s čolnom ali jadrnico. Na otok ne vozi trajekt oziroma nobena redna linija. "Opcijsko se lahko z domačini dogovorimo, da nas na Sušac odpeljejo iz sosednjega Lastova. Poleg tega je raziskovanje zalivov zaradi naravnih danosti otoka precej lažje s čolnom kot peš," opisuje.

Če želite obiskati Sušac, potrebujete jadrnico oziroma čoln. Za upravljanje vodnega plovila potrebujete opravljen tečaj, ki ga lahko hitro in ugodno zdaj opravite kar prek spleta. Več informacij o tečaju in prijava: TUKAJ

Otok Sušac | Avtor: Martin Pavlovec Martin Pavlovec
Divje in neobljudeno

"Na Sušac se vračam vedno znova, ker me pomirjata njegova neobljudenost ter dejstvo, da ne premore stalnih prebivalcev. Na njem najdemo samo ovce, osle ter divje živali," pripoveduje Martin in doda, da je občutje na otoku podobno kot na Kornatih še pred začetkom masovnega navtičnega turizma: "Divje in neobljudeno."

Na otoku torej ni stalnih prebivalcev, zato boste tam le redko naleteli na druge ljudi. Martin pojasnjuje, da boste morda srečali le nekaj redkih obiskovalcev, ki pridejo tja z jadrnico in so zasidrani v sosednjem zalivu: "Včasih pa se zgodi, da naletimo tudi na kakšnega izmed pastirjev, ki na otoku skrbi za živali."

Ker gre za enega od otokov, ki je najbolj oddaljen od celine, je morje čisto ter nekoliko hladnejše, kar je v poletnih mesecih seveda dobrodošlo. 

Martin Pavlovec, Navtični-tečaji.si

Plaže so večinoma divje in sestavljene iz ostrih kamnov, kar bi vas lahko na prvo žogo odbilo. So pa na skoraj vsakem "vrhu" tudi območja malih okroglih kamenčkov, ki omogočajo lep dostop v morje.

To poletje je lahko z opravljenim tečajem za čoln res sanjsko. Izpit za čoln lahko zdaj opravite kar prek spleta, in to v zgolj desetih urah. Pripravite se na poletje in se prijavite na tečaj TUKAJ.

"Na otoku si moramo brez dvoma ogledati prekrasen svetilnik na jugozahodni strani otoka. Pri tem velja omeniti, da se svetilnik oddaja tudi kot namestitev in je gibanje tam omejeno. Tistim z raziskovalsko žilico pa priporočam ,da se sprehodijo po otoku in raziščejo stare pastirske objekte," pravi Martin.

"Otok bom z veseljem obiskoval še naprej, saj sta mi všeč njegova odročnost ter odmaknjenost od civilizacije," zaključuje in doda, da mu je všeč tudi dejstvo, da telefonski signal komajda nese do otoka.

Otok Sušac | Avtor: Martin Pavlovec Martin Pavlovec

Hrvaški otoki malce drugače

Jadran postaja vse bolj priljubljena svetovna destinacija, ki jo morda Slovenci zaradi izjemne bližine premalo izkoristimo. Številni hrvaški otoki so se zaradi svojih lepot že spremenili v točke masovnega turizma, številni pa ostajajo tudi zaradi svoje težje dostopnosti manj raziskani. In prav te bisere lahko odkrivate z jadrnico ali čolnom ter svoja poletja spremenite v pravo avanturo za vso družino. Za to pa potrebujete izpit za čoln.  

Izpit za voditelja čolna je licenca, ki jo potrebujete za upravljanjem plovila, čolna in velja v vseh Evropskih državah in tudi v večini neevropskih. Z opravljenim izpitom lahko poveljujete plovilo do 24 metrov izmerjene dolžine, seveda v nekomercialne namene –  šport in razvedrilo.

Tečaj traja samo deset šolskih ur, naučimo pa se vseh osnovnih znanj za “varno” upravljanje plovila, to so: pomorski predpisi, mornarska dela in veščine, osnove meteorologije, osnove motoroznanstva, pravila o izogibanju trčenj na morju ter navigacijo. Po opravljenem izpitu pred komisijo Uprave RS za pomorstvo kandidat prejme izkaznico, ki potrjuje, da lahko upravlja plovilo.

Navtični tečaji.si so edina šola v Sloveniji in balkanski regiji, ki je dovolj samozavestna, da ponuja garancijo na znanje. V kolikor tečajnik pade dva predmeta na izpitu, dobi povrnjeno celotno kupnino tečaja.

V ekipi je skupina mladih jadralcev in navtičnih navdušencev, zato so pri pripravljanju programov zelo inovativni, uporabljajo moderne tehnologije ter pripomočke in so v fazi digitalizacije nekaterih programov. “Naš naslednji projekt je VR praksa, saj lahko na ta način svojim strankam varno ter predvsem cenovno dostopno ponudimo izkušnjo pristajanja ter izplutja plovila kar iz udobja naše učilnice," opisuje Martin.