Popotnik
1412 ogledov

"Turizem si želi vode, nenazadnje tudi morje lahko poplavi"

reka Krka Profimedia
Eden izmed postranskih žrtev letošnjih poplav bo tudi turizem, predvsem v zgornje savinjski in koroški regiji, ki še dolgo ne bosta v stanju, kot sta bili pred divjanjem narave.

O tem se je na terenu prepričal novi predsednik Turistične zveze Slovenije – Dominik S. Černjak. Zmotili smo ga med ogledom katastrofalnih posledic, ki jih je za seboj pustilo opustošenje v kampu Menina. Ta je po njegovih besedah skoraj v celoti uničen. Ocenjuje, da bo zgolj v omenjenem kampu škoda več kot pet milijonov.

"Sreča v nesreči je bila, da je vseh 1200 gostov, ki so tisto noč tam bivali, preživelo. V dvajsetih minutah obiska sem slišal številne skoraj filmske zgodbe, od tega, da so ljudi z bagri reševali iz vode, nekateri so na vejah dreves čakali na pomoč helikopterjev, do tega, da je županja Rečice ob Savinji, privezana na drevo, štiri ure iz vode reševala otroke in so jo nato morali rešiti s helikopterjem," sveže vtise s terena z nami deli Černjak. In doda: "Slovenci smo izjemni, čeprav imamo svoje muhe, takrat, ko je treba, znamo stopiti skupaj."

kamp Menina | Avtor: Dominik S. Černjak Dominik S. Černjak

Je letošnja turistična sezona zaradi poplav ogrožena?

Kar nekaj dni, če ne mesecev, bo preteklo tudi, da svoja vrata ponovno odpre Mozirski gaj, v katerega bo treba vložiti veliko truda. Podatke na terenu o prizadetih turističnih znamenitostih zbirajo turistična društva, ki jih je v Sloveniji približno 400 in vključujejo več kot 31.000 prostovoljcev. Pod organizacijo civilne zaščite se bodo nato porazdelili po destinacijah, kjer se še da pomagati. Največjo škodo, ki jo je na vrhuncu turistične sezone povzročila ujma, so sicer utrpeli v Thermani Laško in kampih v Savinjski dolini. Notranje prostore poplavljenega hotela Zdravilišče Laško so v minulih dveh dneh očistili ter znova vzpostavili wellness in gostinsko ponudbo.

Obisk ministra za obrambo Marjana Šarca v Gornjem Gradu Slovenija Škode bo za več milijard, država na pomoč tudi z dela prostim ponedeljkom

Če gledamo celostno, bo turizem v Sloveniji avgusta po napovedih strokovnjaka utrpel vsaj 5 milijonov izgube od predvidenih 500 milijonov z naslova turizma. Ob tem sogovornik opomni, da v turizem niso vpeti zgolj turistični in gostinski ponudniki, temveč tudi dobavitelji. Trenutno je zgolj v Zgornje Savinjski dolini ogroženih več kot 4000 delovnih mest, saj so številna podjetja popolnoma uničena.

Medtem ko so posledice v določenih krajih resnično izjemne in bodo potrebne sistemske rešitve za ponovno vzpostavitev infrastrukture, Černjak miri, da celotni slovenski turizem zaradi poplav ne bo prizadet in nadaljevanje sezone ni ogroženo. V pogovoru za naš medij razkrije, da bo v večini krajev že kmalu lahko deloval po ustaljenih tirnicah. Ob tem opozori, da je v svet treba čim prej dati sporočilo, da "je Slovenija varna država, kjer je turizem več kot le dobrodošel".

turisti | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Turizem po njegovo lahko ogrozi predvsem strah gostov, ki so videli posnetke poplav po Sloveniji. "Njihov strah se uresničuje, saj so ponudniki že začeli prejemati odpovedi s strani gostov. V Kranjski Gori denimo dnevno prejemamo vprašanja, ali se do Slovenije v teh razmerah sploh da priti, in če je naša država varna za obisk," izkušnje deli sogovornik, sicer lastnik Jasna Chalet Resorta.

Thermana Laško Slovenija Domači gostje rezervacije prestavljajo, tuji odpovedujejo

Z željo, da bi bila izguba z naslova turizma čim manjša, so skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije že podali pobudo Slovenski turistični organizaciji, da po mednarodnih kanalih začne s pospešenim oglaševanjem Slovenije kot varne destinacije. 

Na Slovenski turistični organizaciji turistom svetujejo, naj spremljajo najnovejše informacije na portalu Slovenia.info. 

Vlada je ob tem že začela s pripravo ukrepov, za katere sogovornik pričakuje, da se bodo dotikali tudi sektorja, ki je "kratko" potegnil že v času pandemije covida-19.

Matjaž Han Slovenija Tako minister vidi prvo pomoč za turizem po ujmi

Kaj sledi?

Dosedanjo sezono sogovorec sicer ocenjuje kot uspešno, čeprav je po njegovem opažanju gostov, vsaj v gorenjski regiji, manj. "A so ti dobri potrošniki, ki znajo ceniti ter uživati v naši naravi," razlaga strokovnjak za turizem in doda, da je letošnjo sezono v veliki meri oblikovalo slabo vreme, tudi po ostalih državah.

Dotakne se še vprašanja, ki v teh časi pogosto kroži v javnosti, in sicer, če je zgodbo turizma smiselno graditi v krajih ob rekah: "Turizem si želi vode, nenazadnje tudi morje lahko poplavi. Menim, da je na tem mestu bolj smiselno postaviti vprašanje, če lahko sistemsko preprečimo, oziroma zmanjšamo škodo v prihodnje. Moj odgovor se glasi, da bo treba na tem področju narediti skupne korake s kmetijstvom in bo varnost zagotovljena širše."

Kranjska Gora | Avtor: Profimedia Profimedia

Meni, da ima Slovenija enkratno priložnost, da se hitro odzove na ekonomsko situacijo po svetu in naredi nadgradnjo v svoji zeleni zgodbi. "Treba je poiskati zanimive vsebine v naravi, najsi bo to zdravilni turizem, ki je v porastu … Prav tako je treba izpopolniti ponudbo na sami destinaciji. Ključno pa je, da to storimo hitro," meni. Možnosti vidi v tematskih poteh, konkretnih produktih zelene zgodbe na terenu in turizmu v naravi oziroma gozdu, ki postaja vse bolj priljubljen tip turizma. Prednost Slovenije vidi v naravnih danostih in že obstoječi infrastrukturi.

Maribor nova blagovna znamka Popotnik Zbudila se je tudi Podravska regija – bo Ljubljana dobila konkurenco?

Za konec se obregne ob destinacije, ki dajejo vtis, da je turistov preveč. "To ne drži. Turisti smo kot voda, gremo tja, kjer nam je najlažje, obenem se nas da dobro usmeriti. Ko turistični tok presahne, ga težko pridobiš nazaj. Turistov ni nikoli preveč, vprašanje je le, ali jih je destinacija sposobna pravilno usmerjati," je jasen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice