Slovenija
30422 ogledov

Domači gostje rezervacije prestavljajo, tuji odpovedujejo

Thermana Laško Thermana Laško
Na turistični zbornici pričakujejo, da bo število rezervacij v prihodnjih dneh spet začelo naraščati.

Največjo škodo, ki jo je na vrhuncu turistične sezone povzročila ujma, so utrpeli v Thermani Laško in kampih v Savinjski dolini. Notranje prostore poplavljenega hotela Zdravilišče Laško so v minulih dveh dneh očistili ter znova vzpostavili wellness in gostinsko ponudbo.

Zdaj čistijo zunanje površine in kletne prostore v hotelu Zdravilišče Laško, medtem ko se v kleti hotela Thermana Park čiščenje zaradi velike količine vode začenja šele danes. "V kletnih prostorih obeh zdravilišč je srce naše bazenske ponudbe - bazenske strojnice. Škoda na njih še ni znana, ocenjujemo pa, da bo izjemno visoka," navajajo. 

Na Slovenski turistični organizaciji turistom svetujejo, naj spremljajo najnovejše informacije na portalu Slovenia.info. 

Po trenutnih ocenah sta poslovna in gmotna škoda skupaj dosegli med 3,5 in pet milijonov evrov. Za hotelske goste, ki imajo pri njih rezerviran poletni oddih, so organizirali kopanje v treh drugih termalnih kopališčih, ki so jim priskočila na pomoč. To so Rimske Terme, Terme Olimia in Terme Zreče. Sanacija bazenov bo predvidoma trajala več tednov, ostala ponudba pa od ponedeljka deluje nemoteno.

"V zadnjih letih izvedli več protipoplavnih ukrepov, ki pa ob takšni ujmi niso zadoščali." pravijo pri Thermani Laško.

Večina turističnih destinacij odprtih in varnih

Turistični delavci poudarjajo, da je večina turističnih destinacij po državi odprtih in varnih, kar bodo sporočali tudi tujcem. "V minulem vikendu smo prejemali odpovedi rezervacij za prihajajoče obdobje, prav tako pa so gostje  tudi prestavljali svoje rezervacije na kasnejši čas. Domači gostje so po večini rezervacije prestavljali, medtem ko smo več storna prejemali s strani tujih gostov," pojasnjujejo pri Savi Hotels & Resorts. Imeli pa so tudi primere, ko so gostje bivanje podajševali, ker niso mogli domov. Pri njih je bilo največ odpovedi in predčasnih odhodov v Campingu Bled. Gostom, ki svoje rezervacije odpovedujejo zaradi ujme, ne zaračunavajo stroškov odpovedi.

"Poleg neposredne škode ugotavljamo tudi, da se turisti počasneje vračajo, čeprav večina destinacij deluje povsem običajno. Ker s Slovensko turistično organizacijo tuje turiste intenzivno obveščamo o tem, pričakujemo, da bo število rezervacij v nekaj dneh spet začelo naraščati," je pravi direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS) Fedja Pobegajlo.

Iz Zavoda za turizem in šport Kamnik so sporočili, da večina turističnih ponudnikov in namestitvenih zmogljivosti v občini deluje normalno. Tako je odprt Termalni kompleks Term Snovik, tudi v Slovenia Eco Resortu delujejo normalno. Vrata je danes odprl Arboretum Volčji Potok, bodo pa občasno tam potekala manjša sanacijska dela.

Planinske poti in planinski domovi so iz kamniške smeri za zdaj zaprti, vendar je možen dostop do Menine planine ter sprehodi po tej planini, ki je poplave in ujma niso prizadele. Velika planina s celotno dolino Kamniške Bistrice, dolina Črne in Zdravilni gaj Tunjice medtem niso dostopni.

Vsi turistični ponudniki in turistične znamenitosti prav tako nemoteno delujejo v Škofji Loki. Selška dolina v poplavah ni bila prizadeta, izjema je le kamp na Soriški planini, ki je trenutno zaprt, so sporočili iz Turizma Škofja Loka, kjer pa trenutno odsvetujejo obisk Poljanske doline z Žirmi, ki so jo poplave močno prizadele.

Fotografija je simbolna.

 

Komentarjev 2
  • Ender3 15:42 08.avgust 2023.

    Sedaj bodo vsi nekaj pričakovali ! Če je izredno stanje je, vojna za vse in ne samo za interesne posameznike. Izjava medijev, da bo izpad nogometa ob koncu tedna je, grozljiv in pomenljiv. Adijo pamet

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 13:11 08.avgust 2023.

    Res ne razumem teh turističnih "strokovnjakov" . Nikoli himni prav, enkrat premalo, drugič preveč turistov. Enkrat jokajo da ni turistov , drugič jamrajo da ne zmorejo ker ni osebja.... Skratka večno jamranje in nezadovoljstvo.