Popotnik
9592 ogledov

Tako se boste poleti na Bledu izognili gneči

polet z balonom
1/10
Saša Despot
V času, ko so Bled preplavili številni turisti z vseh koncev sveta, smo ga mi spoznali s povsem druge perspektive.

Nenavadno se je bilo peljati po avtocesti iz Ljubljane do Bleda v času poletne sezone, ne da bi naleteli na gnečo. Res pa je, da smo se na pot odpravili ob pol petih zjutraj, ko si večina prebivalcev še nabira moči za nov dan. Take sreče pa nima pilot toplozračnega balona Grega Trček iz Balonarskega centra Barje, ki ima budilko vsak dan nastavljeno na tretjo uro zjutraj. Pred vzletom z balonom, s katerim celo leto turiste popelje v višave (do 500 metrov visoko), mora temeljito preveriti vremensko sliko in pogoje za varen polet. "Razgledi, ki nas pričakajo, ko zjutraj vzletimo, zagotovo poplačajo zgodnje vstajanje," pove Trček, ko se s kombijem peljemo do vzletnega travnika na severni strani Blejskega gradu.

polet z balonom | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Napetost narašča, saj vsi v kombiju nestrpno čakamo, da se bomo vkrcali na balon. Vendar je treba iti lepo po vrsti – 30-metrski balon je treba najprej napolniti s toplim zrakom. Šele ko je ekipa štirih balon timsko pripravljala za vzlet, smo se zavedali, za kako veliko stvar v resnici gre. Po približno dvajsetih minutah, ki so se zaradi številnih komarjev kar vlekle, je bil balon pripravljen.

Podzemlje Pece reportaža Popotnik Pa to ni res! Tudi to ponuja Slovenija

Izrečenih je bilo nekaj varnostnih navodil in že smo mahali "Zemlji" v slovo. Prepustili smo se brezčasju in ni minilo niti pet minut, ko smo že lebdeli nad Blejskim gradom. Tega smo nedolgo nazaj občudovali od spodaj. Pravzaprav se nismo mogli odločiti, kam naj se obrnemo, saj so se nam z vseh strani ponujali prekrasni razgledi; pod nami je bilo smaragdno Blejsko jezero s cerkvijo na sredi, na drugi strani Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe, v ozadju pa nas je ponosno pozdravljal Triglav.

polet z balonom | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Bled z okolico je upravičeno najbolj zaželen kraj za polet z balonom. Ni presenetljivo, da Trček z ekipo tu izvede največ poletov. Letno jih opravi preko 120, v 95 % primerov se nanj obračajo tujci. Razlog se najpogosteje skriva v ceni, saj polet z balonom velja za luksuzno doživetje, za katero je treba odšteti prek 200 evrov. Posamezniki med poletom občasno obeležijo pomembne življenjske dogodke, kot so zaroke in poroke. Tudi naš pilot je "usodni da" dahnil prav v "svoji pisarni".

Bled Slovenija Popotnik Potrjeno! Imamo enega izmed 25 najlepših krajev sveta

Včasih je za priljubljeno balonarsko destinacijo veljalo še ljubljansko Barje, ki pa si od tragične nesreče leta 2012 ni nikoli opomoglo. Počasi se razvija tudi Prekmurje, kjer balonarje finančno podpirajo različne lokalne gospodarske družbe. Balonarsko društvo ROTO iz Murske Sobote je bilo v lanskem letu prav tako nosilec odmevnega Svetovnega prvenstva v letenju z baloni, ki se je prvič odvijalo v Sloveniji.

polet z balonom | Avtor: Saša Despot Saša Despot
(Športno) letenje z baloni pri nas sicer ni najbolje razvito, saj je vezano na visoke stroške letenja, ki si jih ne more vsakdo privoščiti, pove sogovornik, medtem ko spretno krmari z balonom. Čeprav navzven deluje povsem mirno, nam je med po pristanku priznal, da tekom poleta balonarju misli vselej begajo. Pozoren mora biti namreč na ogromno stvari: "Sloji vetra so moje edino krmilo. GPS navigacija pokaže smer letenja, pomagam pa si tudi z vizirnim kompasom. Včasih, ko še ni bilo navigacije, smo si pomagali z zemljevidom, na katerem smo povezovali točke. Zdaj je vse skupaj precej lažje, saj lahko z ekipo v kombiju komuniciramo preko 'voki-tokija'. Ta nam do našega pristanka brez težav sledi."

Zaradi varnosti je treba polet z balonom vselej najaviti in odjaviti pristojni službi za reševanje. Sogovornika veseli, da se mu v 34-letni balonarski karieri ni še nikoli zgodilo nič hujšega in upa, da bo do konca svoje kariere komercialnega pilota balona (tj. do dopolnjenega 70. leta) tako tudi ostalo. Zasluge pripisuje svoji previdnosti in izkušnjam. V zraku je preživel že več kot 4400 ur. Kot največji dosežek izpostavi prelet Slovenije od Sečovelj do Prekmurja, s katerim se je podpisal pod najdaljši slovenski balonarski polet. Ponaša pa se tudi s prvim preletom severnega Jadrana. Pred petnajstimi leti se je specializiral za komercialne polete, ki od njega zahtevajo stalno prisotnost. "Dopust" si žal lahko privošči le ob slabem vremenu. Proti naravi se je pač nespametno boriti, pravi.

polet z balonom | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ko preletimo tovarno čokolade Gorenjka, Trček tamkajšnjega delavca, ki hiti na delo, pobara, ali ima za nas kaj čokolade. Na jutranjih turah namreč srečuje ene in iste ljudi, zato se med seboj že dobro poznajo in si vselej pomahajo. Malo manj so nad nami navdušeni kužki, ki nas vsi po vrsti pošteno oblajajo. Veter nas namreč vodi tako nizko, da bi lahko med poletom z dreves nabrali orehe in jabolka, če bi bila ta že zrela.

polet z balonom | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Razloži nam, da je vreme glavni razlog, zaradi katerega večino poletov izvede v jutranjih urah, saj ima gorenjski biser posebno mikroklimo. To je očitno tudi na dan našega poleta. Še dopoldne je pripekalo sonce, nekaj ur za tem pa je po Bledu veselo klestila toča, ki je povzročila veliko škode. Poleti nad Bledom so zato izjemno tehnično zahtevni.

Grajsko kopališče Bled Popotnik Zaradi onesnaževanja sprejemajo ukrepe, v primeru neupoštevanja sledi globa!

Na srečo smo jo odnesli brez praske in zaradi mirnega vremena pristanka nismo niti čutili. Po koncu enournega poleta smo morali prestati še krst, ki nam je prinesel naziv barona­_ese, ki sodi v dolgoletno balonarsko tradicijo. Prvi polet z balonom je bil izveden 21. novembra 1783 v Parizu in od takrat zagotovo velja za eno izmed največjih atrakcij našega časa.

polet z balonom | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@styria-media.si

Sorodne novice