Slovenija
96938 ogledov

Po državi klesti toča, v tej smeri se premika

toča Kranjska Gora Neurje.si Toča v Kranjski Gori.
Vreme je, po nekaj stabilnih dneh, spet pokazalo zobe. Gasilci pozivajo ljudi k preventivnim dejanjem.

Po tem, ko so se padavine s točo najprej pojavile na Gorenjskem, so se v nadaljevanju popoldneva razširile tudi drugod po državi. Okoli 16. ure se je na območju Črnomlja razvila močnejša nevihta. Lokalno se lahko pojavljajo tudi neurja s točo. "Za jugovzhod je kazalo največ verjetnosti za razvoj močnejših neviht (tipa supercelic). Tukaj je striženje v višjih plasteh najbolj ugodno za nastanek neurij," so zapisali na vremenskem portalu Neurje.si. 

  • Gibanje padavin lahko spremljate TUKAJ

Veliko dela imajo v teh urah gasilci. Radovljiški gasilci sporočajo, da so vse njihove enote na terenu. "Ekstremno vreme nam ne prizanaša, pred nami pa je še najmanj en nevihtni val in obilno deževje, ki bo trajalo vse do jutrišnjega dne," so zapisali. Prebivalce so pozvali, naj očistijo jaške doma in v bližini domov. "V kletnih in garažnih prostorih dvignite stvari na police. Z ukrepi, ki jih zagotovite sami, pomagate nam in preprečite škodo vam," so dodali. 

Enako svetujejo tudi gasilci iz Lesc. "Gasilci Lesce smo s kolegi iz Hlebc, Begunj in Mošenj danes v našem kraju že posredovali 17-krat," so zapisali. 

Najprej na Gorenjskem

Začelo se je okoli poldneva, ko je na različnih koncih Gorenjske začela padati toča, je na svoji Facebook strani poročal portal Neurje.si.

Najprej je začelo klestiti nad Kranjem, nato so padavine močno potolkle poljščine na območju med Dupljami in Tržičem, kot prikazujeta spodnji objavi.

Nato se je nevihta s točo začela pomikati proti severu in dosegla Kranjsko Goro. Kmalu se pomaknila tudi nad Bled, kar nazorno kaže spodnji posnetek.

Spet kislo vreme

Dežnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Po nekaj dneh dokaj stabilnega vremena se nam danes znova obetajo krajevne plohe in nevihte, ki se bodo do večera razširile nad večji del države. Ob močnejših krajevnih padavinah in nevihtah lahko prehodno hitro narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Ob večjih količinah padavin lahko popoldne in zvečer pride tudi do poplavljanja padavinske in zaledne vode. Večja verjetnost za ta pojav bo v severni, osrednji in vzhodni Sloveniji, opozarjajo.

Padavine naj bi sicer ponehale do srede zjutraj, nato pa se bo delno zjasnilo. V sredo bo sprva oblačno, zjutraj bodo padavine ponehale. Čez dan se bo delno razjasnilo, nastalo bo nekaj ploh. Na Primorskem bo še pihala večinoma šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem okoli 19, najvišje dnevne od 20 do 24, na Primorskem okoli 28 stopinj Celzija.

V četrtek in petek naj bi bilo nato znova postopno topleje. Tudi reke naj bi začele postopno upadati.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 19:15 27.junij 2023.

    https://www.facebook.com/photo/?fbid=10160885640033624&set=a.10150242248928624

  • Grof 17:21 27.junij 2023.

    Golob je kriv za podnebne razmere, ki klestijo po Sloveniji, sam pa raja po Zanzibarju, …

  • Ender3 13:34 27.junij 2023.

    Še tisto kar bo zraslo bo naravna ujma uničila. Nič dobrega za prihodnost..

Sorodne novice