Slovenija
143551 ogledov

Izdano opozorilo 2. najvišje stopnje, začelo se bo že zgodaj popoldne

toča Sv. Jurij ob Ščavnici neurje.si
Vročina, neurja, veter in toča.

Vremenoslovci za danes napovedujejo sprva precej jasno vreme, čez dan pa se bo oblačnost povečala, nastajale bodo plohe in nevihte, možna so krajevna neurja. "Začelo se bo popoldne, kmalu po 12. uri, najprej na severu države, hkrati pa so nevihte možne tudi drugod po državi, razen ob morju, kjer se bodo nevihte verjetno razvile zvečer in v prvi polovici noči," napoveduje dežurni prognostik pri Arso Brane Gregorčič.

Arso izdal vremensko opozorilo 

"Možna je toča, možen je močan veter, nemogoče pa je vedeti, kje bo najhuje," pravi Gregorčič. Arso je izdal vremensko opozorilo 2. najvišje stopnje. "Počakajte na varnem mestu v zgradbi, na prostem poiščite zavetje v zgradbah ali v vozilu. Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je smrtno nevaren! Ne zadržujte se v bližini hudourniških vodotokov. Ne parkirajte pod drevesi," svetujejo.

Nevihtni piš, udari strel in močni nalivi

"Danes lahko po državi in v naši okolici zopet pričakujemo izjemno nestabilno vreme. Že pred samim prehodom hladne fronte se bodo pričele pojavljati posamezne nevihte, ki se bodo nato ob stiku s hladno zračno maso razširile nad večji del države ter potovale v smeri proti vzhodu, severovzhodu. Zaradi velike temperaturne razlike med zračnima masama ter obilice konvektivne energije (2500+ J/kg) lahko marsikje zopet pričakujemo zelo burno dogajanje. Pogoji niso tako izraziti, kot v sredo, vseeno pa se bodo ponekod (oranžna, rdeča barva) lokalno razvila neurja s točo, ki bo lokalno lahko tudi debelejša. Prehod nevihtne linije bo hiter, kar v praksi pomeni tudi močan nevihtni piš – vetrolom, ob obilici energije velja opozoriti tudi na udare strel ter močnejše nalive," pa so zapisali vremenoslovci pri Neurje.si.

 | Avtor: neurje.si neurje.si

Vročina bo nekoliko popustila

Jutri bo na Primorskem precej jasno, pihala bo šibka do zmerna burja. Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, pihal bo severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 23 do 27, na Primorskem do 30 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo povečini sončno, a brez izrazite vročine. "Vikend bo lep s precej sonca, fronta bo lepo očistila ozračje in razgledi bodo precej lepši, kot so v teh dneh," pa so zapisali na portalu Ciklon. "V torek bomo videli nov prehod vremenske fronte, temperature pa bodo primerne letnemu času. Od četrtka naprej se bo povečala možnost za padavine zlasti v zahodni polovici Slovenije."

Komentarjev 6
  • radovednica 15:31 23.junij 2023.

    Ah neurje, ciklon in ne vem kakšen balon. Vsak normalen, ki pogleda malo na karto, pa ne vašo, zelo dobro vidi, da kapljice dežja ne bo, vsaj na večjem delu ne. Če pa kakšna dobra nevihta poplavi žabarje, pa kakšen ...prikaži več avto malo zbunka, bo to več kot slučajno. Delate paniko, kot običajno, brez osnove.

  • bobubob 15:06 23.junij 2023.

    Največ si je upal povedati g. Trontelj. Ker je poznal vsebino. Tile današnji 'meteorologi' pa so prej v sramoto znanosti, saj berejo, kar jim napiše fahidiotsko sprogramirana 'inteligenca' . Štejejo liste, gozda ne vidijo. Nočejo! Ne smejo? Ja, g.Trontelj je ...prikaži več je še imel hrbtenico. https://www.geoengineeringwatch.org/category/storms/

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 13:00 23.junij 2023.

    Ne vem, no...Meni se prognostične karte za Slovenijo ne zdijo tako katastrofalne kot napovedujete...Za Avstrijo pač....Ampak Gregorčič bo že vedel..