Popotnik
14584 ogledov

Pohodniki, teh planinskih poti še ne obiskujte!

hribi Matej Ogorevec
Ker policisti na kontrolnih točkah ob vstopu na območja, kjer poteka odstranjevanje posledic poplav opažajo, da je še vedno mnogo pohodnikov, izletnikov, gobarjev in tujih turistov, objavljamo spisek zaprtih planinskih poti.

V začetku avgusta so Slovenijo prizadele katastrofalne poplave, še pred tem neurja z vetrolomi, ki so uničili podobo številnih krajev. Naravne katastrofe so bile tudi v območju gorskega sveta, kjer so izhodišča priljubljenih planinskih poti. Četudi se razmere na teh območjih umirjajo, tam še vedno veljajo posebne razmere.

zemeljski plaz v Baški grapi Padavine Slovenija Zaradi plazu ujet avtobus s turisti

Neurja, poplave in posledično plazovi so namreč za sabo pustili opustošenje. Planinska zveza Slovenije, ki skrbi za mrežo planinskih poti po Sloveniji, zato ažurno objavlja podatke o stanju poti in zaradi plazov, podrtih dreves, nanosov grušča in drugega materiala zapira poškodovane odseke. Ob tem na zvezi še pozivajo planince, da se na najbolj kritična mesta ne odpravljajo in naj si za planinski izlet raje izberejo cilje v ostalem delu Slovenije.

poškodovana planinska pot | Avtor: Alenka Čebular Alenka Čebular

Poškodovano območje je obsežno, zato zaprte poti vnašajo na spletno stran Stanje planinskih poti, v aplikacijo maPZS in v zbirno novico. Po njihovih besedah so najbolj kritične razmere na območju Zgornje Savinjske doline, Koroške in Kamniško-Bistriškega območja, kjer je zaprtih večina planinskih poti. Prizadet je tudi dobršen del Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja, zato obisk navedenih območij odsvetujejo.

Če boste na poti opazili poškodbe, ki vplivajo na varnost planincev, sporočite s pomočjo aplikacije maPZS ali pišite na elektronski naslov poskodbe.poti@pzs.si.

Reševanje planincev Slovenija Oskrbnica koče v Krmi povedala svojo plat zgodbe o ujetih planincih

Žal se še vedno najdejo posamezniki, ki napotkov ne upoštevajo. Policisti PU Celje so nedavno poročali o številnih pohodnikih, gobarjih in izletnikih, ki so želeli vstopiti na območja, kjer poteka odstranjevanje posledic poplav. Največ se jih je odpravilo proti Logarski dolini, torej čez območja, kjer poteka intenzivna sanacija območij, ki so jih prizadele poplave. V pogovoru s policisti je bilo razvidno, da niso vedeli, da je v veljavi odredba, s katero je dostop na ta območja omejen, so pa razumeli, da gre za težko situacijo in so območja zapustili.

neurje | Avtor:

Zaradi tega naključne obiskovalce celjski policisti pozivajo, naj v teh dneh, ko je v Sloveniji sicer napovedano lepo vreme, ne hodijo na območje Solčave, Luč,  Mozirja in v naselja proti Ljubnem ob Savinji ter na območje Črne na Koroškem in Mežice. "Na ta način bodo omogočili, da bodo občani in prostovoljci hitreje in varneje opravili nujna sanacijska dela," so jasni. Hkrati so obvestili, da so vsi (nekdanji) mejni prehodi z Republiko Avstrijo odprti, tudi na Koroškem.

Za vse prostovoljce, katerih pomoči so krajani zelo veseli, še naprej velja, da naj na teren prihajajo organizirano in predvsem po vnaprejšnjem dogovoru s predstavniki Civilne zaščite RS in občin. Nujno je, da se posamezniki, ki želijo pomagati, pred odhodom na posamezne lokacije, vpišejo v aplikacijo Uprave RS za zaščito in reševanje.

Večina planinskih koč že odprtih

Za razliko od nekaterih planinskih poti so planinske koč po večjem delu Slovenije normalno odprte in delujejo po urniku, ki je objavljen na spletni strani koč (povezava do spletne strani). Na srečo planinske koče v preteklih ujmah niso bile poškodovane, so pa bile v ujmah poškodovane določene planinske poti oz. dostopi do planinskih koč, pišejo na PZS.

Planinska koča | Avtor: Profimedia Profimedia

Do nadaljnjega oziroma do vzpostavitve normalnih razmer so tako zaprte le planinske koče v Zgornji Savinjski dolini, delu Koroške in nekaj posameznih koč na bolj kritičnih območjih (Kamniška koča na Kamniškem sedlu, Dom v Kamniški Bistrici). Na Koroškem so to Planinski dom Kumer, Dom na Peci, Koča na Pikovem in Koča na Grohotu, pod 2062 metrov visoko Veliko Raduho pa tudi Koča na Loki pod Raduho in Koča na Travniku. Zaprta je tudi Mozirska koča na Golteh, bolj proti vzhodu pa še Grmovškov dom pod Veliko Kopo in Dom na Paškem Kozjaku.

Zaradi posledic poplav je otežen tudi dostop do Logarske doline, tam so zaprti Dom planincev v Logarski dolini, Koča na Klemenči jami pod Ojstrico ter Frischaufov dom na Okrešlju. V Kamniško-Savinjskih Alpah pa tudi Planinski dom Čemšenik in zaradi obnove Kranjska koča na Ledinah.

planinska koča strokovnjak Popotnik "Še vedno ostaja (pre)več koč, ki so v slabem stanju"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 08:34 20.avgust 2023.

    Ta teden bo vrhunec gorniških pohod na Triglav .