Slovenija
26561 ogledov

"V gore hodi razna golazen"

odpadki v hribih Facebook Hribovci.si (Savo Stefanov Lazić)
"Naj bo sram tiste, ki puščajo svoje odpadke, pravi planinci smeti odnesemo v dolino."

"Danes sem bil na Krnu v Gomiščkovem zavetišču. Zavetišče je sicer zaprto. Odprt je "gostinski prostor" in tu sem videl vse te smeti in ostanke hrane. Ne sprejemljivo!!! Zakaj počnemo taka sranja?? Kdo?! Kaj lahko naredimo proti temu???" To je zapisal član skupine Hribovci.si in objavil slike odpadkov, ki so jih pustili nekateri pohodniki. 

V komentarjih objave so zapisi zgroženih pohodnikov, ki dodajajo, da taka dejanja večkrat zasledijo. Podobno so opazili tudi v eni od jam blizu omenjene koče, kjer se smeti vsak dan nabirajo. "Jama je v začetku poti lepa ... ko prideš v najbolj zakoten prostor, pa živi obup ... obup, ogabno, stisnjenih pločevink in ostalih smeti na površini približno devetih kvadratih ... pred kočo je stiskalnik pločevink ... jaz si mislim svoje," je zapisala ena od članic skupine. "V gore hodi razna golazen," dodaja drug član skupine. 

Drugi so zapisali, da si ljudje, ki tako onesnažujejo, naziva planinci in pohodniki ne zaslužijo. Zaposleni na podobnih kočah pa so opozorili, da so taka dejanja stalnica in da so ljudje brez občutka. 

Eno od osnovnih pravil pravih planincev je sicer, da smeti odneseš s sabo v dolino. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Igor Jurše 21:49 28.julij 2023.

    Spoštovanje do gora in z tem varnejša hoja v gore se prične z spoštovanjem nas samih,vseh ki so tam gori.PZS je imela možnost izbrati to pot,izbrali so drugo.Družbena omrežja z planinsko tematiko so polna sovraštva in zasmehovanja.Vsi so bolj kompetentni ...prikaži več od drugih da hodijo v hribe ocenjujejo druge gledajo pod noge v kaj so obuti.Ljudje pač slepo zaupajo izkušenim očakom in gorskim reševalcem in se bodo tako ravnali kot jih slišijo razlagati po televiziji in medijih.In imamo takle naslov!

  • Stampedo 19:23 28.julij 2023.

    Povzemanje po fb je brezsmiselno. Planinske koče, ki nimajo perspektive za obratovanje, se porušijo, odstranijo in ljudje tam ne bodo počivali in (za)puščali smeti.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:42 28.julij 2023.

    In ko se ta golazen zapleza jih zastonj rešujejo helikopterji