Slovenija
1682 ogledov

Zaradi plazu ujet avtobus s turisti

zemeljski plaz v Baški grapi Miha Vencelj/CZ občine Tolmin
Včerajšnje padavine spet povzročile nekaj težav.

Četrtkovo večerno neurje je povzročilo nevšečnosti na Tolminskem. Zaradi močnega naliva je narasel hudourniški potok in se razlival po vasi Gabrje. Nekatere ceste so zasuli plazovi, zaradi česar je v dolini Tolminke za nekaj časa ostal ujet avtobus s turisti. Na meteorološki postaji Predel je v pol ure padlo 31,1 litra dežja na kvadratni meter.

Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, so gasilci PGD Tolmin zaradi naraslega hudournika, ki se je razlival po vasi Gabrje, s protipoplavnimi zaščitami zavarovali dve stanovanjski hiši in iz poplavljene kleti izčrpali vodo.

Med naseljema Gabrje in Volarje se je ob močnem nalivu sprožil zemeljski plaz, ki je zasul cesto, a so jo že očistili. Plaz je prav tako onemogočil promet na gozdni cesti Zatolmin-Planina Polog. Občinski štab Civilne zaščite Tolmin je poskrbel, da so s težko mehanizacijo zemljino odstranili in avtobusu s turisti omogočili nadaljevanje poti.

Med naseljema Postaja in Čepovan v občini Tolmin pa so promet ovirala podrta drevesa, ki so ob neurju padla na cestišče, gasilci PGD Most na Soči so jih odstranili, še poroča uprava za zaščito in reševanje.

Na Agenciji RS za okolje so na družbenem omrežju Facebook zapisali, da so na meteorološki postaji Tolmin zabeležili močan naliv. Na meteorološki postaji Predel pa je po njihovih podatkih ob nevihti v pol ure med 17.50 in 18.20 padlo 31,1 litra dežja na kvadratni meter.

*Fotografija je simbolična

Robert Golob Slovenija Golob o sanaciji tudi z opozicijo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 10:24 18.avgust 2023.

    Ali turistom nihče ni razložil dogajanje na terenu ?