Slovenija
98012 ogledov

Oskrbnica koče v Krmi povedala svojo plat zgodbe o ujetih planincih

Reševanje planincev Gorska reševalna služba Mojstrana
Kljub vremenskim razmeram je v koči vladalo dobro vzdušje.

Prejšnji teden so se nad Slovenijo vila prav tako huda neurja, ki so povzročila precejšnje razdejanje. Tako je v dolini Krma ostalo ujetih okoli 120 ljudi, ki so se vrnili z gora. Med njimi je bila tudi skupina 35 slepih oziroma slabovidnih ter 35 njihovih spremljevalcev. Gorski reševalci so jim v sredo zvečer prinesli hrano in zdravila, reševati pa so jih začeli zjutraj.

Sedaj pa se po spletu širi zapis Mire Bevk, začasne oskrbnice Kovinarske koče, ki je bila v času hude sredine nevihte zatočišče mnogih planincev. Zapis je delilo tudi Planinsko društvo Javornik – Koroška Bela, kjer so se Mariji Majcen in Miri Bevk tudi zahvalili. 

Osebni zapis oskrbnice se začne s tem, ko jo je predstavnica Planinskega društva Javornik Koroška-Bela poklicala v ponedeljek 17. 7. ter prosila, če bi ji lahko pomagala pridi delu v koči. Tako se je nemudoma odpravila v kočo, kjer sta prenočevali dve dami iz Planinskega društva Triglav Ljubljana in povedali, da se zjutraj odpravljata na Triglav s skupino slepih slabovidnih. Planinci so uspešno tudi prišli na Triglav.

Reševanje planincev | Avtor: Gorska reševalna služba Mojstrana Gorska reševalna služba Mojstrana
Nato je v sredo sledil preobrat. Kot je razvidno iz zapisa oskrbnice, je bil dež in orkanski veter, tudi elektrike je zmanjkalo, vode ni bilo, niti signala. Sama ujma je bila precej kratka, le okoli 20 minut. Ker je bila cesta že neprevozna, je zavetje v koči poiskalo okoli 120 ljudi, med njimi tudi slepi in slabovidni.

V zapisu nadaljuje, da so vsi dobili toplo večerjo in pijačo. Okoli 23. ure zvečer pa so reševalci gorske reševalne službe prinesli zdravila, pustili akumulatorski bateriji, sendviče in kruh. Kot je dejala, je bilo vzdušje precej mirno, tudi peli so in se med seboj pogovarjali. V koči se je videlo tesno sodelovanje med planinci, skupaj so si kuhali kavo in zanjo dajali vodo, nekateri so taborili znotraj, nekateri so spali noter, zjutraj pa sta se dva moška odpravila po vodo v korito, kjer teče izvir. 

V nadaljevanju je še zapisala, da je vojaški helikopter odpeljal dve ali tri osebe, malo čez 10. uro zjutraj pa so prispeli gasilci z dobro novico, da je pot prosta. Pri prevozu ljudi v dolino so gasilci v koči pozabili gospo, ki je zaspala. Kljub temu da jo je zgrabila panika, pa je gospa Bevk uspela rešiti težavo, nakar so jo gasilci prišli tudi iskati "To je vsa zgodba te naravne katastrofe, kronološko, iskreno, pošteno," je še zaključila. Celotni zapis si lahko ogledate v objavi.

Po objavi zgornjega zapisa se je na nas obrnil vodja intrevencije, poveljnik štaba Civilne zaščite občine Kranjska Gora Blaž Lavtižar, ki je zapisal še njihovo plat: 

"Planince smo začeli reševati takoj po klicu na 112 že 19. julija ob 15:15 uri. Reševali smo jih gasilci, profesionalni sekči in gradbena mehanizacija! GRS jim je v večernih urah dostavila potrebna zdravila in zalogo hrane. Ponoči je bila intervencija zaradi nevarnosti prekinjena. Naslednji dan smo uspeli cesto sanirati in odstraniti drevje, da je bil omogočen prevoz planincev iz doline Krme. Tri osebe so bile rešene s pomočjo dežurne ekipe GRS Brnik in helikopterja Slovenske vojske. Planinke nismo pozabili gasilci, pač pa prijatelji planinci. Gasilci smo nudili samo interventni prevoz pozabljene planinke iz doline Krma."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 12:58 26.julij 2023.

    Jaz vam zamerim, dragi slabovidni in slepi, da vam Šmarna gora ni dovolj za rekreacijo, pa prav na Triglav, zato da se bo o vas pisalo dva dni in da boste lahko govorili, da ste bili na Triglavu...neumno, sebično in ...prikaži več neodgovorno početje.

  • Avatar MuškaKokoš
    MuškaKokoš 11:59 26.julij 2023.

    Kot Alan Ford,kino predstava za gluhe 3eur,za slepe 2eur,za gluhe in slepe 5eur

  • jakec1575 10:48 26.julij 2023.

    Oneh in ostali sds pajaci. Rh triglava te ne naredi slovenca. Mogoce sds slovenceljna. Morda se zato gor gnetete vsako leto, ker mislite, da ste najboljsi ljudje. Papirna sled kaze drugace. Kar se tice ekipe slabovidnih in slepih. V hribe ...prikaži več se generalno jodi v stabilnih razmerah. Konec avgusta ali septembra. Zakaj so jih vlekli gor v sezoni neviht vedo samo pametni organizatorji