Popotnik
13150 ogledov

Ta spektakularna naravna znamenitost je povsem blizu Kranjske Gore

Martuljški slapovi
1/6
Profimedia
V bližini bolj obleganega in prepoznavnega jezera Jasna v Kranjski Gori se nahaja še ena naravna znamenitost, ki očara.

Naravno znamenitost, oziroma kar dve naravni znamenitosti, ki jih po vseh koncih Slovenije sicer ne manjka, boste našli pod eno najatraktivnejših slovenskih gora – pod Špikom. Bisera slovenskega alpskega sveta, o katerih teče beseda, sta spektakularna Martuljška slapova, ki se nahajata nad dolino Gozda Martuljka. To je območje, ki so ga že leta 1949 razglasili za krajinski park, leta 1981 pa je postal del Triglavskega narodnega parka.

slap Kozjak prekrasno Popotnik Slovenski naravni dragulji, ki vzamejo dih

Še posebej spektakularen je Zgornji Martuljkov slap, ki v belem skalnatem objemu pada preko 110 metrov navpične stene v treh stopnjah. Pot do njega, ki je sicer večinoma lahka in vzame približno uro in 40 minut, na koncu popestri kratek plezalni del. Ker v bližini slapov teren postane strm, previdnost ni odveč. Pot v bližino slapa pa je primerna le za dobro opremljene gornike.

Martuljški slapovi | Avtor: Profimedia Profimedia

Zatem potok nadaljuje pot preko planine Jasenje in kot Spodnji Martuljkov slap pade čez 50 metrov visoko steno v 400 m dolgo in ozko, v apnenec izoblikovano sotesko –Martuljkovo sotesko. Spodnji Martuljkov slap se nahaja na nadmorski višini 850 metrov. Dosežemo ga lahko po približno pol ure hoje od parkirišče na levi strani tik za mostom pri Hotelu Špik. Pri tem premagamo 100 metrov višinske razlike. Vzpon do Spodnjega slapu ni zahteven in je primeren tudi za manjše otroke.

koruzni labirint pri nas Popotnik Edinstvena znamenitost, nad katero so navdušeni celo tujci

Martuljški slapovi | Avtor: Profimedia Profimedia

Slapova sta najbolj vodnata v poznih pomladnih dneh, ko se sneg tali. Takrat je tudi manj obiskovalcev. Čudovit izlet dopolnita še domača hrana znane brunarice Pri Ingotu in ogled oglarske kope na poti.

Triglav intervju Popotnik Vstopnina za Triglavski narodni park in kvota za obisk Triglava?

Pod martuljškimi vršaci je nastala tudi gozdna učna pot Rute, ki je dolga približno kilometer in predstavlja fantastično izkušnjo predvsem za male pohodnike. Na učni poti najdemo informativne table, kjer piše marsikaj zanimivega o drevesih, grmičevju in rožah. Spoznali pa boste tudi starodavni pripovedki o Ledencu in Srebrnokrilcu.

Gozd Martuljek | Avtor: Profimedia Profimedia

Več prekrasnih kulis s poti si lahko ogledate v galeriji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 12:59 08.oktober 2023.

    Še dobro, da opankarji ne morejo tja!

Sorodne novice