Popotnik
16139 ogledov

Idilični kotiček, ki vse bolj opozarja nase

reka Temenica Ribiška družina Novo mesto
Čeprav je Slovenija izjemno majhna, na skoraj vsakem koraku ponuja naravne znamenitosti, vredne obiska. Če so ene obiskovalcem dobro poznane, so druge (po krivem) potisnjene bolj v ozadju.

V senci drugih bolj priljubljenih rek, kot so Soča, Kolpa, Savinja in Sava Bohinjka, vse bolj nase opozarja tudi reka Temenica, sicer najdaljša ponikalnica na Dolenjskem. Dolga je 27 kilometrov in izvira južno od Litije, pri Trebnjem ponikne in pred Mirno Pečjo ponovno ugleda dan. Kmalu pri Goriški vasi ponikne še enkrat in se ponovno prebije na plan v dolini Luknja pri Prečni, ter se pri Zalogu izliva v Krko.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ⓑⓐⓡⓑⓐⓡⓐ (@barb8888)

Dobršen del teče po temačnem kraškem podzemlju, zaradi česar je reka bržkone tudi dobila ime. Njen najbolj slikovit del pa je zagotovo drugi izvir pri vasi Vrhpeč v Zijalu na južni strani hriba Sv. Ana (407 m). Pod 35 metrov visoko skalno pečino se skriva visokovodni bruhalnik oziroma Vodna jama pod Zijalom. V njej je stoječe jezero, iz katerega voda bruha le ob obilnejšem deževju. Zijalo je zaradi hidroloških in geomorfoloških posebnosti zavarovano kot naravni spomenik.

Lepa in neokrnjena narava privablja vedno več obiskovalcev, saj je izvir razmeroma enostavno dostopen. V njegovo neposredno bližino se je mogoče pripeljati z avtomobilom iz Trebnjega ali Mirne Peči. Pri vasi Vrhpeč kažipot usmerja do naravne znamenitosti Zijalo, kot domačini tudi imenujejo izvir. Pot je speljana ob plitvih rokavih reke, ki se z desne strani izpod strmega brega pridružuje nekaj manjših izvirov. Pot poteka čez nekaj lesenih brvi in v manj kot desetih minutah pridemo do pogosto suhega dela doline v Zijalu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Asmir Nuhanović (@asmirn)

V prepadni steni nad izvirom sta tudi dve težko dostopni kraški jami – Fantovska in Ajdovska jama. V Fantovski luknji so se nekoč domačini skrivali pred Turki, vanjo pa so se zatekali tudi ubežni vojaški obvezniki. Bližnja Ajdovska jama pa je ime dobila po legendarnih prebivalcih teh krajev. Po ljudskem izročilu so v pečini nekoč živele divje čebele. Zato so jo domačini imenovali tudi Medna peč in morda iz tega poimenovanja izhaja tudi ime največjega kraja v dolini – Mirna Peč. V njem lahko obiščete muzej, posvečen Lojzetu Slaku (1932-2011) in Tonetu Pavčku (1928-2011), ki prihajata iz teh krajev.

 

Priljubjeno tudi veslanje

Ta premalo znana dolenjska lepotica, ki je po vodnih količinah največji in najpomembnejši pritok reke Krke, se zadnja leta sramežljivo odpira turizmu. Eden zanimivejših programov predstavljajo v tem času dobro obiskane veslaške ture po spodnjem toku reke Temenice v organizaciji agencije Green Adventure. Kako izgleda veslanje po Temenici, si lahko ogledate v spodnjem videu.

Življenje in posledično turizem na reki Temenici se zadnja leta pospešeno razvijata tudi s pomočjo sredstev Evropskega sklada za razvoj kmetijstva. Tak primer predstavlja, letos maja uspešno zaključen projekt Rusalka (Oživitev življenja ob in v reki Temenici), s katerim so bili storjeni prvi koraki k ponovni oživitvi reke in njene kulturne dediščine.

helikopter, gore, hribi, smučišče Preverite Popotnik Dobra novica za vse, ki radi zahajate v hribe!

Eden najpomembnejših rezultatov omenjenega projekta je saniranje degradiranega območja opuščene bencinske črpalke neposredno ob reki Temenici, ki je postalo novo postajališče za avtodome in vstopna točka za raziskovanje temeniškega porečja. Uporabnikom je prav tako dostopna nova aplikacija za raziskovanje Temenice.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice