Svet
14051 ogledov

V Italiji potrdili tretji smrtni primer zaradi novega virusa

Koronavirus v Italiji
1/31
Profimedia
Avstrijske oblasti so na tirolski meji v kraju Brenner ustavile vlak, ki je bil na poti iz Benetk.

Znameniti beneški pustni karneval se je danes kljub širjenju koronavirusa nadaljeval, a se bo danes zaključil in ne bo trajal do torka, kot je bilo prvoto predvideno. 

"Festivali in povorke beneškega karnevala, ki sodijo med največje in najbolj znane pustne dogodke na svetu, pa se bodo sklenili drevi," je sporočil predsednik dežele Benečija Luca Zaia. Po prvotnih načrtih bi sicer morali potekati do torka. "Prilagoditi se moramo drastičnim ukrepom, med katere spada tudi odpoved beneškega karnevala."

Zaradi koronavirusa so v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, v soboto popoldne razglasili izredne razmere, četudi v pokrajini še niso potrdili nobenega primera okužbe.

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaradi širjenja koronavirusa in posebnih ukrepov v severni Italiji je ena od slovenskih turističnih agencij odpovedala načrtovan obisk beneškega pustnega karnevala. Kot je izvedela STA, so predstavniki agencije o tem ponoči obveščali prijavljene potnike za izlet, na katerega bi se morali odpraviti zgodaj zjutraj.

Preko 150 okužb, trije mrtvi

Novi koronavirus je v Italiji zahteval tretjo smrtno žrtev. Umrla je bolnica, ki se je zdravila na onkološkem oddelku v mestu Crema v deželi Lombardija. Število okužb v Lombardiji je medtem preseglo 110, v celotni Italiji pa je okuženih okoli 150 ljudi, poroča italijanski spletni portal Sky TG24.

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Okoli 50 tisoč ljudi v naslednjih dveth tednih ne bo moglo brez posebnega dovoljenja zapustiti ali vstopiti v enajst mest v Lombardiji in Benečiji, kjer so zaznali okužbe. 

Avstrijske oblasti so v Brennerju na italijansko-avstrijski meji ustavilae vlak iz Benetk, potem ko so jih italianske železniške oblasti obvestile, da sta na vlaku dve osebi z visoko vročino.  Nato so odpovedale vse železniške povezave v in iz Italije preko tega mejnega prehoda.

Italijanski premier Giuseppe Conte je izjavil, da bo razmere nadzirala policija, ki bo ljudem preprečila vhod in izhod iz mest, ki so v karanteni. Po potrebi bo na pomoč priskočila tudi vojska, je dejal Conte v soboto zvečer po izrednem zasedanju vladnega kabineta v Rimu. "Cilj je zaščititi zdravje Italijanov," je poudaril.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je v Italiji največ okuženih s koronavirusom v Evropi. V Nemčiji so zabeležili 16 primerov, v Franciji, kjer je za posledicami covid-19 umrl kitajski državljan, 12, v Veliki Britaniji pa tri primere okužb s koronavirusom.

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

"Na območjih, ki veljajo za žarišča, niti vstop niti izstop ne bosta dovoljena brez posebnega dovoljenja," je dejal premier. Po njegovih besedah bodo podjetja in šole na teh območjih zaprta. 

Tudi zunaj tega območja so zaprli številne šole, univerze, muzeje in odpovedali javne dogodke, vključno s športnimi prireditvami. 

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Največ okuženih je v deželi Lombardija, in sicer 112. Od 53 ljudi, ki so v bolnišnici v Lombardiji, jih je 17 na intenzivni negi.

Po številu okužb sledi dežela Benečija, kjer so zabeležili najmanj 25 primerov. O primerih okužb poročajo še iz dežel Emilija-Romanja, Piemont in Lacij.

Šole zaprte do 31. marca

Šole in univerze bodo prihodnji teden zaprte tudi v deželah Lombardija in Piemont. V Lombardiji so po podatkih italijanskega ministrstva za zdravje doslej zabeležili 89 okužb z novim koronavirusom, v Piemontu pa šest.

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

O primerih okužb poročajo še iz Emilije-Romanje, kjer jih je devet, in Lacija, kjer je en primer okužbe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • janez846 23:11 24.februar 2020.

    Nemoreš verjet pa je res! Še prejšnji teden so zagotavljali, da smo pripravljeni ni panike imeli smo mi že korona viruse itd. Sedaj nimajo niti zaščit za zdravstveno osebje kaj si ti ja nor. Samo kje mi živimo? Smo res ...prikaži večs banana republika!?

  • Naklonsky 08:07 24.februar 2020.

    Tudi k nam vozijo vleki iz Italije. Torej bodo slej ko prej Avstrijci zaustavljali tudi vlake, ki prihajajo iz Slovenije. Mi se pa obnašamo, kot da se nas to nič ne tiče.

  • ode 07:43 24.februar 2020.

    Inkubacijska doba je do 14 dni. Zanesljivo je pri nas že več okuženih, ki širijo virus, vendar še niso zboleli. Čakati, da bo kdo dokazano zbolel in šele potem uvesti ukrepe, je neodgovorno dejanje odgovornih, dostojno, da stopijo pred eksekucijski vod.