Slovenija
7538 ogledov

V Novi Gorici izredni sestanek zaradi koronavirusa

Koronavirus v Italiji Epa
V Sloveniji ni potrjenega nobenega primera okuženega ali obolelega za koronavirusom. Stroka opozarja, da je to le še vprašanje časa. V Novi Gorici sestanek pristojnih.

Zaradi širjenja okužb s koronavirusom v sosednji Italiji se bodo v Novi Gorici danes na pobudo župana Klemna Miklaviča sešli predstavniki zdravstvenega doma Nova Gorica, bolnišnice, območne enote NIJZ in mestne občine, da bi pregledali pripravljenost na Goriškem, so sporočili z novogoriške občine. Srečanju bo sledila izjava za javnost.

Novi koronavirus je v Italiji danes zahteval četrto smrtno žrtev. Število okuženih v državi je medtem preseglo 180, od tega so jih 150 zabeležili v deželi Lombardija. Lombardiji po številu okužb sledi dežela Benečija. O primerih okužb poročajo še iz dežel Emilija - Romanja, Piemont in Lacij.

Danes se bo sestal tudi Sekretariat Sveta za nacionalno varnost, ki bo razpravljal o pripravljenosti Slovenije na morebiten pojav novega koronavirusa. V Sloveniji za zdaj potrjenega primera okužbe ni, prav tako ni razloga za preplah, je v nedeljo miril minister za zdravje Aleš Šabeder. Stroka sicer ocenjuje, da se bo virus pojavil tudi pri nas. Če bodo italijanske oblasti ugotovile, da je bil kdo od slovenskih državljanov v stiku z okuženimi, bo Slovenija o tem takoj obveščena, je zagotovil Šabeder.

Okužene bodo Italijani namestili na slovensko mejo

Po poročanju italijanske radiotelevizije Rai bodo v FJK morebitne okužene z novim koronavirusom namestili v vojašnico pri Lazaretu blizu meje s Slovenijo in ter na gradu v Tricesimu blizu Vidma. V tej italijanski deželi nadzirajo stanje 20 ljudi, pri katerih so sumili na okužbo. Vsi dosedanji testi so bili negativni.

Koronavirus v Italiji Nasveti NIJZ Zdravje To so navodila, če pride do izbruha koronavirusa v Sloveniji

Spremljajte informacije

Pristojni državljane pozivajo, naj spremljajo uradne strani ministrstva za zdravje in ministrstva za zunanje zadeve ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "Če ste bili v krajih, kjer je prišlo do okužb, morda celo hospitalizirani, je tveganje veliko, sicer ta hip ni kakšne posebne potrebe po samoizolaciji. Samoizolacija ni potrebna za nobenega, če nima znakov bolezni. Če ima znake bolezni, velja, kot vedno, ko smo bolni, da ostanemo doma, se opazujemo, omejimo stike, tudi z družinskimi člani. Če smo bolni, je dobro, da smo čimbolj na distanci, da vzdržujemo razdaljo 1,5 metra, da si redno umivamo roke, odpiramo okna in zračimo. Za omejevanje gibanja za zdrave se zaenkrat še nismo odločili," je včeraj dejala Simona Repar Bornšek z ministrstva za zdravje.

Na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) vsem, ki se vračajo iz ali preko Italije, priporočajo previdnost in dosledno upoštevanje ukrepov lokalnih oblasti, po vrnitvi pa upoštevanje ukrepov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). "Vsem, ki nameravate oditi v Italijo, svetujemo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverite stanje ukrepov v ciljni destinaciji. Razmere in ukrepi za zajezitev virusa se hitro spreminjajo, zato svetujemo, da pred potovanjem preverite zadnje stanje z gostitelji, potovalno agencijo oz hoteli," poudarjajo na MZZ.

Veleposlaništvo v Rimu je za informacije dosegljivo na elektronskem naslovu sloembassy.rome@gov.si in telefonski številki +39 335 80 64 552. Konzulat v Trstu pa je dosegljiv na elektronskem naslovu sloconsulate.trieste@gov.si in telefonski številki +39 040 30 78 55.

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Zdravstvene ustanove so pripravljene

Predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc je poudarila, da se zdravstvene ustanove pripravljajo na morebitne primere koronavirusa v Sloveniji. "Klinika je aktivnosti na sprejem prvega bolnika še pospešila, pripravljenih je nekaj postelj, tudi v intenzivni terapiji, še dodatne postelje bomo pripravili tekom tedna," je povedala Lejko Zupančeva. "Ni potrebna panika in strah. Če so bile osebe v epidemiološko vročih območjih, je potrebno samoopazovanje in posvet z zdravstveno službo. Če bo potrebno, bomo uvedli tudi malo več previdnosti, da bi preprečili raztres virusa, za katerega skoraj ni več dvoma, da se bo razširil tudi k nam."

Poudarila je, da so mehanizmi za množične izbruhe popolnoma drugačni od mehanizmov za nekaj bolnikov, kar je predvideno v trenutno situaciji. "Sposobni smo pripraviti deset, dvajset postelj, kar bi moralo biti dovolj za manjši izbruh," je povedala Lejko Zupančičeva. "Če bi prišlo do večjega izbruha, se vključijo drugi mehanizmi, kjer je angažirana tudi civilna zaščita." 

O odzivu EU na širjenje virusa bosta danes v Bruslju spregovorila evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič in evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides. Kot je komisar iz Slovenije v nedeljo zapisal na Twitterju, zadnji primeri koronavirusa v Evropi kažejo, da je pri preprečevanju širjenja virusa in varovanju evropskih državljanov ključno sodelovanje. Italija pa bo države EU danes tudi uradno obvestila o trenutnem stanju in predvidenih ukrepih.

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi o vplivih virusa na gospodarstvo

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se bo danes sestal s ključnimi deležniki s področja gospodarstva in turizma. Po napovedih si bodo izmenjali informacije in preučili posledice in vplive izbruha novega koronavirusa na slovensko gospodarstvo. Pripravili naj bi tudi priporočila za potrebne ukrepe. V Sloveniji so na potencialno precejšnje negativne posledice novega koronavirusa že opozorili v turizmu, kjer je prišlo do odpovedi prihodov azijskih gostov, v primeru globalnega širjenja virusa pa bi se lahko prestrašili tudi turisti iz drugih delov sveta.

Posledice čutijo tudi v Luki Koper, o določenih težavah z dobavami so v minulih dneh pričali v Gorenju, ki je v kitajski lasti, nekaj slovenskih podjetij, npr. Domel in Cablex, pa je moralo za daljši čas zapreti svoje tovarne na Kitajskem.

San Siro Serie A Šport Koronavirus povzročil paniko, odpovedi se vrstijo

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 11
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 12:10 24.februar 2020.

    S kom se bo danes sestal kozjanski runkl in preučeval posledice in vplive na na slovensko gospodarstvo na račun izbruha novega virusa je popolna neumnost in na meji norosti, če ta prestopi mejo. Epidemija bo povzročila večjo finančno škodo državi ...prikaži več in podjetjem, kot pa strožji nadzor na meji.

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 12:00 24.februar 2020.

    Glede na zapisano v članku bi morala Slovenija takoj zapreti meje z Italijo, ne pa razmišljati o zakrtju, kot to počne Avstrija.

  • stromar 11:58 24.februar 2020.

    špagetarji bodo obolele namestili na SLO mejo, zakaj ne kar v SLO

Sorodne novice