Zdravje
15261 ogledov

Te maske so najboljše v boju proti smrtonosnemu virusu

Zaščitna maska Profimedias
V eni od lekarn pravijo, da zmanjkuje zaščitnih mask, nekateri jih kupujejo prek spleta. Koliko maske pomagajo in katere?

Tudi pri nas je vse več ljudi zaskrbljenih zaradi novega koronavirusa, ki se je sicer pojavil na Kitajskem, a se hitro širi, sum okužbe je na Dunaju. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pred dnevi potrdili, da tudi pri nas tveganje za pojav virusa srednje visoko, zato je "pomembno, da se na pojav odzovemo z ukrepi, ki zmanjšajo tveganje za prenos".

Nekateri so besede inštituta vzeli resno in se na morebitno pojavitev virusa skrbno pripravljajo, v ta namen preko raznih spletnih trgovin, kot sta Amazon in eBay, naročajo zaščitne maske, ki naj bi okužbo preprečile. 

Predsednica Nacionalne komisije za obvladovanje bolnišničnih okužb (NAKOBO) doc. dr. Viktorija Tomič, na vprašanje, če je naročanje in zagotavljanje mask v tem času za slovenske državljane res nujno oziroma priporočljivo, odgovori: "Menim, da zaenkrat epidemiološka situacija v Sloveniji ne narekuje naročanja, kupovanja in nošenja mask med slovenskimi državljani kar počez. Verjamem, da bodo ustrezne službe v Sloveniji pravočasno sprožile aktivnosti in zagnale vse potrebne ukrepe, če oziroma ko bi postala nevarnost širjenja okužb z novim 2019-CoV med prebivalci Slovenije verjetna ali dokaj gotova."  Koronavirus v Južni Koreji WHO Zdravje Novi koronavirus ni grožnja svetovnemu javnemu zdravju

Pove, da vse službe, tako na svetovnem, evropskem in nacionalnem nivoju, budno spremljajo dogajanje okrog novega virusa 2019-CoV in sproti prilagajajo strokovna priporočila in priporočila za laike, kadar in kjer je to nujno.

Najprimernejše so kirurške maske

Stokovnjaki menijo, da se novi virus 2019-CoV širi kapljično in s kontaktom, zato je po mnenju Tomičeve najprimernejša  kirurška maska tipa IIR, ki ne prepušča kapljic. Poudarja, da omenjene maske, ki nas sicer s pravilno uporabo ščitijo pred okužbo z virusi, niso primerne za večkratno uporabo in jih moramo po prvi uporabi zavreči. Pri snemanju mask je pomembno, da poznamo pravilen način, kako jih sneti z obraza, saj si lahko v nasprotnem primeru pri tem početju zelo hitro okužimo roke in posledično virus raznesemo do sluznic ter s tem omogočimo okužbo.

ebola, zdravniki, zaščitna maska | Avtor: EPA EPA
In kakšno je pravilno nošenje maske? 

"Osnovno pravilo je ustrezno nameščanje in pravilno snemanje mask z obraza. Maska mora prekrivati usta in nos, saj pogosto vidimo posnetke ali pa tudi 'v živo' paciente in obiskovalce v čakalnici bolnišnice, ki imajo masko nameščeno preko ust, nos pa je zunaj. To pomeni prost izstop za viruse, če so prisotni na nosni sluznici", pojasni Viktorija Tomič. Na tem mestu zdravnica opomni tudi na ustrezno higieno rok, ki igrajo ključno vlogo pri preprečevanju širjenja virusnih okužb. Kot pri drugih respiratornih virusnih okužbah je pomembna tudi higiena kašlja. 

Zdravnica še doda, da bi v primeru, ko bi se izkazalo, da se novi 2019-CoV širi tudi aerogeno, treba uporabiti tako imenovane  maske-respiratorje. "Pri teh je odločilno, kako dobro jo zna uporabnik namestiti na obraz, saj mora maska tesniti v celotnem obodu. Po namestitvi tesnenje preverimo s posebnim testom tesnenja," razloži.

Kirurške maske so na voljo tudi v lekarnah po Sloveniji, kjer pa, kot so nam dejali v podružnici Lekarne Ljubjana v Logatcu, trenutno vlada določeno pomanjkanje. To pripisujejo tudi zimskemu času, ko vlada veliko viroz in grip.  Cena tovrstnih mask se giblje okoli 1,8 evra za komplet petih mask. P

Do sedaj vsaj 132 smrtnih žrtev

Po najnovejših podatkih je novi virus, ki se je s Kitajske razširil še v Jugovzhodno Azijo, Združene države Amerike, v Avstralijo in Evropo, prvi primer pa so odkrili tudi v Združenih arabskih emiratih, terjal že 132 smrtnih žrtev, okuženih pa je že skoraj 6000 ljudi. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije in državnih oblasti so izven Kitajske doslej potrdili več kot 60 primerov okužb, od tega največ na Tajskem (14). Število je že preseglo število okuženih med epidemijo sarsa v letih 2002 in 2003, ko je bilo okuženih 5327 ljudi, zahtevala pa je 349 življenj.

V boju proti širjenju virusa so kitajske oblasti izolirale že osemnajst mest, kjer živi 56 milijonov ljudi, iz mesta Wuhan, od koder virus izvira, pa so evakuirali tudi prve tuje državljane. Prav tako so po vsej državi odredili ukrepe za odkrivanje okuženih na letalih, vlakih in avtobusih.

Coronavirus Novi podatki Zdravje Virus se hitro širi in jemlje vse več življenj

Novi koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia
Ker je koronavirus nov, obstajajo številne neznanke, na primer trajanje inkubacije, kužnosti, načini prenosa … Strokovnjaki sicer predvidevajo, da je virus živalskega izvora in se je prilagodil na ljudi. Prav tako pa ne obstaja niti nobeno protivirusno zdravilo oziroma cepljenje, kar strah med javnostjo le še povečuje. Bolezen se sicer kaže z vročino, kašljem in oteženim dihanjem, ki so je za pljučnico povsem običajni znaki. Ravno zaradi tega na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav okužbe z novim koronavirusom zdravniki še ne morejo ločiti od ostalih povzročiteljev pljučnic. Za potrditev oziroma izključitev okužbe z novim koronavirusom je tako nujno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisih nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in v drugih kužninah.

"Zdravljenje je simptomatsko, kar pomeni, da se z zdravili poskuša olajšati bolnikove težave in nadomestiti funkcijo organa, ki ob okužbi ni zadostna, na primer ob hudi prizadetosti pljuč se bolnike mehanično predihava (umetna ventilacija), dodaja kisik, nadomešča tekočine," NIJZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice