Zdravje
9121 ogledov

V Sloveniji avtobus kitajskih turistov, prvi sum na virus na Dunaju ...

Kitajski turisti Profimedia - fotografija je simbolična
Kot poroča Index.hr, je v soboto malo pred poldnevom na mejni prehod Obrežje/Bregana prišel avtobus poln kitajskih turistov iz Wuhana. To je kitajsko mesto, kjer se je začela epidemija nevarnega koronavirusa.

Po navedbah hrvaškega medija so v Evropo prispeli z letalom najprej v Milano, od koder so z avtobusom prek Slovenije prispeli na Hrvaško. Pred tem naj bi jih pregledali že na milanskem letališču, kjer ni nihče kazal simptomov okužbe z nevarnim virusom. Turisti so prejeli točna navodila, kaj storiti v primeru, da se pojavijo simptomi.

Znanstveniki izolirali virus 

Direktor inštituta za nadzor nad virusnimi boleznimi Xu Wenbo je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočil, da so znanstveniki izolirali novi koronavirus.

Direktor kitajske komisije za javno zdravje Ma Xiaowei je medtem danes v Pekingu sporočil, da je inkubacijska doba novega koronavirusa večinoma približno deset dni. Najkrajša doba, ki so jo doslej zabeležili, je sicer samo nekaj dni, najdaljša pa 14 dni. Okuženi so v tem času že kužni, tudi če ne kažejo nobenih bolezenskih znakov. Prav to naj bi bila razlika med novo različico koronavirusa s povzročiteljem sarsa, ki je med letoma 2002 in 2003 sprožil pandemijo. Takrat se je po svetu okužilo približno 8000 ljudi, umrlo jih je 774.

Predhodna raziskava v reviji Lancet je že pred tem navajala, da se lahko virus prenese na osebe, tudi če ni bolezenskih znakov prehladnega obolenja. Znanstveniki so se pri tem sklicevali na družino iz kitajskega mesta Shenzhen. Dva člana družine sta v Wuhanu imela stik z obolelim sorodnikom v bolnišnici. Na koncu so virus odkrili pri šestih članih družine, od tega tudi pri osebi, ki nikoli ni bila v Wuhanu. Eden od okuženih otrok je bil brez bolezenskih znakov.

V provinci Guangdong na jugu države so medtem vse prebivalce pozvali, naj v boju proti širjenju virusa zunaj doma nosijo zaščitne maske.

Število žrtev iz dneva v dan narašča

Na Kitajskem je zaradi novega koronovirusa po zadnjih podatkih umrlo 56 ljudi, okuženih z virusom pa je že skoraj 2.000 ljudi. Med zadnjimi smrtnimi primeri so jih 13 zabeležili v provinci Hubei, žarišču izbruha virusa. Prvi smrtni primer so zabeležili tudi v Šanghaju. O sumu okužbe z novim virusom poročajo z Dunaja.

Po navedbah kitajskih oblasti so doslej zabeležili 1975 primerov okužbe z novim virusom. Kitajska je danes tudi začasno prepovedala trgovanje z divjimi živali. Vzreja, transport ali prodaja divjih živali je prepovedana od dneva objave do konca epidemije, navaja skupna direktiva treh kitajskih organov, med njimi kitajsko ministrstvo za kmetijstvo. Smrtonosni virus naj bi se razširil prav z ene od kitajskih tržnic, na kateri prodajajo divjačino.

Hkrati so kitajske regionalne oblasti po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sprejele dodatne omejitve glede potovanj.

Kitajska provinca Shandong je tako prekinila avtobusne povezave z drugimi mesti in provincami. Enak ukrep je uvedla tudi metropola Xi'an v osrednji Kitajski. Že v soboto so podobne ukrepe sprejeli v kitajskem glavnem mestu Peking.

V mestu Shantou na jugu države so sprva danes sporočili, da bodo uvedli delno zaporo mesta, nato so to preklicali in sporočili, da vozilom in ljudem ne bodo omejili vstopa v mesto s 5,6 milijona prebivalci.

Iz hongkonškega Disneylanda so danes sporočili, da do nadaljnjega zapirajo svoja vrata. Kot so sporočili, so ukrep sprejeli za zaščito "zdravja in varnosti gostov ter zaposlenih". Že v soboto je v mestu vrata zaprl zabaviščni park Ocen Park.

Po svetu potrjenih 30 primerov

Virus se je s Kitajske razširil tudi že na nekaj drugih držav sveta, med drugim v ZDA, Franciji in Avstraliji. Skupno naj bi po svetu potrdili 30 primerov okužbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

O prvem primeru suma danes poročajo z avstrijske prestolnice Dunaj. Gre za stevardeso, ki je na Dunaju od 24. januarja in je pred nekaj dnevi pripotovala z Wuhana. Trenutno je v izolaciji na eni od dunajskih bolnišnic. Dokončni rezultati preiskav naj bi bili znani v 48 urah, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Hrvaški portal index.hr poroča, da je v soboto na Hrvaško prispel avtobus s kitajskimi turisti iz Wuhana. Turisti so pristali na letališču v Milanu, kjer so opravili zdravstveni pregled in nihče od njih ni imel simptomov bolezni. Na hrvaškem mejnem prehodu Bregana so dobili navodila, kaj morajo storiti, če opazijo bolezenske znake. Voznik avtobusa je tudi dobil telefonsko številko epidemiologa, ki ga mora obvestiti, če pri katerem od potnikov opazi bolezenske znake.

To sporoča WHO

Po prvih potrjenih primerih okužbe z novim koronovarisom iz Kitajske v Evropi je evropska izpostava Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pozvala k skupnemu ukrepanju. Posamezne države so pozvali, naj bodo pripravljene na novi koronavirus.

"V času negotovosti o nastanku in obnašanju virusa je toliko bolj odločilno, da države, organizacije in mednarodna skupnost enotno ukrepajo. K temu sodi tudi, da so tako na lokalni kot nacionalni ravni pripravljeni izslediti okužene osebe in jih testirati na okužbo," so v soboto zvečer po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz WHO Evropa.

Dodali so, da izbruh na Kitajskem kaže, da mora biti vsaka država pripravljena, da pravočasno prepozna kakršen koli izbruh bolezni in ustrezno ukrepa. Ocenili so, da je Francija, kjer so v petek zvečer potrdili prve tri okužbe z virusom v Evropi, dobro ravnala ob zaznavi primerov.

"Čeprav obnašanja virusa še ne moremo napovedati, lahko odločamo, kako dobri smo pri njegovi zaustavitvi," so še poudarili.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 6
  • Gandolf 21:43 26.januar 2020.

    Prišli so z vizijo,da naredijo prostor za svoje...

  • ode 18:10 26.januar 2020.

    Kitajci so začeli bežati iz Kitajske pod pretvezo, da so turisti. Čim dlje, tem bolje, si mislijo. S seboj pa nosijo virus. Kaj se tega nihče ne zaveda? Kje vse so se ustavili na poti iz Italije na Hrvaško, na ...prikaži več katerih počivališčih so obiskali sanitarije in odvrgli odpadke?

  • stromar 13:15 26.januar 2020.

    Inkubacijska doba brez bolezenskih znakov, so pa že kužni, od par dni do 14 dni in se avtubus kitajčkov iz žarišča bolezni, ki je taprt za vse, vozi po evropi. Nam res ni rešitve. Bravo strokovnjaki