Tudi to so sprožilci srčnega infarkta

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Resna okužba dihal lahko sproži srčni napad, so ugotovili avstralski raziskovalci.
Oglej si celoten članek

Gripa, bronhitis in pljučnica so bolezni, ki lahko bistveno, celo do 17-krat, povečajo tveganje za srčni napad in to v nekaj dneh po okužbi, sporočajo raziskovalci na Univerzi v Sydneyu. 

"Rezultati, ki smo jih dobili, samo potrjujejo navedbe iz prejšnjih študij, da je resna okužba dihal lahko povod za srčni napad, " je pojasnil vodilni avtor  GeoffreyToffler.

"Ugotovili smo, da se tveganje za srčni napad lahko pri nekaterih ljudeh poveča do 17-krat, vendar ne nujno na začetku bolezni, temveč se povečuje v dneh, ki sledijo. Najbolj v prvem tednu bolezni, na kar se tveganje postopoma zmanjušuje," je pojasnil. 

V študijo je bilo vključenih 578 bolnikov, ki so po zožitvi ene od koronarnih arterij doživeli zastoj srca.

Bolnike so pozvali, naj povedo, kaj se je dogajalo v dnevih in tednih pred napadom, če so mogoče imeli gripi podobno bolezen - na primer povišano telesno temperaturo in vneto grlo, ali so jim mogoče pred tem diagnosticirali pljučnico in bronhitis, se spominja Thomas Buckley, sodelujoči v študiji, objavljeni v znanstveni publikaciji Internal Medicine Journal.

17 odstotkov vprašanih je navedlo, da so imeli teden dni pred napadom okužbo dihal, 21 odstotkov pa v razdobju enega meseca. 

"Mogoči razlogi, zakaj lahko okužba dihal sproži srčni napad je najverjetneje v večji tendenci strjevanja krvi, vnetje in toksini lahko povzročijo poškodbe krvnih žil, vzrok so tudi spremembe v pretoku krvi," je dejal Toffler in dodal. "Ne prezrite simptomov, ki lahko kažejo na srčni napad."

PREBERITE ŠE: Srčni infarkt: Telo nas lahko opozori že mesec dni prej

Simptomi srčnega infarkta

Simptomi lahko vključujejo težko dihanje, bolečine in pritisk v prsih in rokah, slabost in omotico. Ker se srčni infarkt zgodi največkrat v zimskem času, je to lahko povezano tudi s sezonskim porastom gripe in drugimi okužbami dihal, so dodali znanstveniki.

zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.