Umrl najstarejši Zemljan

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
zaradi njegove smrti za danes razglasilii dan žalovanja
Oglej si celoten članek

 V Španiji je le mesec dni po svojem 113. rojstnem dnevu v ponedeljek umrl najstarejši Zemljan Francisco Nunez Olivera. V njegovi domači vasi Bienvenida na jugozahodu Španije so danes zaradi njegove smrti razglasili dan žalovanja.

"Danes je zelo mrzel dan in večina nas je zelo žalostnih," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Antonio Carmona, župan vasi, v kateri je Olivera preživel svoje življenje.

Rodil se je 3. decembra 1904. Ko se je začela prva svetovna vojna, je bil star deset let. Sorodniki so njegovo dolgoživost pripisovali prehrani z zelenjavo, ki je rasla na njegovem vrtu, ter kozarcu rdečega vina na dan.

Vsak dan je zajtrkoval pecivo z olivnim oljem, in kozarec mleka. Vse do svojega 107. leta je sam odhajal na vsakodnevne sprehode. V vasi je bil znan pod vzdevkom Marchena zaradi navdušenja nad istoimenskim španskim pevcem flamenka. Od 1988 je bil vdovec.

Po navedbah španskega časnika El Mundo je bil Olivera eden od 32 prebivalcev vasi s približno 2200 vaščani, ki so starejši od 90 let.

Španci imajo sicer eno od najdaljših pričakovanih življenjskih dob, kar naj bi bila predvsem zasluga španske kuhinje.

Kljub temu, dan naj bi bil Olivera po navedbah španskih medijev najstarejši Zemljan, ga ni bilo na seznamu ameriške geronotološke raziskovalne skupine najstarejših Zemljanov. Tam je kot najstarejši Zemljan naveden 112-letni Japonec Masazou Nonaka, ki se je rodil 25. julija 1905. Po besedah župana Carmone obstajajo dokumenti, da je bil Olivera starejši od Japonca.

Na omenjenem seznamu je tudi 117-letna Japonka, ki velja za najstarejšega človeka na svetu.

Najstarejša Umrla najstarejša Zemljanka

"Smo bili v procesu, da bi ga vpisali v Guinessovo knjigo rekordov," je še pojasnil župan. Dokazovanje dejanske starosti Olivera je zapletlo dejstvo, da je bila večina vaškega arhiva uničenega med špansko državljansko vojno med letoma 1936 in 1939.

Belokranjec Nikolaj Dragoš, ki je avgusta lani dopolnil 110 let je najstarejši Slovenec vseh časov. Dlje, 110 let in 307 dni, je živela Slovenka Katarina Marinič .

Slovenija Najstarejši Slovenec Nikolaj Dragoš ni mogel kaj, da ne bi poprijel za tamburico

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.