V bližnji prihodnosti ni pričakovati vrnitve v normalnost

Foto: Anže Petkovšek Nošenje zaščitnih mask
Foto: Anže Petkovšek Nošenje zaščitnih mask
Svetovna zdravstvena organizacija je opozorila, da se svet v bližnji prihodnosti ne bo vrnil v nekdanjo normalnost.
Oglej si celoten članek

Potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v nedeljo poročala o rekordnih 230.000 novih primerih okužbe z novim koronavirusom na svetu, je danes opozorila, da bo pandemija samo še slabša, če se ljudje ne bodo držali temeljnih pravil fizične razdalje, umivanja rok in nošenja zaščitnih mask.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je opozoril, da so države, ki so omilile ukrepe, sedaj priče vnovičnemu porastu okužb, ker niso sledile dokazanim metodam za zmanjšanje tveganj. "Želim biti odkrit z vami: v bližnji prihodnosti ne bo vrnitve v staro normalnost," je povedal na virtualni novinarski konferenci. Poudaril je, da je preveč držav krenilo v napačno smer.

Svet Črn dan za svet

"Virus ostaja sovražnik številka ena, dejanja mnogih vlad in posameznikov pa tega ne odražajo," je opozoril. Zaupanje ljudi, ki je najpomembnejša vsebina odziva na zdravstveno krizo, medtem spodkopavajo protislovna sporočila voditeljev, je opozoril. Znova je pozval vlade k jasnemu komuniciranju s prebivalci in k oblikovanju globalne strategije boja proti covidu-19. Prebivalce pa je pozval k spoštovanju omejitev, kot so priporočena razdalja, umivanje rok ter nošenje mask, v primeru bolezni pa izolacija. Če teh osnovnih načel ne bomo spoštovali, lahko pandemija gre samo v eni smeri - vse slabše bo, je opozoril.

Covid-19 je doslej na svetu zahteval skoraj 570.000 življenj, okužb je bilo potrjenih več kot 12,9 milijona. Po besedah Tedrosa je žarišče virusa še vedno na ameriškem kontinentu, kjer so doslej potrdili več kot 50 odstotkov vseh okužb na svetu.

Foto: Anže Petkovšek Maske

Po treh mesecih protitelesa močno upadejo

Da se morajo vlade dobro pripraviti na naslednjo fazo epidemije, kažejo tudi podatki, ki so jih preučevali znanstveniki z londonskega kraljevega kolidža. Ugotovili so, da protitelesa proti novemu koronavirusu po treh mesecih močno upadejo ali pa jih sploh ni mogoče zaznati.

Spremljali so raven protiteles pri 96 ljudeh in ugotovili, da so imeli v telesu največ protiteles tri tedne po prvih simptomih okužbe. Čeprav jih je 60 odstotkov med okužbo razvilo "močan" protivirusni odziv, jih je samo 17 odstotkov na koncu trimesečnega obdobja testiranja imelo tako visoko raven protiteles. Več protiteles, ki so zdržala dlje, so razvili bolniki s hujšim potekom bolezni covid-19. Pri tistih z blažjimi simptomi po treh mesecih sploh niso zaznali protiteles.

Zdravje "Novi koronavirus še lahko spravimo pod nadzor"

"Če ob okužbi nastane toliko protiteles, da upadejo v dveh ali treh mesecih, bo pri cepivu verjetno enako," je povedala ena od vodij študije z londonskega kolidža Katie Doores. Samo ena doza cepiva tako morda ne bo dovolj. Strokovnjaki dodajajo, da bi lahko ugotovitve te študije vplivale na priprave vlad na naslednjo fazo pandemije, med drugim financiranje in organizacijo razvoja cepiv. "Poleg tega poudarja potrebo po tem, da moramo bolje razumeti imunski odziv, če želimo razviti učinkovito cepivo," je ob tem povedal Lawrence Young, profesor molekularne onkologije z univerze v Warwick, ki ni sodeloval pri študiji.

BBC navaja, da še ni jasno, ali upad števila protiteles pomeni, da se človek lahko znova okuži s koronavirusom. Podobno kratki so imunski odgovori pri drugih virusih, kot je običajen prehlad. Po drugi strani pa to, da človek nima protiteles še ne pomeni, da ni imun na virus. Zaščite namreč ne nudijo samo protitelesa. Organizem lahko na primer razvije tudi limfocite T.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 08:15 14. Julij 2020.

    ja in pri nas sta šoferja , ki sta zavozila Janša in Krek !

  • 08:12 14. Julij 2020.

    njihov cilj-da se cepis vsake 3 mesece,matr bi z veseljem preštevali šoldke

  • 06:18 14. Julij 2020.

    v kolikor bi se pri prekuženosti razvila trajna odpornost, bi verjetno prišlo do vojne, enako kot pri narko klanih, ko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.