V bolnišnici več cepljenih kot necepljenih. Kaj to pomeni?

Foto: Epa Covid-19 Foto: Epa Covid-19 Foto: Epa Covid-19 Foto: Epa Covid-19
Izrael proticepilci uporabljajo kot dokaz, da cepiva ne učinkujejo, saj je v bolnišnicah več cepljenih kot necepljenih. A ta sklep je napačen, cepivo skoraj 90-odstotno ščiti pred hospitalizacijo, kažejo prav podatki iz Izraela.
Oglej si celoten članek

Pri nas je trenutno zaradi nizke precepljenosti še drugače. Od začetka junija je bilo pri nas 23 hospitaliziranih pacientov s covidom cepljenih, kar 250 pa je bilo necepljenih.

A kot smo poskušali pokazati v članku že pred časom, se ob visok precepljenosti lahko zgodi, da bo več potrjenih okužb med cepljenimi kot med necepljenimi, pa to ne bo dokaz neučinkovitosti cepiv, ampak ravno obratno.

V Izraelu, ki ima eno najvišjih stopenj precepljenosti na svetu, se dogaja prav to, v bolnišnicah je več cepljenih kot necepljenih. Zakaj je celo to dokaz učinkovitosti cepiv, si lahko preberete v nadaljevanju. Povzeli bomo prispevek Jeffreya Morrisa s spletne stran covid-datascience.com/.

V Izraelu je med 515 hospitaliziranimi bolniki zaradi covida 301 cepljen z dvema odmerkoma Pfizerja, kar pomeni, da je cepljenih skoraj 60 odstotkov vseh zaradi covida hospitaliziranih pacientov.

Majhen bazen necepljenih, zato jih tudi ni toliko v bolnišnicah

V Izraelu je cepljenih skoraj 80 odstotkov vseh prebivalcev nad 12 let, kar pomeni, da je število necepljenih zelo majhno in je zato med njimi tudi majhno število hospitaliziranih. Če pogledamo številke na sto tisoč prebivalcev, se izkaže, da je bilo med cepljenimi 5,3 hospitalizacije na sto tisoč prebivalcev, medtem ko jih je bilo med necepljenimi kar 16,4. To pomeni, da cepljenje prepreči dve tretjini hospitalizacij, do katerih bi prišlo brez cepljenja oziroma da je cepivo 67,5 odstotka učinkovita zaščita pred hospitalizacijo. A celo ta podatek je zavajajoč, saj je cepljenih bistveno več starejših, pri katerih je hospitalizacija bolj verjetna. Kot pojasnjuje Morris, gre za tako imenovan Simpsonov paradoks.

V Izraelu je cepljenih je 90 odstotkov prebivalcev nad 50 let, kar 85 odstotkov vseh necepljenih pa je mlajših od 50 let. Pri starejših pa je bistveno bolj verjetno, da bodo hospitalizirani, če bodo zboleli. Pri starejših od 50 let je verjetnost hospitalizacije 20-krat večja kot pri mlajših od 50 let, pri starejših od 90 let pa na primer 1600-krat bolj verjetna kot pri starostni skupini od 12 do 15 let.

Morris je zato paciente razvrstil po starosti in pojavnost hudih primerov covida pogledal na sto tisoč prebivalcev. Podatki kažejo, da cepivo v vseh starostnih skupinah nudi od 89- do stoodstotno zaščito pred hospitalizacijo, le v starostni skupini od 80-89 let je zaščita 81-odstotna.

Foto: covid-datascience.com

Prvi stolpec je starostna skupina, drugi in tretji prikazujeta kolikšen delež populacije v tej starostni skupini je cepljen (rdeča barva delež necepljenih in zelena delež cepljenih), tretji in četrti stolpec prikazujeta število resnih primerov na sto tisoč med necepljenimi (rdeča) in necepljenimi (zelena barva). Predzadnji stolpec kaže, koliko višje ali nižje je tveganje za hospitalizacijo v primerjavi s starostno skupino od 30 do 39 let. Zadnji stolpec kaže, kako učinkovito cepivo ščiti pred hospitalizacijo. Tabelo lahko povečate s klikom nanjo.

Podatke o številu hospitalizacij na sto tisoč cepljenih in necepljenih prebivalcev smo uporabili za spodnji graf, ki najbrž ne pušča dvomov, da cepivo deluje.

janez.zalaznik@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 139

  • 13:40 17. September 2021.

    Novinar revež se na vso moč trudi oprati kar je že zasrano. Ni potrebe, vsi vemo da cepljenje nima veze …

  • 06:40 24. Avgust 2021.

    kaj to pomeni? to pomeni ,da ste žal cepljenci "popušili"...a še vedno vztrajate in verjamete dobičkonosnim morilcem?

  • 17:25 23. Avgust 2021.

    Za boleznijo s podobno smrtnostjo se ni hotelo cepiti 90% (sezonsko grip) osebja lj.UKC...Javno vprašam ...Ste vsi tam na NiJZ …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.