V eni uri nas zaziba v spanec

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nov sprej na bazi melatonina bomo lahko razpršili po vratu. Po zagotovilih tistih, ki ga razvijajo, ne bo imel stranskih učinkov.
Oglej si celoten članek

Eno izmed ameriških start-up podjetij s sedežem v Silicon Valley razvija sprej, ki nas v roku ene ure prijazno zaziba v spanec. Imenuje se Sprayable Sleep, narejen pa je na bazi melatonina. Deluje tako, da ga dvakrat razpršimo po koži na vratu.

Zbudimo se spočiti 

Pršilo pomeni inovativen način uporabe melatonina in to pri odmerkih, ki so za kar tridesetkrat nižji od tistih v tabletah. To je torej prijaznejši način, ki nam pomaga zaspati. Zjutraj se zbudimo spočiti in brez tipičnim občutkom otopelosti, ki ga imamo po zaužitih tabletah.

Sprej še vedno razvijajo, njegov prototip pa bo na voljo v februarju, je za časnik Bloomberg Businessweek povedal eden od članov ekipe Ben Yu. Tisti, ki bodo star-up podjetju nakazali znak podpore v vrednosti 85-ih dolarjev (75 evrov), bodo prototip dobili v marcu.

Sprej vsebuje tri sestavine. Eden je že prej omenjeni melatonin, ki ga je v spreju res zelo malo. Melatonin sicer imenujejo tudi hormon spanja in ga mnogi v oblikah tablet že uporabljajo proti nespečnosti. Sprej vsebuje še aminokisline tirozin in destilirano vodo. Sprej je enostaven za uporabo, poleg tega pa naj bi bil zaradi nizke koncentracije melatonina brez stranskih učinkov. 

Kaj je melatonin

Melatonin v našem telesu sintetizira žleza češarika v možganih, in ki nadzira dnevni ritem drugih hormonov, kot so denimo spanje, imunski sistem ter kognitivne funkcije možganov. Strokovnjaki pojasnjujejo, da začne količina melatonina, ki ga uspe sintetizirati češarika, po petindvajsetem letu upadati. Po osemdesetem letu pa ga žleza sploh ne izdeluje več. Češerika sintetizira največ melatonina v zgodnjih jutranjih urah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.