Zdravje > Aktualno
176 ogledov

V eni uri nas zaziba v spanec

spanje Shutterstock
Nov sprej na bazi melatonina bomo lahko razpršili po vratu. Po zagotovilih tistih, ki ga razvijajo, ne bo imel stranskih učinkov.

Eno izmed ameriških start-up podjetij s sedežem v Silicon Valley razvija sprej, ki nas v roku ene ure prijazno zaziba v spanec. Imenuje se Sprayable Sleep, narejen pa je na bazi melatonina. Deluje tako, da ga dvakrat razpršimo po koži na vratu.

Zbudimo se spočiti 

Pršilo pomeni inovativen način uporabe melatonina in to pri odmerkih, ki so za kar tridesetkrat nižji od tistih v tabletah. To je torej prijaznejši način, ki nam pomaga zaspati. Zjutraj se zbudimo spočiti in brez tipičnim občutkom otopelosti, ki ga imamo po zaužitih tabletah.

Sprej še vedno razvijajo, njegov prototip pa bo na voljo v februarju, je za časnik Bloomberg Businessweek povedal eden od članov ekipe Ben Yu. Tisti, ki bodo star-up podjetju nakazali znak podpore v vrednosti 85-ih dolarjev (75 evrov), bodo prototip dobili v marcu.

Sprej vsebuje tri sestavine. Eden je že prej omenjeni melatonin, ki ga je v spreju res zelo malo. Melatonin sicer imenujejo tudi hormon spanja in ga mnogi v oblikah tablet že uporabljajo proti nespečnosti. Sprej vsebuje še aminokisline tirozin in destilirano vodo. Sprej je enostaven za uporabo, poleg tega pa naj bi bil zaradi nizke koncentracije melatonina brez stranskih učinkov. 

Kaj je melatonin

Melatonin v našem telesu sintetizira žleza češarika v možganih, in ki nadzira dnevni ritem drugih hormonov, kot so denimo spanje, imunski sistem ter kognitivne funkcije možganov. Strokovnjaki pojasnjujejo, da začne količina melatonina, ki ga uspe sintetizirati češarika, po petindvajsetem letu upadati. Po osemdesetem letu pa ga žleza sploh ne izdeluje več. Češerika sintetizira največ melatonina v zgodnjih jutranjih urah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.