V intenzivni enoti UKCLJ necepljenih 94 odstotkov bolnikov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V bolnišnicah se posledice naraščanja števila okužb še ne poznajo. Še vedno prevladujejo necepljeni posamezniki.
Oglej si celoten članek

V bolnišnicah je trenutno 547 bolnikov, ki so zboleli za covidom-19. Po podatkih vlade ima najmlajši hospitalizirani bolnik 22 let. Zdravljenje v enotah intenzivne terapije potrebuje 155 bolnikov, najmlajši ima 21 let. 

Včeraj je umrlo devet bolnikov, ki so zboleli za covidom-19. 

Dan pred tem je bilo v bolnišnicah 550 bolnikov s covidom-19, od tega 161 v enotah intenzivne terapije.

V UKC Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 181 bolnikov, ki so zboleli za covidom-19. Povprečna starost bolnikov na oddelkih je 69 let. Najmlajši bolnik na navadnem oddelku ima 27 let, najstarejši 97 let. Povprečna starost bolnikov v enotah intenzivne terapije je 59 let. Najmlajši bolnik ima 37 let, najstarejši 78 let. V te podatke niso vključene porodnice na ginekologiji ali otroci.

Med 114 bolniki, ki ležijo na navadnih covid oddelkih, jih je 26 polno cepljenih. To pomeni, da je 77 odstotkov bolnikov necepljenih. Še višji odstotek necepljenih je v enotah intenzivne terapije. Takih je trenutno 94 odstotkov, saj so cepljeni samo štirje od 67 pacientov, ki potrebujejo zdravljenje v enotah intenzivne terapije. 

Strah pred petim valom

V zdravstvu so zaskrbljeni glede tega, kaj prinaša različica omikron. V bolnišnicah namreč še vedno čutijo posledice četrtega vala, ki ga je povzročila različica delta. Ker se omikron hitro širi, bi se lahko ob velikem številu okuženih določen del tega števila prelil tudi v bolnišnice. Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin je opozoril, da se bo pritisk na bolnišnice ob trendu naraščanja okužb pokazal v roku enega tedna. Naraščanje števila okužb pa ima vpliv tudi na kadrovsko odsotnost. 

V tem tednu lahko spremljamo hitro naraščanje števila potrjenih primerov. V prvih štirih dneh prejšnjega tedna je bilo potrjenih 7.279 primerov okužbe, v prvih štirih dneh tega tedna pa že 15.377. 

S cepljenjem nam gre počasi

Ciljev, ki smo si jih zadali glede cepljenja, še vedno ne dosegamo. Z enim odmerkom je bilo cepljenih 59 odstotkov prebivalstva, z drugim odmerkom 57 odstotkov. V starostni skupini starejši od 50 let je precepljenost z enim odmerkom 80-odstotna, z dvema odmerkoma pa 77-odstotna. 

Narašča tudi število ljudi, ki so cepljeni z dodatnim odmerkom. Takih je po zadnjih podatkih vlade 495.531. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 28

  • 10:12 9. Januar 2022.

    Vsi nonstop s cepljenimi in necepljenimi operirajo, kaj pa prebolevniki?

  • 10:11 9. Januar 2022.

    Ce bi cepivo dejansko delovalo, ne bi smel biti nihce cepljen na intenzivi.

  • 13:11 7. Januar 2022.

    Zanimivo. jaz poznam samo cepljene, kateri zbolijo. Necepljeni smo vsi zdravi. Res nekaj ne štima.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.