Slovenija
10145 ogledov

Vogrin: "Petega vala se izjemno bojimo"

Matjaž Vogrin strokovni direktor UKC Maribor UKC Maribor
Pritisk na bolnišnice se bo ob trendu naraščanja okužb pokazal v roku enega tedna. Število obravnav za necovidne paciente se je v prejšnjem letu zmanjšalo za okoli 10 odstotkov, podaljšale so se tudi čakalne dobe.

Vodstvo UKC Maribor je danes v izjavi za javnost pojasnilo podrobnosti o razmerah v bolnišnici. Kot je pojasnil strokovni direktor Matjaž Vogrin, se danes v UKC Maribor zdravi 87 covidnih pacientov, od tega 30 v intenzivni terapiji. Povečanje števila okužb ima tudi vpliv na kadrovsko odsotnost.

Pred epidemijo je bilo v bolnišnici 27 intenzivnih postelj, do danes pa je bilo dodanih še 30 novih. Postavitev nadaljnjih kapacitet bi bila težavna zaradi pomanjkanja usposobljenega kadra, ocenjujejo v UKC Maribor. ''Operativa deluje približno na 60 odstotkih, kar je še vedno premalo,'' je dodal Vogrin.

V bolnišnici se zdravi tudi pacient, okužen z omikronom

V tem trenutku se na intenzivni terapiji zdravi 24 necovidnih in 30 covidnih pacientov. Hospitalizirana je tudi oseba, okužena z omikronom, ki pa je sprva bila hospitalizirana zaradi drugega medicinskega stanja, nato pa so mu še naknadno potrdili okužbo s covid-19. Kot je pojasnil Vogrin, gre za osebo, ki je covid-19 že prebolela.

Približno 70 odstotkov zaposlenih je cepljenih proti covidu-19, med zdravniki je ta odstotek dosega skoraj 97 odstotkov, testiranja pa potekajo redno. Včeraj je bilo v UKC Maribor testiranih 30 zaposlenih, od tega pa je bilo 7 rezultatov pozitivnih. Od teh 7 oseb so bili 3 necepljeni, okužili pa so se tudi preboleli in trikrat cepljeni. Vsaj ena od sedmih okužb predstavlja okužba z različico omikron.

Po strokovnih ocenah covidni pacienti trenutno zahtevajo od 10 do 15 odstotkov vseh bolnišničnih kapacitet. V najbolj zahtevnem obdobju je ta odstotek znašal med 30 in 40 odstotkov. Kljub temu je škoda večja, saj se je število obravnav za necovidne paciente močno zmanjšalo, po ocenah za okoli 10 odstotkov, kar pomeni 45.000 do 50.000 manj obravnav na ambulantnem nivoju in med 4000 do 5000 manj operativnih posegov. Kot je strokovni direktor še dodal, necovidni pacienti niso dobili ustrezne oskrbe, čakalne dobe pa so se podaljšale. 

Pritisk na bolnišnice se bo pokazal v roku tedna

Dodatna intenzivna enota je bila odprta na kliniki z psihiatrijo, tako da v tem trenutku delujejo 2 intenzivna oddelka in 3 oddelki za covid paciente. ''Petega vala se izjemno bojimo,'' je poudaril Vogrin in dodal, da zaenkrat še ne razpolagajo z dovolj podatki, da bi lahko natančno predvideli potek epidemije in posledice okužbe z omikronom. Pritisk na bolnišnice se bo ob zdajšnjem naraščanju okužb pokazal v roku enega tedna, je še dejal.

Komentarjev 21
  • Avatar Ollaostella
    Ollaostella 00:18 05.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 19:56 04.januar 2022.

    peti val bo maščevanje cepljenih na kovid politike in kovid zdravnike, tega se res lahko bojimo. Vsem vpletenim svetujem najem varnostnih služb. Po napovedih nekaterih jasnovidcev naj bi letele tudi njihove glave.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:16 04.januar 2022.

    Zdravniki hočejo nazaj covid dodatke. V tem je poanta.