Pozor: celo kontracepcijske tablete samo za mesec vnaprej

Foto: N. M.
Foto: N. M.
Oglej si celoten članek

"Bila sem v lekarni. Za mojo kronično težavo sem dobila zdravila le za mesec dni naprej. Tudi kontracepcijske tablete sem dobila le za en mesec in ne tri, kot doslej." Tako nam je dopoldan sporočila bralka.

Ukrepe za zaščito pred koronavirusom ste verjetno začutili vsi, ki ste se danes odpravili v lekarne. Mnogi ste stali pred vrati, saj lahko po novem v prostore lekarne vstopi le toliko ljudi, kot je farmacevtov za pultom. Ponekod so se danes delale vrste, tudi zato, ker je bila večina poslovalnic odprtih po sobotnem, krajšem delovnem času. 

Omejili izdajo zdravil

Sicer je včeraj ob 19. uri začela veljati odredba zdaj že nekdanjega ministra za zdravje Aleša Šabedra, ki lekarnam omejuje izdajo zdravil. Kontracepcijske tabletke, antidepresive, zdravila za visok pritisk..., je po novem moč dobiti le za en mesec.

Ministrstvo za zdravje je lekarnam odredilo, da vam famacevt lahko izda:

  • zdravilo na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje enega meseca,
  • zdravilo brez recepta v količini enega pakiranja na osebo.

Odredba velja do preklica (dokler ne preneha nevarnost širjenja bolezni COVID-19), še piše v uredbi. 

Zaščitnih sredstev ne smejo prodajati

Z odredbo ministra za zdravje (Uradni list 21/2020) je po novem prepovedan tudi promet z zaščitnimi sredstvi, razen za potrebe oskrbovanja izvajalcev zdravstvene dejavnosti, Policije, Slovenske vojske ter sil za zaščito, reševanje in pomoč v Republiki Sloveniji.

Lekarnam je tako prepovedana prodaja fizičnim in pravnim osebam:

• zaščitnih rokavic,

• zaščitnih mask (vseh vrst),

• antiseptikov za razkuževanje.

Spletne lekarne v zamudi

Iz Lekarn Ljubljana še obveščajo, da zaradi povečanega števila naročil prihaja do zamude pri dostavi izdelkov in pri osebnem prevzemu v Spletni Lekarni Ljubljana. Hitre dostave trenutno ne izvajajo. 

Meritev ni

Obveščajo še, da začasno odpovedane tudi vse meritve in svetovanja ob meritvah (npr. glukoza v krvi, holesterol, venski pretok, osteoporoza, težave s prostato, nega kože in drugo).

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 23:38 15. Marec 2020.

    In zdaj naj jaz, ki jemljem Medrol in mi je zjebal imunski sistem pa se kaj, hodim v lekarno brez …

  • 05:21 15. Marec 2020.

    Plača/ pokojnina je za manj kot mesec

  • 05:17 15. Marec 2020.

    Ni panike.. Pa NE vaginalno seksat, saj so še druge lukne.. Do zdaj ste prosil za v rito, sedaj boste …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.