V Sloveniji doslej dva primera Zike, pričakujejo porast okužb

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Nov primer okužbe z Ziko - simptomi izveneli že pred vrnitvijo v Slovenijo.
Oglej si celoten članek

"Zaradi pogostejšega potovanja na omenjena območja lahko v prihodnjih dveh mesecih pričakujemo več vnesenih primerov okužb z virusom Zika," pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). V Sloveniji so doslej zabeležili zabeležili dva primera okužbe z Zika virusom. Glede prvega primera je znano, da je ki je bil vnešen, kar pomeni da se je zboleli okužil na področju, kjer se virus Zika trenutno širi.

V drugem primeru se je obolela oseba okužila v Srednji Ameriki, klinični simptomi pa so se začeli in izzveneli še pred vrnitvijo v Slovenijo. Nobena od obolelih oseba ni ogrozila javnega zdravja.

Nosečnicam potovanje na območja Zike odsvetovano

Foto: cdc.gov aktivna endemska območja zika Epidemija je najobsežnejša v Braziliji, kjer bodo avgusta 2016 potekale poletne olimpijske igre.Vsem potnikom, ki potujejo v države, kjer je epidemija virusa Zika, na NIJZ svetujejo, da se natančno pozanimajo glede stanja v državi. Nosečnicam in tistim, ki načrtujejo nosečnost, odsvetujemo obisk olimpijskih iger in območij z epidemijo Zika virusa.

Edina zaščita: zaščita pred piki

Edina možna zaščita pred boleznijo je zaščita pred piki komarjev: obleka, repelent, zaščitne mreže (komarniki). Okužba pogosto poteka povsem brez simptomov - z virusom se sicer okužimo, bolezenski znaki (kot so vročina, slabo počutje) pa se ne pojavijo. Potek bolezni je pri večini lahek, težave z zdravjem običajno izvenijo v nekaj dneh ali največ po enem tednu. Okužba z virusom Zika je zlasti nevarna za nosečnice, saj je povezana s slabimi izidi nosečnosti (splav) in resnimi posledicami pri plodu (mikrocefalija). Zato nosečnicam in tistim, ki načrtujejo nosečnost:

  • odsvetujejo potovanje na olimpijske igre ali paraolimpijske igre.
  • priporočajo, da moški po povratku z območij, kjer je prisoten virus Zika, z namenom zaščite noseče partnerice in razvijajočega  ploda dosledno uporabljajo kondom do konca nosečnosti.
  • priporočamo, da se moški po vrnitvi z območij, kjer je prisoten virus Zika, izogibajo spolnim odnosom brez kondoma dva meseca tudi v primeru, če partnerica ni noseča.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.