Zdravje > Aktualno
30 ogledov

V Sloveniji doslej dva primera Zike, pričakujejo porast okužb

Zika komar Profimedias
Nov primer okužbe z Ziko - simptomi izveneli že pred vrnitvijo v Slovenijo.

"Zaradi pogostejšega potovanja na omenjena območja lahko v prihodnjih dveh mesecih pričakujemo več vnesenih primerov okužb z virusom Zika," pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). V Sloveniji so doslej zabeležili zabeležili dva primera okužbe z Zika virusom. Glede prvega primera je znano, da je ki je bil vnešen, kar pomeni da se je zboleli okužil na področju, kjer se virus Zika trenutno širi.

V drugem primeru se je obolela oseba okužila v Srednji Ameriki, klinični simptomi pa so se začeli in izzveneli še pred vrnitvijo v Slovenijo. Nobena od obolelih oseba ni ogrozila javnega zdravja.

Nosečnicam potovanje na območja Zike odsvetovano

aktivna endemska območja zika | Avtor: cdc.gov cdc.gov
Epidemija je najobsežnejša v Braziliji, kjer bodo avgusta 2016 potekale poletne olimpijske igre.Vsem potnikom, ki potujejo v države, kjer je epidemija virusa Zika, na NIJZ svetujejo, da se natančno pozanimajo glede stanja v državi. Nosečnicam in tistim, ki načrtujejo nosečnost, odsvetujemo obisk olimpijskih iger in območij z epidemijo Zika virusa.

Edina zaščita: zaščita pred piki

Edina možna zaščita pred boleznijo je zaščita pred piki komarjev: obleka, repelent, zaščitne mreže (komarniki). Okužba pogosto poteka povsem brez simptomov - z virusom se sicer okužimo, bolezenski znaki (kot so vročina, slabo počutje) pa se ne pojavijo. Potek bolezni je pri večini lahek, težave z zdravjem običajno izvenijo v nekaj dneh ali največ po enem tednu. Okužba z virusom Zika je zlasti nevarna za nosečnice, saj je povezana s slabimi izidi nosečnosti (splav) in resnimi posledicami pri plodu (mikrocefalija). Zato nosečnicam in tistim, ki načrtujejo nosečnost:

  • odsvetujejo potovanje na olimpijske igre ali paraolimpijske igre.
  • priporočajo, da moški po povratku z območij, kjer je prisoten virus Zika, z namenom zaščite noseče partnerice in razvijajočega  ploda dosledno uporabljajo kondom do konca nosečnosti.
  • priporočamo, da se moški po vrnitvi z območij, kjer je prisoten virus Zika, izogibajo spolnim odnosom brez kondoma dva meseca tudi v primeru, če partnerica ni noseča.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.