Neverjetna gneča sredi Ljubljane: Tako ljudje čakajo za testiranje na covid-19

Foto: Anže Petkovšek hitro testiranje Foto: Anže Petkovšek hitro testiranje Foto: Anže Petkovšek hitro testiranje Foto: Anže Petkovšek hitro testiranje Foto: Anže Petkovšek hitro testiranje Foto: Anže Petkovšek hitro testiranje Foto: Anže Petkovšek hitro testiranje Foto: Anže Petkovšek hitro testiranje Foto: Anže Petkovšek hitro testiranje Foto: Anže Petkovšek hitro testiranje Foto: Anže Petkovšek hitro testiranje
Brezplačno in prostovoljno množično testiranje s hitrimi testi v trinajstih krajih po Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Množično testiranje se bo začelo v Ljubljani, Celju, Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Kopru, Kranju, Velenju, Ptuju, Lenartu in Sevnici. O točni lokaciji in pričetku bodo prebivalci obveščeni preko lokalnih skupnosti. Po besedah državne sekretarke Marije Magajna je hitrih testov dovolj. Pozitivne na hitrem testu bodo zavedli v posebno evidenco, o kateri bodo poročali ločeno od PCR testov. 

Ne začnejo povsod hkrati

V Ljubljani bo testiranje na Kongresnem trgu, kjer so v ponedeljek že postavili mobilno enoto za testiranje. Začeli bodo ob 8. uri, kot so napovedali prejšnji teden, pa naj bi testirali od torka do četrtka od 8. do 17. ure.

Testiranje bo v Celju potekalo v hali A na Celjskem sejmišču, in sicer danes od 10. do 17. ure, v sredo od 9. do 17. ure in v četrtek 9. do 15. ure.

Iz Mestne občine Novo mesto so sporočili, da bodo testirali v avli Kulturnega centra Janeza Trdine. Danes bo omogočeno med 12. in 17. uro, v sredo med 9. in 17. uro, v četrtek pa med 9. in 15. uro.

Iz sevniškega zdravstvenega doma so sporočili, da bodo testirali danes od 12. do 15. ure in v sredo od 11. do 15. ure.

Množično testiranje pa se bo v Slovenj Gradcu začelo v soboto, so zapisali na spletni strani občine. Potekalo bo ves dan v skladu z zmogljivostmi mobilne ekipe. Načrtovana lokacija je pred športno dvorano Slovenj Gradec.

V Murski Soboti bo testiranje potekalo v drevoredu Martina Lutra, previdoma od 12. ure dalje. Danes se bo predvidoma začelo tudi testiranje v Lenartu, in sicer v zdravstvenem domu. 

V Kranju bo testiranje potekalo jutri, v sredo, 23. decembra, od 9. do 17. ure in v četrtek, 24. decembra, od 9. do 15. ure. Lokacija odvzema brisov bo Slovenski trg.

Kdaj in kje bo testiranje možno v Kopru, Mariboru, Velenju in na Ptuju, še ni znano. 

Foto: Anže Petkovšek hitro testiranje

Kaj potrebujete za testiranje?

Kdor bi se želel testirati, mora na lokacijo, kjer bodo testiranje izvajali, prinesti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Na odvzem brisa se ni treba posebej naročati. "Preprosto pridete na lokacijo, kjer vam usposobljeno osebje odvzame bris. Ob tem posebej poudarjamo, da se držite vseh priporočil, predvsem varnostne razdalje," je dejala Magajna.  

S testiranjem bi morali začeti že v ponedeljek, a je do zamika prišlo zaradi usklajevanja vsebin in odločitve za izvedbo testiranja na več lokacijah. 

Kdor bo na testu pozitiven, mora domov in se nemudoma izolirati. "Doma kontaktirajte svojega izbranega zdravnika. Negativni rezultat testa naj vam ne da občutka lažne varnosti, saj ste čez dve uri že lahko pozitivni. Še naprej upoštevajte vsa priporočila," je dodala državna sekretarka. 

Glede cepljenja je pojasnila, da bi nekaj manj kot 10.000 odmerkov cepiva lahko predvideno prejeli 26. 12. 2020. S cepljenjem bomo pričeli takoj, ko bodo izvedeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja.

Zdravje Hiter odziv po tem, ko so dobili prvo zeleno luč

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 11:20 22. December 2020.

    Tega množičnega početja ravno, ne razumem.

  • 11:17 22. December 2020.

    Pogledal slike. Test delajo v zaprtem kontejnerju. Upam, da vsakic komoro razkuzijo in stol tudi. sicer je tole super za …

  • 11:08 22. December 2020.

    ne morem verjet...kot ovce

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.