Zdravje
1092 ogledov

Hiter odziv po tem, ko so dobili prvo zeleno luč

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo
Evropska agencija za zdravila je priporočila izdajo dovoljenja za cepivo Pfizerja in BioNTecha. Evropska komisija se je na to hitro odzvala.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes priporočila izdajo dovoljenja za pogojno uporabo cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha proti covidu-19. "Gre za odločilen trenutek v naših prizadevanjih za dobavo varnih in učinkovitih cepiv Evropejcem," je ob tem tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Današnja dobra novica je pomemben korak v našem boju proti pandemiji, ki je tolikim povzročila trpljenje," je poudaril izvršni direktor agencije Ema Emer Cooke. "Ta mejnik smo dosegli po zaslugi predanosti znanstvenikov, zdravnikov, razvijalcev in prostovoljcev na testiranjih, kot tudi po zaslugi številnih strokovnjakov iz držav članic," je dodal, kot so sporočili iz agencije.

Poudaril je še, da ocena agencije pomeni, da lahko agencija evropskim državljanom zagotovi učinkovitost in varnost cepiva ter da cepivo ustreza standardom kakovosti. "A naše delo se tu ne konča. Še naprej bomo zbirali in analizirali podatke o varnosti in učinkovitosti tega cepiva, da bi zaščitili ljudi, ki se bodo v EU cepili," je še dejal Cooke.

Evropska komisija pohitela

Odobritev prvega cepiva proti covidu-19 v uniji pomeni, da se cepljenje v EU lahko začne že prihodnjo nedeljo. Cepivo je že odobrila Evropska komisija. Če bo šlo vse po načrtih, bodo države cepivo prejele v soboto. Že dan kasneje se bo v nekaterih državah EU začelo tudi cepljenje proti covidu-19.

"Izdali smo pogojno odobritev za trg za cepivo proti covidu-19, ki sta ga izdelala BioNTech in Pfizer," je v izjavi za medije dejala von der Leynova. Zagotovila je, da bodo vse države članice cepivo prejele ob istem času in pod enakimi pogoji.

Iz BioNTecha so sporočili, da so že v nizkem startu za dobavo cepiva. "Pripravljeni smo začeti dostavo prvih odmerkov v EU, takoj ko bomo dobili zeleno luč," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril soustanovitelj biotehnološkega podjetja Ugur Sahin.

V Sloveniji ga pričakujemo konec tedna

Cepivo kmalu pričakujemo tudi v Sloveniji. "Če bo vse potekalo po načrtih, bo v sredo znana odobritev, prve odmerke cepiva v Sloveniji lahko pričakujemo konec tedna. Prvi odmerki bodo namenjeni bodo oskrbovancem v domovih starejših občanov, tako, da se zaščiti tista skupina prebivalstva, ki je izpostavljena najtežjemu poteku bolezni. Ekipe, ki bodo cepile, so utečene, saj vsako leto cepijo proti gripi, tako v DSO, kot tudi v splošni populaciji," je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. V DSO bodo dobili 10 tisoč odmerkov, ki jih bodo lahko v celoti porabili, z drugim odmerkom pa bodo cepili s cepivom, ki pride po novem letu

Cepivo Pfizerja in BioNTecha so pred tem odobrili že v več državah po svetu, kot prvi v Veliki Britaniji, ki sta ji med drugim sledili ZDA in Kanada. V vseh teh državah se je cepljenje že začelo.

Evropska komisija je s Pfizerjem in BioNtechom novembra sklenila dogovor o nakupu 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih 100 milijonov odmerkov, ko bo cepivo odobreno in preverjeno.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
  • evelux 16:41 21.december 2020.

    Čisto odkrito glede na kako se stvari dogajajo, odvijajo enkrat ni to vredu drugič je to isto ok potem spet drugače... nato, da so se stvari obrnile in nevem kaj še ........ hvala.... v to cepivo ne verjamem, ker po ...prikaži več vsem tem, kar se dogaja ne morem verjet ..... hvala bogu, da eni komaj čakajo, da bodo cepljeni je dobro, da bomo ostali videli vsaj tiste prve stranske učinke in bomo lahko v miru sami presodili kako in kaj....

  • Avatar ovca
    ovca 15:38 21.december 2020.

    Logicno. Je bila konkretna financna inekcija,kajne?