V tej regiji različica delta najbolj številčna

Foto: Epa
Foto: Epa
V zadnjem obdobju sekvenciranja so potrdili 644 primerov različice delta in njenih podlinij.
Oglej si celoten članek

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je skupaj s KISLD UKC Ljubljana v zadnjem obdobju sekvenciranja med 16. avgustom in 22. avgustom letos sekvenciral 648 vzorcev. Potrdili so 644 primerov različice delta – tako različice virusa B.1.617.2 kot njenih podlinij AY.4 do AY.12 Podlinije AY.4-AY.12 so podlinije različice B.1.617.2 in predstavljajo ločene klastre. Ti omogočajo zelo natančno sledenje različic virusa, a ne pomenijo nujno, da so biološko različne od B.1.617.2, pojasnjujejo na NLZOH.

Foto: NLZOH različice virusa

Različica delta je prisotna po vsej državi. V zadnjem sekvenciranju je bilo največ primerov potrjenih v podravski regiji (203), sledita obalnokraška in savinjska regija vsaka z 91 primeri ter gorenjska regija s 87 primeri. Več kot 50 primerov je bilo potrjenih še v jugovzhodni regiji (58).

Foto: NLZOH različice virusa

Preostalih različic s statusom različic posebnega pomena (VOC) gama (P.1) in beta (B.1.351) v zadnjem sekvenciranju niso potrdili. So pa potrdili še en primer različice B, en primer različice B.55 in en primer različice B.1.153.  

Skupaj z Inštitutom z mikrobiologijo in imunologijo so do sedaj v Sloveniji potrdili 4.187 primerov delta različice in 11 primerov delta+ različice, 10.800 primerov alfa različice, 29 primerov beta različice in 9 primerov gama različice. Različico eta so potrdili v 48 primerih, različico joto v 7 primerih in različico B.1.1.318 v 19 primerih.

"Delta različica je bolj nalezljiva kot ostale različice, zato tudi v NLZOH pozivamo vse prebivalce, ki še niso polno cepljeni, da se cepijo čim prej, saj polno cepljeni razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici," poudarjajo.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:34 31. Avgust 2021.

    Tudi to, da 'prihaja' južnoafriška oblika z več 'mutacijami' ni več novica, saj so na to 'zarotniški strokovnjaki' opozarjali že …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.